Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7552767 www.bgdnes.bg

Жана Тодорова: Нямахме достатъчно самочувствие

Либерото на националния отбор по волейбол Жана Тодорова беше избрана за защитник №1 в Лигата на нациите. През този сезон тя спечели пета поредна титла с тима на "Марица". Специално за читателите на "България Днес" 22-годишната пловдивчанка сподели своите очаквания за олимпийската квалификация.

- Жана, успяхте ли да починете след петте турнира из целия свят от Лигата на нациите?

Реклама

- Имахме само 10 дни. Много бързо минаха. Отидох за малко на море. Видях роднините и започнахме отново, защото имаме много работа.

- Бяхте избрана за най-добър защитник в Лигата. Доволна ли сте от представянето на тима?

- Негативните чувства надделяват. Все пак сме отборна игра. Радостна съм от признанието, защото задържах високо ниво по време на тежките пътувания. Конкуренцията на моя пост е страхотна. Някои от имената като италианката Моника де Дженаро са били мои идоли.

- В повечето мачове България беше равностойна през по-голямата част от времето на топ отборите. Какво не стигаше, за да печелим срещите?

- Участието ни даде опита, който липсва заради нашата младост. Губехме мачовете след 20-ата точка. Нямахме достатъчно самочувствие, което води до по-голям брой грешки. Лошото е, че догодина няма да участваме в турнира, защото е важно да играем срещу най-добрите, за да анализираме представянето. Нямахме единиците, които да направят разликата. Тимът има хъс. Хвърлихме се в боя. Само в последния мач с Германия сякаш нямахме сили. Поради липса на конкурентоспособни състезателки бяхме единственият тим, който започна и приключи турнира с един и същи състав. Важно е да има по-широк кръг националки, а звездите да се завърнат. Технически и индивидуално отстъпваме. Важно е да имаме план занапред.

- Какви са нашите шансове за олимпийската квалификация през август?

- Всички ме питат как ще победим американките, но преди това имаме мачове с Казахстан и Аржентина. САЩ спечелиха Лигата на нациите. Превъзхождат ни във всеки един елемент, но със завръщането на Елица, Лора Китипова и Мария Каракашева и с натрупания опит трябва да играем на над 100%. С доза късмет може и да ги победим.

- Поглеждате ли вече за трансфер в чужбина?

- При моя пост е малко по-трудно излизането. В повечето първенства има квоти за чужденките. Всички гледат да вземат нападатели. Имала съм доста оферти. За мен не е на всяка цена да изляза навън. Изчаквам някоя по-добра от силно първенство.

Реклама
Реклама
Реклама