Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7587032 www.bgdnes.bg

Слави не може да направи партията, която иска

Името "Няма такава държава" е противозаконно

Забранено е формациите да се наричат с думи, в които се съдържа антидържавна теза, Дългия ще трябва да измисли ново заглавие

"Няма такава държава" е името на партията, с която Слави Трифонов ще блесне и на без това пренаселения политически небосклон. "Няма такава партия" обаче ще се окаже реалността, след като стана ясно, че името, избрано от Дългия за формацията му, противоречи на изискванията за създаване, според закона за политическите партии.

Реклама

Това потвърди за "България Днес" и дългогодишният юрист и бивш председател на парламента и премиер проф. Огянн Герджиков. "С това название може и да не издържи пред съда, според мен ще има трудности при регистрацията на формация с името "Няма такава държава", защото то само по себе си говори за антидържавност", разясни пред вестника проф. Герджиков.

Слави анонсира раждането на партийната си амбиция в последното си шоу на 31 август и слезе от екран със заканата да стане политически лидер.

"Казах, че като политическата класа не иска да ни гледа отвън - ще ни гледа отвътре. Заради това създаваме политически проект, който по законен начин всички решения от референдума ще ги превърне в закон", анонсира Слави.

Името на формацията му "Няма такава държава" обаче трудно ще мине през регистрацията на съда, тъй като според закона не може в името на политическа сила да се съдържа антидържавна теза. Заглавието на формацията, избрано от Дългия, влиза в противоречие на изискванията на закона, според които не се допуска образуването на политическа сила, ако в тезите, името и устава й има "дейност, насочена против суверенитета и териториалната цялост на държавата". Юристи коментираха пред "България Днес", че с избраното от Дългия име партията е мъртва в зародиш, тъй като тълкувателно "Няма такава държава" отменя съществуването на България и мнозина го разглеждат и като противоречие дори с конституцията.

Не е ясно дали Слави ще реши да промени името на формацията си, ако съдът му откаже регистрация, но е ясно, че вече има уговорена нова сцена за изява. Шоуменът подчерта, че след 15 септември всеки ще може да го гледа на малкия екран и анонсира и новия си медиен проект.

Реклама

"Аз и колегите ми се чувстваме несвободни. Напускаме Би Ти Ви, благодарни сме на телевизията и всички хора, с които работихме, но пред сигурността на нашата обстановка ще създадем собствен продукт и ще го стартираме след 15 септември. Къде и как, ще разберете, уважаеми зрители, сами. Вярвам в това. В момента уточняваме всички технически параметри, затова мога само да ви кажа как ще се казва този проект и кога ще стартира. Ще се казва "Седем - Осми" и неговият девиз ще бъде "Силата е в истината!", обеща от ефира на последното си предаване Слави. Упорито се говори, че Дългия е намерил реализация в телевизия "Евроком", която наскоро смени собствеността си, научи "България Днес".

Въпреки че по думите му Слави ненавижда политическата класа, според депутати един бивш министър ще има пръст в новата структура на Дългия. Военният ексшеф Николай Цонев и партията му "Нова алтернатива" бяха неофициално част от екипа, събирал подписите за Слави за референдума. Цонев е и част от последователите на движение "Днес", които също стоят зад политическите амбиции на шоумена и имат структури из цялата страна. На този етап нито Цонев, нито Слави издават дали ще си сътрудничат по пътя на изборната победа.

Искам да съм новият Бойко Борисов!

Що не взема да направя една партия и да я кръстя - някоя абревиатура - БОБ - българска организация на бъдещето - много яко звучи, и да влезна в парламента и аз ще съм по-следващият Бойко Борисов!

Това заяви пред студенти преди четири години Слави Трифонов, който отдавна има амбициите да става част от управляващата върхушка. След като мина през движение "Гергьовден" на Любен Дилов-син, а преди това бе част от "народна партия Ку-ку", Слави изпълни в сряда заканата си отпреди четири години.

"Ще си сложа риза да не ми се виждат татуировките, ще махна тоя часовник, че изглежда много скъп, да не правя такива простотии, ще изглеждам по-нормално, друг човек и к'во от това? Това все едно да кажем - сега ще ни оправи Жан Виденов, ей не ни оправи - прецака банките, ще ни оправи Иван Костов - не ни оправи, направи мафия, престъпления, избиват се по улиците, ей сега царят идва - той ще ни оправи за 800 дни, не ни оправи за 800 дни. Кой идва - охраната му, бодигардът му. Бойко Борисов - ей той ще ни оправи - не ни оправи, ще дойдат няк'ви други, тия се не разбраха, я пак да върнем Бойко Борисов, я ей сега - Слави Трифонов. Къ'в си ти бе, шоумен, с бръсната глава, с обици. Дай да те пробваме тебе, мо'е пък ти да оправиш държавата, изглеждаш различен, да се справиш", обясни на студентите в Търново шоуменът.

Социолози: Влиза от раз в парламента

Летящ старт към парламента предвещаха за проекта на Слави Трифонов социолози. Според екипа на "Галъп" проект на шоумена ще събере около 39% от гласоподавателите, което е три пъти повече от нужната бариера за вход на жълтите павета. Това обяви "Галъп" вчера.

От агенция "Медиана" дадоха аналогичен процент евентуална подкрепа за шоумена - според агенцията на социолога Кольо Колев партия на Слави може да обере дори една трета от гласовете - 30%. Успех за шоумена предрече и анализаторът Харалан Александров, който обаче уточни, че Слави трудно може да избяга от бунтарския си образ и очаква партията му да е с такава насоченост.

"Трифонов е ярък публичен говорител, формулира силни и популярни тези, има мнение по всички обществени въпроси. Той и неговите сценаристи функционират като своеобразно правителство в сянка. В България има много гневни и разочаровани хора поради структурната несправедливост на нашите институции и отказа от етична регулация на съвместния ни живот. От друга страна, опитът с поредицата от политически спасители също е доста разочароващ", поясни Александров. Според политолога Стойчо Стойчев обаче проектът на Слави е мъртвороден. "Шансът за Слави Трифонов беше пропилян. Но ако има ресурс да направи нещо, то е да се концентрира върху един град или не повече от два-три. И да хвърли целия си ресурс с добри кандидати. Трябва да е ясно, че персоналната му популярност няма да се прехвърли върху други хора", твърди Стойчев.

Рейгън и Арни станаха политици от екрана

Модата на лицата от екрана да прекрачват в дебрите на политиката никога няма да отмре. Слави Трифонов не е нито първият, нито последният, който се опитва да осребри телевизионната си слава във властта.

След като украинският комик Владимир Зеленски успя да спечели изборите в родината си, паметливи анализатори си спомниха, че от екрана до властта по цял свят пътят е кратък. Рейгън, холивудски актьор в продължение на повече от две десетилетия, е първата кинозвезда, която става държавен глава на САЩ. Колегата му - холивудската звезда Арнолд Шварценегер, по-късно също прави скок от киното към политиката и става губернатор на Калифорния. Във Филипините филмовата звезда Джоузеф Естрада, който играе в около 100 филма, влезе в политиката през 1969 г., ставайки кмет, сенатор и вицепрезидент. Той бе избран за президент през 1998 г. Дори Гватемала даде на света Джими Моралес - бивш телевизионен комик без предишен политически опит, който бе избран за президент през октомври 2015 г. Италианският комик Бепе Грило също покори политиката на Ботуша.

Реклама
Реклама
Реклама