Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7605376 www.bgdnes.bg

Ставри Калинов: Ще съм най-известният скулптор в света

"Нищо не става от нашата държава! Не от управници като Бойко Борисов и Тодор Живков, а самата държавност".

Това заяви с разочарование пред "България Днес" художникът и скулптор Ставри Калинов. За по-малко от половин година той преживя два обира, но от крадците няма и следа. Творецът е разочарован, че полицията така и не открива хората, които посягат върху творбите му. А загубите, които претърпява, са много сериозни и няма начин да си ги възстанови.

Реклама

Последното посегателство през юни т.г. беше изключително нагло, тъй като посред бял ден крадецът отмъква фрагмент от женска скулптура, която се намира в столичната галерия на Калинов. Културното място е пълно с камери, които записват всяко действие, но това по никакъв начин не респектира обирджията.

По-рано през годината неизвестни злодеи отмъкнаха статуетки, метални заготовки и машини за хиляди левове от ателието му в столичния квартал Кремиковци. Веднага след кражбата Калинов обяви, че се съмнява, че душманите му ще бъдат открити. Към днешна дата разследването потвърждава думите му, защото няма и помен от злосторниците.

Калинов каза още пред вестника, че вижда справедливост в живота - може да го обират, но се смята за уникален творец, който през живота си не се е учил да чете и да пише. И се надява някой ден да направят документален филм за него, защото се чувствал феномен.

"Сега съм в период, в който си търся спонсор, защото имам много неща, които да покажа и да стана най-известният скулптор в света, но ми трябва подкрепа. Нищо не става с намирането на крадците, но може да стане нещо с уникалните ми творби", разсъждава философски Калинов.

"Опитвам се да не се натоварвам с мисли за кражби. Има една приказка, че една пуйка мислила, мислила и накрая пукнала. Не искам да последвам съдбата й", пошегува се за пореден път творецът, който е правил изложби в голяма част от Европа и е рисувал едни от най-великите българи - Васил Левски, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други.

Реклама
Реклама
Реклама