Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7510232 www.bgdnes.bg

Рекордьорът от "Витоша 100" Кристиян Кирилов: Последните 20 км се минават с воля

Кристиян Кирилов направи поредното феноменално постижение на дуатлона от убийственото състезание Витоша 100. Той измина 100 км на велосипед (5.04:12 ч.) и 100 км бягане (9.22:15 ч.) за общо време 14.26:26 ч. Постижението е с 54 минути по-бързо от предишния рекорд, който също беше негов.

26-годишният супермаратонец, който работи в магазин за хранителни стоки, разказа специално за "България Днес" как е протекло състезанието.

- Г-н Кирилов, възстановихте ли се след зверските натоварвания на "Витоша 100?
- Вече съм по-добре. След финала винаги е малко по-тежко. Първия час не знаеш къде се намираш. Доста хора се опитват да ме поздравят и да поговорят, а на мен ми се иска единствено да седна някъде. Има умора и болка, но съм свикнал. Участвам за пети път, а това ми е трета победа в дуатлона.
- Как тренирате за подобно изпитание?
- Готвя се преди работа за около два часа на ден. През уикенда малко повече. Събират ми се някъде около 15 часа на седмица.
- Кога се решихте да участвате за пръв път?
- Когато разбрах, че има подобно състезание, не бях в България. Надъхах се да участвам следващата година. Пуснах се само с колело. След това започнах и да тичам. Много ми допада да карам велосипед. За мен е удоволствие. Бягането е малко по-трудно. През тази година не бях тренирал с колелото. Затова карах по-пестеливо и по-бавно. Бягането е добре до един момент. След това към 80-ия километър идва тежкото.
- Какво се случва, когато краката откажат да ви слушат?
- Всичко е воля. Краката изтръпват. Бедрата не ги усещаш. Винаги разделям трасето на малки части. Накрая си казвам, че остават 20 км, след което всичко свършва. Гледам да не мисля колко съм уморен, а за хубави неща. Никога не сядам, защото след това ставането е изключително трудно. Понякога спирам за малко, за да пийна вода или да хапна.
- Опишете чувството, когато видите финала?
- Изключително е. Няма как да се опише. Там ме чакат приятелите и моето семейство. Много е готино.
- Какви са бъдещите ви планове?
- Мисля да започна подготовка за триатлон. Участвам предимно на състезания в България из планините и полумаратони. Призовавам повече хора да се пробват и да не се притесняват. Не трябва много да му мислят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама