Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7609745 www.bgdnes.bg

Църквата отсвири дядо Влайчо

Църквата отсвири дядо Влайчо!

Светият синод не изпрати нито един представител на откриването на мемориалния комплекс "Дом на доброто" в сливенското село Коньово.

Свещеното място е посветено на предсказателя, но още докато беше изграждано, срещна яростна съпротива от хората в расо. Причината е, че християнството отрича вдигането на храмове, които са в почит на гадатели и врачки. Идеолозите на мемориала контрираха, че това не е истинска църква, а място за отдаване на почит към дядо Влайчо, който приживе е помогнал на хиляди хора с делата и предсказанията си.

Реклама

"България Днес" научи, че от Старозагорската митрополия категорично са отказали да осветят мястото, защото не може у нас да има храм, който не е собственост на Българската православна църква. Откриването на комплекса беше в четвъртък преди обяд, а според разкази на местните хора драмата започнала още в ранни призори.

Жители на Коньово разказват, че попът им рано-рано се качил на колата си и заминал в Нова Загора с обяснението, че трябва да служи там. Хората под сурдинка признават, че още преди това са подозирали, че отчето няма да присъства на събитието, защото канонът не му го позволява.

По същото време Старозагорският митрополит Киприан оглави литургия в храм "Успение Богородично" в Казанлък. Стотици миряни се стекоха, за да се поклонят пред Божията майка, а след службата бяха кръстени няколко деца и възрастен - първото тайнство, което се извършва над човека при встъпването му в храма Божи. Прекрасният, богато орнаментиран иконостас на църквата в Казанлък, един от най-красивите на Балканския полуостров, е изработен от дебърския резбар Васил Аврамов.

Митрополит Киприан досега не е правил официално изказване за изградения храм в почит на дядо Влайчо.

Цигулката му върши чудеса

Цигулката на дядо Влайчо, с която е свирил, докато е бил в концлагера Белене през 1949-1951 г., е един от личните му предмети, изложени в мемориалния комплекс. За вещите се счита, че имат магична сила и могат да правят чудеса.

На тайнственото място могат да бъдат видяни още пишещата му машинка "Райнметал", Библията, с която Влайчо не се разделял, работните дрехи и вехтият костюм, дървеният креват, на който е спял, докато се грижел за пчелина в някогашното ТКЗС, както и книги от личната библиотека на предсказателя.

Реклама
Реклама
Реклама