Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7587252 www.bgdnes.bg

Яйчака, удушил Петя, е босът на трафикантите с банкета

Излежа присъда за убийството и е хващан за контрабанда на гориво

Николай Маринов се хвали във фейсбук с бързата си моторна лодка, с която прекарвал бежанци

Крими героят Николай Маринов-Яйчака се оказа босът на бандата трафиканти, спипани на "производствен банкет" на остров в Дунав, научи "България Днес". Рецидивистът от Лом е записал в престъпната си биография убийство, разследван е и за контрабанда на дизелово гориво.

Реклама

Тъмни облаци надвисват над главата на Яйчака преди дни. В понеделник антимафиоти и ченгета изненадват боса и хората му на дунавски остров, а разследващи обявяват, че са ги спипали по време на "производствен банкет". Островитяните са погнати като престъпна банда за трафик на мигранти и на жени с цел сексуална експлоатация. Участниците в престъпната схема са заподозрени и за серия палежи, един от които е опитът да бъде взривено граничното полицейско управление във Видин през март т.г.

Според обвинението групата е действала от октомври 2017 г. до ареста й. Зад решетките освен боса Ники Яйчака попадат още Едуард Станков, Янко Яков, Пламен Иванов, Пламен Петков, Вилизар Веселинов, Славянка Петрова и Цветанка Хаджистоянова. Белезниците щракват на ръцете им след сигнал, че планират да прекарат група бежанци в Румъния с моторна лодка през реката. Мигрантите са хванати по път към Дунав. Колата им е спряна на АМ "Хемус" в един от тунелите. В автомобила и багажника са натъпкани трима мъже, три жени и три деца.

Спецсъдът пуска под домашен арест двете жени от групата трафиканти, за да гледат малките си деца, а шестимата мъже оставя на топло. Част от тях имат дебели досиета - Веселинов и Иванов са осъждани на по 3 и 2 г., а Яков е трябвало да търка нара 3 г., но е пуснат условно предсрочно. Престъплението, за което сега е задържан, е извършено в условния срок, което вероятно ще го върне в панделата.

Най-дълъг опит зад решетките има Яйчака. Той е осъден на 16 г. затвор за убийството на Петя Анчова от Лом. На 4 май 2004 г. изчезва 17-годишната ученичка, а няколко дни по-късно тялото й изплува от водите на Дунав край Лом със завързана за него котва от рибарска лодка и бетонно блокче. Трупът е в напреднал стадий на разложение, но патоанатомите установяват, че жертвата е удушена.

По време на разследването става ясно, че във фаталната вечер Петя се е черпела с компания в местен бар след училище. Тя си е тръгнала от заведението с Ники Яйчака, който я откарал към дома й с колата си. Повече никой не я е видял. Пастири разказват пред ченгетата, че са видели Маринов да качва съмнителен товар в лодката си и да влиза в Дунав, но пред съда се отричат от показанията си. Яйчака е разкрит по влакна от сезал и кърваво петно в колата му. Магистратите присъждат и 100 бона кръвнина, заради които е запорирано и взето имущество на убиеца. След като е прибран, мощен взрив избухва в дома му в ломския квартал "Боруна", който се оказва опразнен с изкъртени врати и прозорци. Ченгета подозират, че Яйчака поръчал бомбата като отмъщение за взетата му къща.

Реклама

Въпреки соленото наказание за убийството той лежи 10 години и е пуснат предсрочно. Преди няколко месеца отново е спипан при мащабна спецакция, че нарушава закона. В началото на април е заключен с още шестима по подозрения за контрабанда на гориво. При тараша на къщите и колите на арестуваните са открити туби с гориво, незаконно оръжие, фалшиви пари, нелегален алкохол без бандерол, симкарти за мобилни апарати и т.н. Изненадващо Маринов е пуснат, без да му бъде повдигнато обвинение.

Не е изключено оттогава ченгетата да дебнат Яйчака за групата трафиканти, коментират запознати. При акцията преди броени дни става ясно, че бандитите са се придвижвали по Дунав със скоростна моторна лодка, която развива до 170 км/ч. С нея е трябвало да бъдат превозени мигрантите до румънския бряг. С тузарската моторница са се похвалили Яйчака и аверите му във фейсбук, става ясно от снимки в социалната мрежа. Бандитите редовно порели водите на Дунав с бързата си яхта. Сега тя е иззета от ченгетата.

Фукат се с "Бентли"

В луксозно "Бентли" позира една от погнатите по аферата с мигранти жени Цветанка Хаджистоянова. Без притеснение Цура споделя кадър как се е настанила удобно в кожения салон на скъпата лимузина. По всяка вероятност разследващите ще проверяват имуществото на членовете на групата, за да се установи дали то е придобито от престъпна дейност.

Реклама
Реклама
Реклама