Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7548673 www.bgdnes.bg

Васко Найденов заловен за убийство

Българин, заподозрян за убийство на италианец, бе заловен у нас и предаден на армейска част в Рим. Това се случва след продължило 6 години разследване на смъртта на богатия земевладелец Андреа Мастрандеа, който загинал в пожар в имението си.

Васил Найденов Иванов-Васко, на 29 години, е предаден в ранните часове вчера на местните власти на летище "Фиумичино" край Вечния град. Мерките за сигурност са били безпрецедентни. Военните са предали задържания на карабинерите от калабрийския град Вибо Валентия, които 6 години нищели случая. Те получили разрешение за арест от съдия от друг калабрийски град - Ламеция Терме, след като представили доказателства, че най-вероятно Васко и неговият авер Тихомир Антов Красимиров-Тихо, на 40 години, са убили земевладелеца. Карабинерите са конвоирали българина до затвора "Ребибия" в Рим, който се прочу и у нас преди две години, когато нашенка успя да духне от строго охранявания пандиз заедно с група посетители.

Реклама

"Днес е ден, който идва след години на надежда и очакване да бъде предаден на съд поне един от убийците на баща ми", заяви пред италиански медии Вито Мастрандеа, син на убития Андреа.

„Баща ми беше човек, който винаги е бил отдаден на работата и семейството. Земеделски производител, който си счупваше гърба всеки ден, за да донесе хляб вкъщи. Бе убит безмилостно от неговите мъчители, които винаги му искаха пари, за да задоволят прищевките си. Надявам се, че ще намерят и съучастниците", каза още почерненият син.

Андреа Мастрандеа е бил на 75 години по време на смъртта си през лятото на 2013 година. Жена му починала три години по-рано и той живеел сам в имението си край градчето Филаделфия в провинция Вибо Валентия. Освен ратаите, които работели на нивите, за него се грижели български болногледачи. Арестуваният, който бил популярен в региона като Васко, е племенник на един от тях. Към 20:30 часа на 21 юни 2013 г. в дома на Мастрандеа изненадващо избухва пожар. Децата му, които живели наблизо, се притичват на помощ, когато виждат дим. Имението обаче било доста отдалечено от тяхната къща и докато пристигнат на място, пламъците били обхванали всичко. След като стихията била потушена, карабинери и пожарникари открили в руините на имението тялото на възрастния собственик. Отначало се считало, че пожарът е вследствие на инцидент. Случаят е причислен към т.нар. "студени досиета", но криминалистите се усъмняват и започват отново да работят по случая. Предположенията им са, че Андреа е бил връзван преди пожара. Съдебен лекар установява, че на тила му е имало рана от удар с тъп предмет и че черепът и гръдният кош са счупени, което категорично ги убеждава, че става въпрос за убийство. Предполага се, че Васко и Тихо обрали пари и ценни вещи и след това запалили мебелите в къщата от няколко места, включително и тялото на стареца. След това двамата духнали, като напуснали Италия с ферибота от Бриндизи. След като карабинерите са разкрили, че става дума за убийство, те поискали европейска заповед за арест. Васил е задържан у нас и тайно е екстрадиран вчера.

Той е с повдигнати обвинения за убийство, палеж и грабеж. Тихомир Красимиров е в неизвестност и се издирва. Проверка на "България Днес" показа, че само преди няколко дни е имал активност в профила си във фейсбук, където е публикувал различни снимки, на някои от които позира с автомати хладни оръжия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама