Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7515609 www.bgdnes.bg

Чапа извая шведска балерина

Вдъхновяват ме красиви жени, Лили Иванова е една от тях

Големият Георги Чапкънов направи статуетка портрет на звездата на Кралския шведски балет Анна Маргарита Шарлота Бакман-Вълев. Поводът скулпторът да запретне ръкави е 50-годишнината на славната блондинка.

"Черпех мотивация от красива рисунка, на която юбилярката е изобразена в ролята на Лолита. Това е любимият ми образ както от литературата, така и като ваятел", сподели Чапа. Неговата творба вече бе връчена официално на Бакман в Стокхолм, където тя отпразнува рождения си ден.

Реклама

"Няма как да не отбележа, че през целия си живот съм се вдъхновявал от красиви жени. Една от тях е Лили Иванова - голямо име, изключителна жена, страхотен характер, красиво тяло. Друга подобна жена, която ме е впечатлявала, е прочутата руска балерина, която наричат Извънземната - Светлана Захарова. Тя е прима на Болшой театър", обясни още скулпторът.

В момента Чапкънов работи върху паметник на колегата си Никола Манев. Той го прави по рисунка, от която става ясно, че живописецът е изобразен с четка в ръка. Паметникът ще бъде изработен от бронз и ще бъде готов до края на месеца, разкри Чапа. Ще се открие на 31 август в Чирпан - година след като Никола Манев почина в Париж след боледуване. Чапа и Манев се познават от младежките години. Двамата са специализирали в Париж, живели са заедно на квартира там и приятелството им се запазва през годините до кончината на Никола Манев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама