Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7565953 www.bgdnes.bg

Нови пирамиди открити в Египет

Под пясъците има още хиляди обекти

Две нови пирамиди бяха открити под пясъците на пустинята в Египет. Те са на юг от Кайро. Властите показаха и колекция от нови саркофази, някои от които съдържат добре запазени мумии.

В същото време министърът на антиките Халед ал-Анани заяви пред репортери, че Бент - пирамидата на Снофру, първия фараон на 4-а династия на Египет, и друга пирамида наблизо ще бъдат отворени отново за посетители за първи път от 1965 г. насам.

Реклама

Анани заяви, че Преходната пирамида и всички останали в Дахшур са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО като част от археологическите гробища в Мемфис. Той също така каза, че екип от археолози е открил саркофази и останки от древна стена, датираща от Средното царство преди около 4000 години.

Находките са направени по време на изкопни работи в кралския некропол Дашур на западния бряг на река Нил, в район, където се намират едни от най-старите египетски пирамиди. "Няколко каменни, глинени и дървени саркофага бяха открити, а някои съдържат мумии в добро състояние", се казва в изявление на министерството на антиките.

Древната стена се простира на около 60 метра и е разположена на юг от пирамидата на фараона 12-а династия цар Аменемхет II, също в некропола Дашур. Находките включват също и погребални маски, както и инструменти, използвани за рязане на камъни, датиращи от късния период, които обхващат почти 300 години до завладяването от Александър Велики през 332 г. пр. Хр.

Наскоро бяха открити и други нови пирамиди. Те бяха засечени с инфрачервени камери, ползвани за заснемане на различни материали под повърхността.

Екипът, ръководен от д-р Сара Паркак, анализира спътникови снимки и направи откритията.

"Това са само обектите, близо до повърхността. Има още хиляди такива, затрупани с наноси от Нил. Това е само началото на този вид изследвания", поясни д-р Паркак.

Броят на известните пирамиди се увеличава

Реклама
Реклама
Реклама