Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7505904 www.bgdnes.bg

Лъвът с парти за ЧРД, зайците на фризура

Варненският зоопарк глези питомците си

Маймуните лапат сандвичи с пастет, разхлаждат се с ледени близалки

Доли ТАЧЕВА

На истински гуляй се радват маймуните във варненския зоопарк, видя "България Днес". Приматите се глезят със сандвичи, намазани обилно с пастет. Всекидневно татко Кънчо и неговото семейство похапват различни цитрусови плодове. Когато има празник или заслужат награда с поведението си, животните получават кисело мляко с бисквити. В горещите летни дни палавите маймунки се разхлаждат с ледени близалки под формата на замразени ябълки, киви, вишни и кайсии.

Специалното отношение не е само към фамилията на Кънчо. Мечката Свобода също получава от разхлаждащите близалки освен основното си меню. Тя пристига от Русе преди 11 години в зоопарка заедно с партньора си Карамуш. Двойката има едно поколение - две мъжки мечета, които заминават за софийския зоопарк. Няколко години по-късно Карамуш умира, а на Свобода не е търсен нов партньор. Въпреки че остава самотна вдовица, мецаната поддържа форма. Излизайки извън хралупата си, прави опити за коремни преси, но те бързо се превръщат в излежаване.

Реклама

Когато някой питомник на зоопарка има рожден ден, настава истинска веселба. Последният празник е на лъва Малкия принц. Гледачите украсяват клетката му с цветни знаменца и послания за празника. Царят на джунглата получи огромни кашони, опаковани като подаръци, които с радост разкъса. Малчугани от местна детска градина бяха подготвили за него специално стихотворение, което му посветиха за повода.

Ангорските зайчета Бъни и Хъни също се глезят почти всеки ден. Освен лакомства бозайниците през ден са на фризура.

"Част от грижите за тях включват сресване и подстригване на вълната около устата и очите, за да могат да се хранят нормално" разказват от зоопарка.

И допълват, че носатите мечета са едни от най-контактните и дружелюбни обитатели на зоологическата градина.

"В края на миналата година се родиха 5 дългоноси мечета. Малките палавници правят много бели, но когато дойде време за хранене, послушно идват за любимите си лакомства - сурови яйца, пресни плодове и месо", споделят от животинския кът.

Реклама

Когато служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури конфискуват деликатесна храна от бракониери, с удоволствие я предоставят на зоопарка. Последно енотът Ричи и приятелите му се облажват с вкусни речни раци.

Част от животните, които обитават зоокъта, имат тежка съдба. като соколът скитник, който става жертва на бракониери, след което е конфискуван и лекуван в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани". За съжаление птицата е с трайни увреждания на крилете и не може да бъде пусната отново в дивата природа.

Белите щъркели също са със сериозни наранявания по крилете, които не им позволяват да мигрират на юг. Затова пък в зоопарка имат уютна къщичка и винаги прясна риба. За разнообразие в плиткото си езеро могат да си хванат жаби - любимото им лакомство.

През 2000 година в зоологическата градина за първи път постъпват два розови пеликана, които са намерени от граждани в тежко състояние. Оттогава до днес броят на птиците е нараснал до 15. Сред последните е птица, чието крило е ампутирано и е пусната в езерото при другите от вида си. Оцеляването на тези животни в дивата природа е невъзможно и затова са оставени в зоопарка за доотглеждане.

Във варненското царство на животните има изградена и специална контактна зона. В нея ви очакват незабравими преживявания - малките кокошки ще се опитат да си откраднат хляб от ръката ви, докато гъските сами ще дойдат да ви молят за храна. Всеки посетител е инспектиран от алпаката Президент, който не пропуска случай да си хапне морков или ябълка. Най-новото попълнение са малкото козле Вальо и неговата майка.

Реклама
Реклама
Реклама