Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7620394 www.bgdnes.bg

Сицилианска примка за свити 30 бона

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа

Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова. Парите двамата завличат от шефа на варненска рециклираща компания Николай Николов, известен и с прякора си Крала на скрапа. Като един от най-мощните бизнесмени в бранша у нас, за Николов сумата е повече от смешна. Това не пречи на мултимилионера да реши да даде суров урок на осмелилия се до го преметне Евтимов. В резултат негови подчинени отвличат бизнесмена и приятелката му. След множество мъчения и брутален побой двамата са привързани към винкели в т.нар. сицилианска примка и след това хвърлени в река Камчия. Последвалата експертиза доказа, че при мятането им във водата те все още са живи и на практика са загинали в адски мъки без възможност за спасение.

Реклама

Първоначално скрападжията Николай Николов бе признат като подбудител и помагач в извършването на жестокото убийство и последвалото укриване на извършителите. На две инстанции той получи доживотен затвор. След серия обрати, изчезнал свидетел и преосмисляне на доказателствата Николов се разминава само с деветгодишна присъда за самото отвличане.

Хронологията на ужасяващата трагедия започва от началото на 2017 г. През януари бившият военен Венцеслав Евтимов и неговата приятелка Димитринка Пекова сключват договор с варненската рециклираща компания. Пред боса Николай Николов Евтимов гарантира, че ще спечели търг в Министерството на отбраната за изкупуване на скрап от стара военна техника. Железарията той обещава да продаде веднага на Николов. Срещу това Краля на скрапа му превежда по банков път 30 000 лв., а седмица по-късно - още 6280 лв. плюс 3600 лв. за тръжна документация.

Скоро след сделката бизнесменът Николов се усетил, че няма да получи обещаните тонове скрап. Чрез познати на Евтимов и Пекова той хванал следите на двамата мошеници. Издебнал кога дуото ще дойде пак във Варна и инсценирал среща на 16 април 2017 г. На нея уж щял да се предлага за продажба атрактивен имот край Балчик.

В ролята на продавача влиза административният директор на компанията Ганислав Начев. След кратък разговор той кани Евтимов и приятелката му в микробуса си да огледат имота. В района на село Круша до река Камчия Начев спира и слиза от автомобила под предлог, че му се пие вода. В този момент се намесват гардовете на скрападжийската фирма. Мартин Стоименов, въоръжен със законен боен пистолет "Глок 19", и Илчо Адамов с руло прозрачно тиксо нападнали Евтимов и Пекова в микробуса. След като хвърлят здрав бой на двамата "измамници", охранителите ги откарват до реката. Мястото, където в тази част на годината Камчия е най-пълноводна, било избрано от Илчо Адамов. Той познавал района, защото баба му живеела в с. Круша, става ясно от обвинителния акт. След това административният директор и двамата гардове завързват за ръцете и краката на Евтимов и Пекова за четири плътни еднометрови метални профила в стил "сицилианска примка", пише в обвинителния акт. Подобно изпълнение е характерно за италианската мафия и се прилага спрямо човек, неспазил обещание, обясниха криминалисти. Според обвинението с този начин на връзване извършителите са искали да заблудят следствието, че двамата уж са жертва на сатанистки ритуал.

Свидетел на разигралата се ужасяваща сцена според прокуратурата става и босът Николай Николов. Държавното обвинение твърди, че след залавянето на Евтимов и Пекова той е повикан от подчинените си. Доказателства за това е, че телефонът му е засечен от мобилната клетка, покриваща района. Показания за това дава по време на разследването и анонимен свидетел. При самото дело той отказва да повтори думите си с мотив, че ще бъде убит. Това, както и фактът, че мобилната клетка покрива район от няколко километра и няма как да се докаже дали Николов е бил точно на мястото, води до оневиняването му за момента на убийството.

Със или без Николов, по делото е доказано, че окованите Евтимов и Пекова са хвърлени живи в пълноводните води на Камчия. След това килърите почистват местопрестъплението и се отървават от микробуса, в който са возени двамата убити.

Реклама

Месец по-късно рибар случайно се натъква на силно разложеното тяло на Венцеслав Евтимов. Седмица след това водолази претърсват участъка в Камчия край с. Круша и откриват и тялото на Пекова.

Разследващите набързо успяват да разплетат аферата. Първият задържан е административният директор Ганислав Начев. При обиските е открита касова бележка за покупка на въжето, с което са завързани металните профили към жертвите. За самите профили е доказано, че са купени от Начев от База 2 на компанията за скрап. Месец по-късно е задържан и босът Николов. Двамата гардове са открити едва следващата година при ятаци в кв. "Аспарухово". Според прокуратурата помощ при укриването им е оказвал и Краля на скрапа.

След изключително зрелищен процес на първа инстанция Николай Николов и тримата му подчинени получиха доживотни присъда за отвличането на Евтимов и Пекова и за убийството им. Наказанията са потвърдени и на втора инстанция от Варненския апелативен съд, включително и след указания на ВКС да преразгледат делото и да прецизират доказателствата срещу четиримата.

Четиримата подсъдими очаквано обжалваха. Така мегапроцесът получава ново развитие при разглеждането си от Върховния касационен съд. В крайна сметка шефът Николай Николов и административният директор Ганислав Начев са оправдани по обвинението за двойното убийство. Двамата получиха по 9 г. затвор за отвличането на жертвите. Доживотните присъди на Мартин Стоименов и Илчо Адамов бяха заменени с присъди от по 20 г. за убийството на Пекова и Евтимов.

Неуспешен опит за рестарт

Малко след съдебния обрат на трета инстанция главният прокурор Сотир Цацаров, недоволен от оправдателните присъди на Николов и Начев, внесе искане до ВКС за възобновяване на процеса. Цацаров поиска да бъдат зачетени показанията на анонимния свидетел, заявил пред разследващите, че е чул от подсъдимите, а и от други неспоменати източници, че Николов е разпоредил двойното убийство, макар той да не ги е повторил пред съда заради страх от отмъщение. Главният прокурор настоя и да се приемат данните от СРС-та, на които Николов е записан как се заканва да отмъсти на двамата убити. Те са отхвърлени от съда с мотив, че са направени по разследване за укрити данъци и не могат да се приложат по друго дело.

Мотивите на Цацаров не бяха уважени от ВКС.

Щерката на боса другарува с Митьо Очите

След влизането в затвора на скрападжията Николай Николов бизнесът с метали бе поет от щерка му Рената. Младата дама за първи път влезе в медиите покрай връзката си с молдовския милионер Мирослав Чернятович. Плановете за брак на двамата влюбени така и не се осъществяват. Малко след това Рената Николова бе обявена от медиите за новата изгора на несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите.

Самите слухове тръгнаха след раняването на несебърския Ал Капоне пред ресторант "4 YOU". Малко след стрелбата бе засечена от фотограф на сайта "Флагман" да обикаля притеснено пред входа на бургаската болница, където бе настанен Желязков. Според изданието Рената заедно с голямата дъщеря на боса Станислава следват плътно линейката на Бърза помощ от Несебър до реанимацията. Николова и Станислава прекарват почти цялата нощ пред лечебното заведение в компанията на гардове и приятели на Очите.

Реклама
Реклама
Реклама