Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7507000 www.bgdnes.bg

Мая Илиева продаде хотел "Дюн"

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2.

Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти, наследени от вдовицата на Главния. След като Илиева изтъргува и прочутата марка "ВАИ Холдинг", дойде ред и на перлата в империята, създадена от покойния й съпруг.

Реклама

Вдигнатият от Главния хотел от години е в центъра на всеки скандал за презастрояването и незаконното строителство в Слънчев бряг. Повод е фактът, че бутиковата сграда със 70 стаи, винарска изба, ресторант, паркинг и басейн е вдигната буквално върху плажа в курорта. През годините ДНСК на няколко пъти обяви постройката за незаконна заради факта, че плажната ивица е изключителна държавна собственост. Проверките на инспекторите и разследването на прокуратурата така и не успяха да принудят вдовицата на Главния да разруши хотела. След серия обжалвания сградата си остана на мястото като своеобразен символ на мутренския преход, бетонирал до краен предел Черноморието.

Покрай проблемите с държавата Мая Илиева на няколко пъти пробва да продаде хотел "Дюн". През 2010 г. обявената цена е 14 млн. евро. Две години по-късно вдовицата на Главния нямалява исканата сума с два милиона. След като купувачи липсват, обявата е свалена, а Илиева продължава да управлява хотела чрез доверени служители, спомнят си хора от подземния свят.

Нещата се променят преди около две години. Без много шум Илиева започва закриването на висаджийската империя. Повод за радикалното решение е нейният нов приятел, с когото градят планове за преселение в чужбина, твърдят запознати.

Първата стъпка на Илиева е да трансформира някогашният "ВАИ Холдинг", наследил активите на страховитата ВИС-2. На негово място са създадени три дъщерни фирми - "ВаиДО 17", "ВаиСМ" и "ВНЛ 17". Към дружествата моментално са прехвърлени и част от имотите, наследени от Илиева. Така "ВНЛ 17" придобива 75 процента от акциите във фирмата, притежаваща хотел „Дюн“. Към онзи момент бутиковата сграда заедно със земята под нея и оборудването е оценявана на 14 млн. лева, става ясно от финансовия отчет на фирмата. Самият туристически бизнес също върви добре. Натрупаните печалби са за над един милион лева.

Впечатляващите цифри очевидно не се отразяват подобаващо на цената. Вместо исканите някога 12 млн. евро за хотел „Дюн“, тя пада няколко десетки пъти, показват документите в Търговския регистър. Така Мая Илиева продава за едва 100 бона фирмата си "ВНЛ 17", чрез която до тогава контролира скандалния хотел.

За кратко собственик на сградата става друга висаджийска вдовица. Преди месец фирмата и хотелът се озовават в ръцете на млада дама, изявявала се доскоро като манекенка.

Останалите две дъщерни дружества "ВаиДО 17", "ВаиСМ" и милионното им имущество са запазени за Мая Илиева. Вдовицата на Главния запазва за себе си и фирма "Съни Сенд", чрез която тя е собственик на хотелите "Гладиола", "Гладиола стар" и "Акация" в курорта Златни пясъци.

Реклама
Реклама
Реклама