Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7600918 www.bgdnes.bg

Борисов чака газ и "Хюндай" (СНИМКИ)

Природният газ на Туркменистан да достигне България.

Това си пожела премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в бившата съветска република заедно с правителствена делегация и бизнесмени.

"Туркменистан се развива бързо, но Каспийско море е екологична зона, през която не може да минава газопровод, макар че е разрешена за прокарване на петролопровод. Същевременно Туркменистан е сред трите държави в света с най-големи газови находища. Искаме да намерим начин и затова утре (б.р. - днес) ще говорим и с руския премиер Дмитрий Медведев да прекарваме през Русия природен газ от Туркменистан за нашия газов хъб "Балкан", коментира министър-председателят.

Реклама

Той поясни, че има български компании, които са сключили договори за близо 30 млн. лева в областта на строителството в Туркменистан. Наши фирми най-много се интересували в сферата на безизкопните технологии и машиностроенето. Според него родните компании ще се престрашат да навлязат още по-сериозно, след като има гаранция за техния бизнес.

"В България вече има толкова много инвестиции, че няма работна ръка, макар че продължаваме да търсим големи инвеститори, например от Германия и Южна Корея като "Фолксваген" и "Хюндай". Надявам се през септември да подпишем договор с инвеститор от Южна Корея, който е за около 1,5 млрд. долара, но и за този проект ще са нужни работници", заяви премиерът.

Борисов и министри от кабинета вчера разгледаха Каспийската изложба за иновативни технологии, която беше открита в курорта "Аваза" в Туркменистан. Експозицията е разположена в района на морското пристанище Туркменбаши и има за цел да привлече иновативни решения в областта на автомобилната индустрия и производството на автомобилни компоненти.

По-късно през деня представители на правителството участваха в четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество. Днес министър-председателят ще участва в Първия каспийски икономически форум и се очаква да се срещне с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама