Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7593754 www.bgdnes.bg

Испания ни връща Жоро Шопа до седмица

Георги Семерджиев, по-известен като Жоро Шопа, ще бъде екстрадиран у нас до седмица! Това съобщи пред "България Днес" спецпрокурорът Кирил Пейчинов. По думите му испанският съд е одобрил предаването на бизнесмена, което се очаква до дни. "Все още върви съдопроизводството, поисканото лице до момента не се е запознало с материалите", уточни обвинителят.

След поредица задържания и освобождавания в последните няколко месеца, този път Шопа е поискан, за да бъде разследван в родината като участник в престъпна група. Според спецпрокуратурата имало достатъчно доказателства, че той е членувал в бандата за данъчни престъпления и пране на пари, за която бяха погнати Ветко и Маринела Арабаджиеви и счетоводителките Ромелия Кирилова и Елена Караянева. Заковавали го разпити на свидетели и приложени специални разузнавателни средства.

Реклама

Това е третият арест за Шопа в Испания, след като първите два не успяха. Първоночално той бе заключен заедно с милионерското семейство в началото на март. Тогава бе поискан от Швейцария за разследване на пране на пари, но неочаквано страната оттегли искането си.

Седмица по-късно белезници отново щракнаха на ръцете на Шопа по издадена от България европейска заповед за арест. Софийската районна прокуратура поиска предаването му, за да го разследва, че укрил семейство Арабаджиеви в тузарския си палат в Кабрера де мар край Барселона, докато те се дирят от Интерпол. Искането е било отказано, но родните разследващи не съобщиха причините.

След поредния неуспех делото е изискано от Специализираната прокуратура, която се е заела да нищи бизнесмена. Той е зачислен към групата на милионерската фамилия, а обвиненията са му повдигнати задочно.

Заради новия член обвиненията на останалите са актуализирани преди около месец. Изменените обвинения бяха коментирани вчера в апелативния спецсъд, от който Ветко Арабаджиев поиска да бъде пуснат от килията. Основната теза на защитата е, че той е екстрадиран от Испания само по обвиненията за престъпна група и пране на пари, но не и за данъчни престъпления. Именно данъчните престъпления станаха ябълката на раздора и при предишно разглеждане на мярката на хотелиера. Адвокат Илиян Василев твърди, че испанският съд е отказал да позволи Ветко да бъде съден за данъци, като се позова на трети превод на решението на испанските магистрати.

Апелативните съдии не видяха пречка, като прецениха, че Испания е пратила Арабаджиев за всички обвинения, за които е поискан, тъй като нямало категоричен отказ. Освен това хората на Темида посочиха, че има достатъчно улики срещу милионера и цитираха показания на свидетели, СРС, банкови бележки, протоколи от разпознавания. Посочени бяха и разпечатки от телефони и компютри, открити в имението на Шопа, от които ставало ясно, че Арабаджиеви са преглеждали обвиненията си и са чели разпити на свидетели.

Въпреки че няма криминални прояви, Ветко можел да се укрие, предвид че е бил обявяван за международно издирване, а банковата му сметка показвала, че имал достатъчно ресурси, за да се покрие във всяка точка на света, счетоха магистратите.

Реклама
Реклама
Реклама