Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7615988 www.bgdnes.bg

Строят миникъща на Йовков

Двуметров минимодел на къщата на Йордан Йовков ще бъде построен в Добрич.

Това е само един от емблематичните домове, който ще се появи в уникалния парк на миниатюрите "Малката Добруджа". Подобни места има в европейските столици Брюксел (Белгия) и Копенхаген (Дания), а до няколко месеца трябва да се появи и в сърцето на житницата на България.

Умалените модели ще бъдат поставени в парк в областния град, а изграждането им тепърва започва, тъй като наскоро приключи обществената поръчка.

Реклама

Експонатите ще са разположени съобразно обособени тематични зони. Миниатюрите ще са изработени в подходящ мащаб, например 1:25. Височината на обектите ще е до 3 метра, а площта на обект - до 30 кв. м. Миниатюрите ще са изработени от подходящ материал за фината изработка на макетите, който да е устойчив на климатичните условия на открито. Сред експонатите се очаква да се появи и къщата на Адриана Будевска - българска актриса, един от основоположниците на професионалния театър у нас. Тя е смятана за една от най-големите български изпълнителки на трагични роли.

От дълги години истинската й къща се руши, но никоя строителна фирма не е съгласна да направи ремонта срещу сумата, определена от Министерството на културата. В парка на миниатюрите ще бъдат издигнати емблематични стари добруджански сгради от XIX XX век, като идеята е те да бъдат пресъздадени в мащаб от два до три метра височина.

Мястото за отдих и опознавателна разходка ще се намира зад паметника на Добротица (български болярин, самостоятелен феодал, владетел на Добруджанското деспотство, и крепостта Калиакра от 1347 г. до 1385 г.). За осигуряване функционирането и обслужването на комплекса се предвижда изграждане на посетителски център, с помещение за видеонаблюдение, кафе бюфет, санитарни възли за посетителите и персонала. Предвижда се паркът да е с двуметрова ограда.

Освен в парка се предвижда поставяне на миниатюри в двора на къщата, в която е живял Йордан Йовков на ул. "Майор Векилски" №18.

Впечатляващ парк с миниатюри има от няколко години в непосредствена близост до Царевец. Туристическата атракция носи името "Търновград - духът на хилядолетна България". И там моделите са в мащаб 1:25. Туристи могат да видят миниатюри на крепостта Царевец, паметника на Асеневци във Велико Търново, храм-паметника "Александър Невски" и сградата на Народното събрание в София, катедралата "Успение Богородично" във Варна, Античния театър в Пловдив и др.

Реклама
Реклама
Реклама