Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7521661 www.bgdnes.bg

3 години шефът на Фонда за лечение на деца чака дело

Връщат 20 бона гаранция заради изтекъл срок

Обвинителният акт срещу Павел Александров се прецизира от 14 месеца

Обвинението срещу шефа на фонда за лечение на деца вече 14 месеца остава в прокуратурата, след като през април миналата година беше върнато от спецсъда, установи с проверка "България Днес". Така вече три години не може да се стигне до дело, след като се мина през два фалстарта.

На 3 април миналата година съдът върна делото на прокуратурата, защото прие констатациите на адвокатите, че има сериозни процесуални нарушения. След заседанието прокурор Ирина Арменова обяви, че решението ще бъде протестирано.

Реклама

"И като човек, и като магистрат - най-скандалното е, че в случая се касае за лечение на деца, че са нарушавани правата на децата и правото им да бъдат лекувани по адекватен начин, така че да бъде осигурено тяхното лечение", изтъкна тогава прокурор Арменова и добави, че "Определено не само че не е приятно, но по принцип е много укоримо поведението на подсъдимите".

След изтичане на 7-дневния срок се оказа, че решението не е протестирано и че специализираната прокуратура се е съгласила да го прецизира, което не е факт и до днес.

"Предполагам, че работят и изпълняват международни съдебни поръчки, каквито поискахме, например разпити на служители на "Аджибадем" в Турция. Не бързаме. Той е пенсионер и му остава да възстанови доколкото може здравето си от преживения стрес", коментира адвокатът на Александров Диана Ангелова.

Александров бе арестуван при показна акция на 20 април 2016-а и малко по-късно отстранен от длъжност. Разследващите обявиха, че без да е лекар и без решение на Обществения съвет към фонда, той е взимал решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост. Със средства на фонда било финансирано обучение по чужди езици на служители, при положение че в длъжностната им характеристика е записано изискването за владеенето им. Александров сключвал и договори с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина. Друго твърдение бе, че мотивирал трима свои колеги да се подписват за неправомерно изразходване на средства от бюджета на фонда.

Предишният фалстарт беше през миналото лято. Почти година и половина след арестите, на 1 август 2017-а, спецпрокуратурата внесе обвинителен акт от 500 страници срещу Александров и още трима служители на Фонда за лечение на деца. На Александров бяха повдигнати обвинения за престъпен сговор, длъжностно присвояване, престъпления по служба и неправомерно разходване на пари от бюджета. Делото престоя в съда двайсетина дни и бе постановено да бъде върнато заради неточности. Последва протест, но по-късно втора инстанция потвърди решението. С определението си Апелативният спецсъд разясни кои съществени нарушения налагат връщането на акта, като на първо място изтъкна, че в него е посочено, че извършването на престъпленията е ставало както в София, така и на територията на цялата страна. Съдът тогава посочи, че това твърдение е произволно и не почива на никаква фактическа обосновка.

Заради трите години забавяне Александров вече не е с мярка за неотклонение.

Реклама

"Паричната му гаранция бе върната, защото изтекоха сроковете", съобщи адвокат Диана Ангелова. Веднага след ареста Павел Александров бе пуснат срещу 20 000 лв. гаранция. Според НПК мерките за "процесуална принуда" могат да се отменят след година и половина, ако делото не е започнало, както е в случая.

Според юриста може в един момент прокуратурата да установи, че няма достатъчно конкретика за обвинения и производството да бъде окончателно прекратено.

Скандалът след смъртта на Мария

"Удовлетворяването на нечии лични амбиции на лица, пряко свързани със схеми за източване на публични средства от бившия Център "Фонд за лечение на деца", нямат нищо общо с грижата за живота и здравето на болните", бе посочено в становище, разпространено от НЗОК в деня на смъртта на 6-годишната Мария, която почина от левкемия. Скандалът избухна с прехвърляне на топката между институции и общественици, а темата бе дали се обработват навреме заявленията за лечение на деца.

От текста на НЗОК не стана ясно директно кого точно се визира за схемите за източване. Според адвоката на Павел Александров обаче е станало ясно, че по времето, когато той управлява фонда, е вършил работата си съвестно.

"Всячески е работил за децата. Хора свидетелстваха как е използвал лични контакти или е звънял по посолства, за да съдейства за лечение на деца", коментира адвокат Диана Ангелова.

"Вече е ясно това, за което в началото се съмнявахме. Че всичко е било само за да бъде отстранен Александров", добави Ангелова.

Реклама
Реклама
Реклама