Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7554653 www.bgdnes.bg

Феновете на "Левски" са невинни!

107 арестувани за побоя, 17 пребити поляци и холандци

Феновете на "Левски" са напълно невинни! Това обявиха официално от словашката полиция след масовото меле и погромите в столицата Братислава.

Агитката на "сините" от 40 момчета беше нападната от засада от двойно по-голяма група от 80 ултраси на полския "Краковия", обединени с такива на "Аякс" (Амстердам). Това се случи в нощта срещу четвъртък в близост до хотела, където е отседнала българската група. Снощи "Левски" игра срещу "Ружомберок" в Словакия в първи мач от Лига Европа.

Реклама

На кадрите, които се появиха в социалните мрежи след инцидента, се вижда как хвърчат столове и маси от заведенията. Във фенската война са използвани още факли, бомби, бутилки и спрей. Действието се развива на уличка в стария град на словашката столица. Зверското меле продължава около 15 минути, след което се намесва тежковъоръжена полиция.

Словашката полиция разкри, че зад решетките са попаднали общо 107 души. От тях 80 бяха заловени още на мястото на сбиването. Останалите са били изловени в малките улички в центъра на столицата на страната. Други са били хванати в покрайнините на града. В операцията са участвали над 100 представители на органите на реда.

Задържаните са 51 българи, 41 поляци и 15 холандци. Огромната част от поляците и холандците са успели да избягат и да се укрият. От всички задържани на 56 са повдигнати обвинения в хулиганство, нарушаване на обществения ред и посегателство върху имущество. Нито един от тях обаче не е българин. От българското посолство в Словакия обявиха, че всички наши сънародници са пуснати от ареста.

В същото време стана ясно, че ранени и приети в болница са 17 души. Нито един от тях не е български граждани.

Припомняме, че "Левски" в момента изтърпява наказание от два мача без публика за домакинските мачове в Европа. Причината е поведението на крайните фенове на клуба в мача срещу "Вадуц" преди година на "Герена". Така реваншът срещу "Ружомберок" на 18 юли ще бъде пред празни трибуни.

Реклама

Полицията очаквала атаката

Полицията в Братислава е знаела добре, че полските футболни хулигани ще създават безредици в Братислава. Ултрасите на "Краковия" са били в града заради мача на техния отбор с "Дунайска стреда" от Лига Европа.

"В момента полицията събира всички доказателства и ще помогне на съда да постанови най-справедливите присъди на задържаните и обвинени в хулиганство", заяви говорителката на местната полиция Лусия Михаликова.

Според информациите от словашките медии полските бабаити са искали да нападнат феновете на черногорския "Сутиеска", които бяха в Братислава за мача с местния "Слован" от Шампионската лига в сряда вечерта. Такива обаче не е имало по улиците и затова те са нападнали българите, но са получили жесток отпор и сега част от побойниците са със сериозни счупвания на крайниците.

Реклама
Реклама
Реклама