Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7502401 www.bgdnes.bg

Димитър Пенев: Някои национали да се откажат сами!

Димитър Пенев е най-успешният български треньор. Той изведе националите до четвъртото място в света през 1994 година. Пената е категоричен, че голяма част от сегашните играчи нямат място в състава. Ето какво сподели Стратега пред "България Днес" след разочароващата загуба от Косово с 2:3.

- Г-н Пенев, защо се стигна до тази срамна загуба?

- Аз какъв съм, че да ги коментирам.

- Вие сте най-успешният български треньор.

- Попитайте ги тях, футболистите, защо паднаха. Мълчат ли? Като не знаят какво да кажат, защо са там, в националния отбор.

Реклама

- Играчите ли носят основната вина?

- На този етап толкова са ни възможностите. Допуснахме много индивидуални грешки. Има някакъв ред и изисквания. За два мача кой да е виновен - Балъков ли? Не могат да израснат толкова бързо. Виждате как ви върви и първенството. Играят се мачове без значение. Нямаме подготовка. Заложбата ни е такава в момента.

- Косово е държава едва от няколко години, а вече ни надиграва. По-подготвени ли са от нас?

- Косоварите винаги са си били силни. Знаете, че са от сръбската школа. Няма Косово, няма Скопие, няма Белград - те са една мая. Една майка ги е раждала.

- Къде се крият причините за сегашното пропадане на футбола ни?

- Лошото е, че при нас школите ни са 50% надолу. Трябва да има някаква конкуренция. Искаме да имаме футболисти навън, както играеха нашите преди. Отдолу няма елементарна конкуренция. Това е национален отбор все пак. Там трябва да бъдеш напълно подготвен и да чакаш да те поканят и да не излизаш от състава. Сега не можеш да ги избереш по качества, не знаеш кого да привлечеш или да извадиш. Това е много тежко за треньорите. Основното е, че отдолу нищо не идва - от училища, от юноши. В малките спортни класове виждам какво става. На училище може и да иде, но от тренировка си позволява да отсъства. Като не се появи 2-3 пъти на занимания, как да расте и да се изгради като футболист. И да чакаме един ден да защитава националния отбор. Това ни е нивото сега.

- Как беше ситуацията, когато вие водехте националния?

- По мое време поне 15 човека играеха навън. Това беше голямо предимство. Имаше ред, дисциплина. Събирам ги два дни преди мача и е достатъчно само да направя един разбор, да ги подготвя психически за противника. А сега, когото и да избереш, са горе-долу равностойни. Като ги гледаш в отделните мачове, не блестят изобщо, но са в националния отбор.

- Капитанът Ивелин Попов бе доста критичен към съотборниците си.

- Минали сме ги тези етапи и като футболисти, и като треньори. По български винаги намираме начини да се оправдаем. Отговорността трябва да понесат самите футболисти. Все пак има някакъв залог. Имаме по-малки качества. Някои от играчите сами трябва да се отказват от националния. Сега идва и Англия.

- Трябва ли да се плашим от англичаните?

- Ние винаги сме се плашили от тях. Виждате какво първенство имат и какви футболисти играят там. Дай боже, да видим промяна в следващия мач.

Реклама
Реклама
Реклама