Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7616008 www.bgdnes.bg

Задължителен душ за гледачите в зоопарка

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата.

Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните. Макар условията за дезинфекция да не са перфектни, все пак това намалява шанса за заразяването на животните.

Реклама

"Временно е ограничен прекият достъп до виетнамското шкембесто прасе, дивата свиня, четкоухата свиня и огърличестите пекари поради опасността от зараза с африканска чума по прасетата. Това вирусно заболяване не е опасно за хората, но прасетата могат да се заразят от пряк контакт или храна", обявиха от зоокъта. Оттам призоваха да се спазват ограниченията, като особено важно е да не се хранят животните.

Прасешките видове в парка вече са оградени с ограничителни ленти. "Нямаме притеснения за фуража, тъй като преминава през лабораторни тестове, а и животните са на специална диета. Проблемът може да дойде, ако посетителите хвърлят храна. Хора, разберете, че животните не са гладни и така само може да им навредите. Друго важно уточнение е, че на всички животни са им направени задължителните ваксинации", коментираха пред "България Днес" от столичния зоопарк.

"Нашата надежда е, че ние сме сравнително далеч от всички огнища, но опитахме да се оградим с ленти за създаване на повече биосигурност. Целта ни не е да ограничим достъпа до тези диви свине, а да създадем малко по-голям буфер между посетителите и животните", коментира директорът Добромир Бориславов.

В къта в Павликени всеки ден правят прегледи на виетнамските и дивите прасета, съобщи директорът Сезаин Мехмедов. На територията на зоологическата градина живеят 7 възрастни виетнамски прасета и няколко малки, както и 3 големи и 2 малки от дивите прасета. В зоопарка в Плевен, който се намира в една от областите с обявено бедствено положение заради чумата, от две години нямат прасета. Същата е ситуацията в зоопарка в Габрово.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама