Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7560940 www.bgdnes.bg

Пеневата чета приземена от Швеция

На световното в САЩ '94 България изживява своята американска мечта, убита от френския рефер Жоел Киню на полуфинала срещу Италия.

Съдията си затваря очите пред най-чистата дузпа на първенството при резултат 2:1 за "адзурите" и грозно ощетява нашите.

Реклама

Така ФИФА получава своя мечтан финал Бразилия - Италия, а отборът на Димитър Пенев отпада от битката за първото място.

В мача за титлата "скуадрата" успява да се добере до 0:0 в редовното време и продълженията срещу "селесао", но губи с дузпи. За България остава да играе двубой за третото място срещу Швеция.

Кристиан ИВАНОВ

Добромир ДОБРЕВ

"В тази среща целта ни беше да помогнем на Стоичков да вкара седми гол и да стане едноличен голмайстор на първенството - разказва защитникът Ивайло Йорданов. - Не успяхме, за което много съжалявам."

Нищо не се получава за нашите в този седми мач на първенството. В играта на българските футболисти си личи разочарованието от несправедливо загубения полуфинал с Италия. Швеция ни вкарва 4 безответни гола още до почивката, а резултатът остава непроменен до края.

Ясно е, че ако Христо Стоичков успее да вкара дори един гол в този по-скоро протоколен двубой, ще оглави еднолично голмайсторската листа на първенството. До този момент стрелецът на Пеневата чета има 6 попадения, колкото и руснакът Саленко.

Реклама

"Малката" разлика е, че Ицо пронизва Гърция, Аржентина, Мексико, Гeрмания и Италия, а Саленко записва пет попадения в един мач срещу тоталния аутсайдер Камерун.

Въпреки поражението пресата в България реагира на поражението доста по-спокойно в сравнение с онова 0:3 на старта срещу Нигерия. Мачът се приема по-скоро като формалност. Чуват се и мнения, че двубой за третото място на световно първенство изобщо не е необходим.

Селекционерът Димитър Пенев е лаконичен след неприятния край на американската епопея.

"Тази среща беше формална - казва Пената. - Медали получиха и двата отбора, обявен беше идеалният състав на първенството, така че практически нямаше особен дразнител. Може би още от следващото първенство мачът за 3-то място ще отпадне от програмата."

Да, Пеневата чета губи двубоя за третото място, но това не може да заличи незабравимите спомени на милиони българи от епичните победи по американските терени.

Героите ще получат своето голямо признание при завръщането си в родината.

Как България посрещна своите момчета четете в последната част от нашата поредица на 19 юли (петък).

Ицо и Боби се изпокарват

Високо напрежение тресе съблекалнята на нашите при поражението от Швеция. Борислав Михайлов е недоволен, че всички играят за това Стоичков да стане голмайстор.

"Аз поисках смяна на почивката, защото бях разочарован от всички. Съотборниците ми знаеха, че мога да взема приза за най-добър вратар, но се игра като в махалата: Стоичков да вкара един гол и другото няма значение. Затова просто нямаше смисъл повече да стоя на вратата", оплаква се Боби. На негово място влиза Пламен Николов, който не допуска гол след почивката.

"Жалко, че в последния мач не успях да отбележа така желания от мен 7-и гол. Други ме приемат за звезда на световното първенство, но за съжаление българските журналисти - не", недоволен е Стоичков.

Изнервен е и Трифон Иванов. Той захвърля фланелката си към българската скамейка, след като е заменен в 41-ата минута. Отборът се разкъсва на лагери. Цанко Цветанов в прав текст заявява, че Стоичков не е хубав човек. Киряков застава твърдо зад Ицо.

Лечков: Бяхме гроги!

Нашите футболисти се оправдават за тежката загуба с прекалената умора. Димитър Пенев пуска срещу шведите отново титулярите, а не, както се очаква преди това, резервите.

"Мога да кажа, че съм много уморен. Бяхме гроги. Играхме 7 мача за много кратко време. Жалко, че шведите си вкараха положенията, а ние не", казва Данчо Лечков. На същото мнение е и Петър Хубчев след тежкото поражение.

"Загубихме заради невероятната умора. Играх на инжекции. Стоичков си би 20 инжекции, други също. Четвъртото място означава много. Успехът ни е невероятен", коментира Хубчев.

Швеция - България 4:0

Голмайстори: Бролин (8), Милд (30), Ларсон (37), Андерсон (40)

Швеция: Равели, Нилсон, Андерсон, Бьорклунд, Шварц, Ларсон (Лимпар, 79), Ингесон, Бролин, Камарк, Милд, Андерсон

Треньор: Томи Свенсон

България: Михайлов, (Николов, 46), Иванов, (Кременлиев, 42) Цветанов, Хубчев, Янков, Костадинов, Стоичков, Лечков, Сираков, (Йорданов, 46) Киряков, Балъков

Треньор: Димитър Пенев

Съдия: Али Бушсаим (ОАЕ)

Реклама
Реклама
Реклама