Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7507675 www.bgdnes.bg

Оцелял ликвидатор от Чернобил: Заповядаха ни да отидем там. Не се страхувах

В американския мини сериал "Чернобил" Олексий Ананенко е приветстван като един от мъжете, допринесли да се избегне по-голямо бедствие по време на Чернобилската катастрофа, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Ананенко, който днес живее в скромен двустаен апартамент в предградията на Киев, обаче увери, че не се смята за герой.

Реклама

"Никога не съм се взимал за герой - просто вършех работата си", довери 59-годишният бивш инженер, който през 1986 г. рискува живота си при аварията в Чернобил, на около 100 км северно от жилището му.

В един от най-драматичните епизоди на мини сериала на телевизия НВО се описва историята на Ананенко и други двама инженери, Валерий Беспалов и Борис Баранов, които слизат на дълбочина 3 метра под земята, за да изпразнят воден резервоар. Давайки си сметка за опасността, тримата мъже стават доброволци, за да се избегнат "милионите" смъртни случаи, които би предизвикала евентуална втора експлозия в резултат на контакта между ядреното гориво и водата в резервоара.

Но макар в действителност да е имало опасност от втора експлозия, потенциалните й мащаби не са били ясни. Тримата мъже "камикадзе" просто изпълнили заповеди, без да бъдат информирани за рисковете, които ги грозят.

"Заповядаха ми да отида там и аз изпълних заповедта. Не се страхувах", си припомня Ананенко, чиято кестенява коса няма нищо общо с русата прическа на исландеца Балтазар Бреки Сампер, който се е превъплътил в неговия образ в мини сериала.

Ананенко забелязал и някои несъответствия между онова, което е представено в мини сериала, и случилото се. "Вървяхме по-бързо - каза той. - Ако си бавен, погълнатата от организма доза радиация ще е по-голяма." Макар че бил снабден с два дозиметра, Ананенко не знаел каква доза радиация е погълнал организмът му.

Реклама
Реклама
Реклама