Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7614972 www.bgdnes.bg

Изяж пъпеш рекордьор

9-килограмов пъпеш отгледаха в свиленградското село Сладун!

Сладкият плод е дълъг близо половин метър и е един от най-големите родни екземпляри. Пъпешът израства толкова великански в дома на 72-годишната Гина Койнова. Пенсионерката нито знае сорта на гиганта, нито как е успял да достигне колосалните си размери. Признава, че сама се е изненадала, когато е видяла колко голям расте. Баба Гина е категорична, че не използва тор, но често полива културите, които отглежда в градината си.

Жената от години отглежда пъпеши, като тази година има близо 30 корена, от които очаква добра реколта. В градината има и други плодове, както и зеленчуци, но пъпешът определено изпъква с големината си. Наскоро тя се решава да го откъсне, за да го похапне. Но преди това го носи в магазина в Сладун, за да могат съселяните й да се възхитят и снимат с рекордьора.

Реклама

"Дини и пъпеши гледам от години, но този е най-големият, който съм виждала. Тазгодишните са с нормални размери, като единствено има един 5-килограмов", доволна е пенсионираната счетоводителка.

Макар пъпешът на баба Гина да е впечатляващ, той е много далеч от световния рекорд, който е официално регистриран. Или, ако трябва да сме точни, цели три пъти по-малък. Миналата година американецът Дани Вестер отгледа пъпеш, който тежи малко под 30 килограма. Плодът беше измерен и официално вписан в рекордите на "Гинес". Любопитното е, че Вестер е известен с отглеждането на дини и тикви с великански размери и не за пръв път влиза в световните новинарски емисии.

Районът на Свиленград отново впечатлява с рекорд. Преди месец 82-годишната баба Мария от село Сива река открива впечатляващ зеленчук в градината си - 2-килограмов домат. И признава, че през целия си живот такова чудо не е виждала. "Зетят ми купи семената от Женския пазар в София. Засадих ги и стояха навън без найлон. Нямаме животни и не съм наторявала, като тайната е в почвата - по нашите земи е много плодородна, а не глинеста и затова ражда такива големи домати", разказа пред "България Днес" Мария Тодорова. Когато видяла огромния зеленчук в градината си, веднага викнала комшията, за да го снима.

БГ рекорди

Домат рекордьор с формата на сърце и внушителни размери отгледаха в смолянското село Ряка. Той е откъснат от градината на Замфир и Захаринка Кавалови през 2017 г. с тегло малко над 1,6 кг. Интересната му сърцевидна форма стопаните му отдават на това, че са го отгледали с много любов. През годините у нас са отличавани плодове и зеленчуци с изключителни размери - например картоф, тежащ 1,300 г, чушка с дължина 41 см, лук - 950 г, или ябълка - 645 г. Върховата позиция държи бургаски домат, тежащ 2,12 кила, откъснат през 2012 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама