Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7521490 www.bgdnes.bg

Комари мутанти нападат край Дунав

Хората вдигнаха ръце от напастта 

Налитат на ята, яростно хапят и не умират от препарати 

Комари мутанти нападат край Дунав!

Нито препарати, нито мерките на общините могат да унищожат досадните насекоми, които агресивно хапят, и вече има няколко сериозно пострадали човека.

Традиционно по това време на годината комари има в населените места по поречието на река Дунав. Обикновено след няколко пръскания те измират, но тази година положението е критично. Честите дъждове измиват препаратите и размножаването на насекомите в заблатени райони е огромно. Според експерти комарите са развили имунитет срещу химическите препарати и след пръскане продължават да си летят необезпокоявано.

Реклама

Особено драматично е положението в Русе, където мъж разказва, че само за секунди е бил нападнат и нахапан от хиляди насекоми. В резултат на атаката целият му гръб е на решето. В социалните медии се появиха видеа на хора, които са заснели къщите си в речния град. На клиповете се вижда, че по стените има 200-300 комара и избиването им е невъзможно.

Русенци възнегодуваха, че не се пръска достатъчно срещу агресорите, но от общината контрираха, че го правят, но дъждът измива препаратите. Друг сериозен проблем е, че не се пръска едновременно от българска и румънска страна на реката. Така се получава само временно прогонване на насекомите, които прелитат между двата бряга.

От общината в Оряхово обявиха, че си купуват специална техника за борба с комарите, която ще им струва 16 000 лева. Във Видин съобщиха, че започват по-масово третиране на тревните площи, засилиха се с пръскането и в Козлодуй. В Лом също се опитват да избият агресорите.

Мутирали комари носят най-голям риск от западнонилска треска у нас, предупредиха здравни инспектори. Те поясниха, че тези насекоми са по-издръжливи срещу препаратите, използвани за унищожаването им. Затова властите са принудени да използват новости в борбата срещу тях, но колко са ефективни, тепърва ще става ясно.

При нормално протичане на западнонилската треска симптомите са близки до тези на класическа настинка и грип - общо неразположение, леко повишена температура, болки в ставите. Тъй като заболяването е сравнително ново, българинът няма имунитет.

Реклама
Реклама
Реклама