Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7512413 www.bgdnes.bg

Белки душат по 20 кокошки наведнъж-

Епидемична напаст

Хващат се с примамка от домашно яйце

До 20 кокошки наведнъж душат белки в дворове на стопани по селата, показа проверка на "България Днес".

Собственици на домашни животни пропищяха пред "България Днес" от епидемия от нападения на хищните животни. Най-много и чести случаи на убити пернати са регистрирани в села около Плевенско, Монтанско и Видинско.

Реклама

Освен с кръвта на кокошките белките се хранят с живителната течност на зайци, пуйки и други домашни животни, които могат да удушат.

"На няколко кокошки изпие кръвта, другите удуши и така повече от 20 броя. Трябваха 200 лв. за нова мрежа и конструкция", вайка се стопанинът Койчо Коев, докато друг хищник изтребил цели осем зайчета на Стефан Стефанов,

"Пор, невестулка, белка - това е страшен унищожител на дребни домашни животни. Преди 40 години ни издавиха зайци и пилета, баща ми ги хващаше с "вълчи капан", разказва своите патила Костадин Сурлеков.

Специалиcти cъветват непременно да се запушат всички пролуки в кокошарника, като вратата му се затваря плътно най-вече нощно време. Белката не копае, но се възползва и от най-малката пробойна между земята и стената. Също така трябва да се запушат и всички цепнатини и дупки в покрива, тъй като белката е отличен катерач.

Ловци и препатили стопани съветват да се използват два вида капани, с които да уловите неканения нощен гост. Използва се най-често клюса. На стъпката на капана се залепя с лепило кокоше яйце, като преди това капанът се обезмирисява с ароматна билка - мащерка, смрадлика, пелин или др.

След това капанът се слага на пътечката на хищника или по-встрани, но не директно на тавана (ако се е установил там) или на мястото на леговището му.

Реклама

Яйцето трябва да е от домашна кокошка и да не се пипа с ръце, дори да сте с ръкавици. Използвайте щипка или лъжица, съветват специалистите.

Другият вариант е да се купи от специализирани магазини капан, подобен на тези за плъхове и мишки, но с по-големи размери.

Ловци споделят още, че животните са изключително отмъстителни. "Аз гръмнах една и след един месец ме хванаха с незаконно оръжие. Лежах в Плевен 3 месеца. Внимавайте, че ще ви хване клетвата им", разказва Сашо Маринов.

Безкомпромисен ловец е и лисицата. Цели 17 пуйчета само за една нощ изяла наскоро лисица с малкото си лисиче на Дафина Прокопиева.

Реклама
Реклама
Реклама