Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7592320 www.bgdnes.bg

Оправдаха "Факирите"

Автоапашите "Факирите" са оневинени след 9 години битка с Темида! Безславно и с оправдателни присъди приключи поредното дело в спецсъда по ювелирните акции от 2010 г. Преди две седмици съдия Аделина Иванова оправдава Александър Щилянов-Беззъбия и Богдан Кютукчиев-Младежа, научи "България Днес".

Те са погнати като участници в бандата на Стоян Янакиев-Дългия, като според обвинението техен авер е бил и Цветомир Василев-Синигера. Белезници щракват около китките им в края на февруари 2010 г. При спецоперация в Благоевград, Монтана, Плевен и няколко столични квартала са заловени 9 души, сочени за автокрадци. Антимафиоти изненадват бандитите по "бели гащи" в леглата. Медиите отбелязват, че след култовите акции "Наглите" и "Октопод" е дошъл ред на "Факирите". Заключени са кримигерои с интересните прякори Енота, Пуйко, Жоро Турчина, Пайко. Според разследващите те са били известни като "Люлинската бригада" и са наследници на легендарния автоапаш Йордан Цонков-Джиджи.

Реклама

Дългия е спряган за шеф на бандата, действала от януари 2009 г. до февруари 2010 г. в София и страната. Престъпната задруга се занимавала с кражби на коли и продажбата им с фалшиви регистрации и пренабити номера на рамите, съобщават от МВР. При тараша на домовете на джамбазите са открити газов пистолет, фалшиви документи за регистрация на автомобили, устройства за бързо отваряне и запалване на автомобили. Открити са "Ауди А4", откраднато през 2009 година в София, с интервенция по рамата, както и "Мерцедес 220 CDI" с несъответствие в документите.

Като тартор Дългия възлагал задачи на Беззъбия, Младежа и Синигера. Началникът също от време на време се нагърбвал с някои дейности. Често задигал коли, намирал табели за тях, преправял документи, а друг път намирал кой да изготви ментетата, пише в обвинителния акт срещу групата. Дългия намирал и автомонтьори, които да пренабиват номерата на рамите на крадените коли.

След като всичко било готово, продавал возилата на цена, доста по-ниска от пазарната. Синигера помагал в търсенето на документи за крадените коли. Беззъбия също крадял, намирал и гаражи, в които да скрият автомобилите и да се пренабият рамите. Младежа асистирал, като подготвял менте документи за продажба на задигнатите коли. В тях вписвал други данни, за да не лъсне измамата, твърди обвинението.

Двама анонимни свидетели са заковали групата на "Факирите". Освен тях още трима мъже от "Люлин" разказали за схемата, по която са крадени колите у нас и чрез фалшиви документи са превъртани през нищо неподозиращи собственици. Джамбазите са уличени в кражби на "Ауди А4", "Фолксваген Голф 4", "Тойота Ярис" и "Мерцедес Е" класа, отмъкнат през май м.г. и върнат при неясни обстоятелства през юни. Проверяват ги и за беемвета, за които имали поръчка. За 4-те коли "превъртели" 15 собственици, разкриват запознати. Някои от "Факирите" действали безскрупулно, като дори предлагали крадени возила на хора от обкръжението си.

Делото влиза веднъж в спецсъда, но през декември 2016 г. е върнато заради нарушения. Спецпрокуратурата отново го внася през 2017 г., за да завърши с фиаско на 22 юли т.г. на първа инстанция. Докато процесът се точи с години, тарторът Дългия и Цветомир Синигера се признават за виновни и сключват сделки за смешни присъди.

Шефът се забърква в проблеми

Делото "Факирите" далеч не е единственият сблъсък с Темида за шефа Стоян Янакиев-Дългия. Щом сключва споразумение и отървава килията, не след дълго той отново е закопчан. През 2017 г. ченгетата го спипват, че заедно с аверите си Ники Понти и Краси Мраморския са нахлули в столичен супермаркет с метални тръби с цел да го ограбят. При бягството от местопрестъплението Мраморския прегазва униформени и ги праща в болница. Бандитите са задържани като въоръжена група за обири. Според очевидци Дългия и мутрите му са предизвикали инцидент през 2013 г. в столичния бар "Арбат", като са целели с фъстъци и лед Любо от "Те" и са го ръгали в ребрата.

Реклама
Реклама
Реклама