Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7644487 www.bgdnes.bg

Наш профука парите на холандска красавица

Холандска красавица успя да осъди българин, на когото, без да иска, превела 17 000 евро. Скандалът придобива голяма известност в Нидерландия, тъй като в него са замесени големи банки.

Марьо Ладаж живее в градчето Хелевотслуис. Дамата се грижи безметежно за магазина си за дамска мода на известна марка до септември 2015 година. След това заради своя грешка става известна и дори участва в предавания по телевизиите. Скандалът става голям, защото се оказва, че по това време при онлайн преводи не всички банки правят проверка по номер на сметката и по имена на титуляря.

Реклама

През есента на 2015-а 48-годишната Ладаж решава да прехвърли всичките си спестявания от 17 000 евро от една своя сметка в друга. Тя обаче недогледала, че изпраща парите на сметка, която закрила преди години. Номерът пазила в адресната книга за онлайн банкиране. Междувременно обаче той бил даден на нищо неподозиращ българин, живеещ в Амстердам. Така той съвсем случайно получил парите и по-късно ги изтеглил и похарчил.

В началото Ладаж не предполагала, че е станала подобна грешка. Сметките били в две от най-големите холандски банки и тя решила, че транзакцията се е забавила, защото преводът е между различни институции. Когато отишла в банката получател и разбрала какво се е случило, поискала отмяна на превода. Служителите обаче й обяснили, че това не може да стане. След седмици съобщили, че парите са получени от българин, живеещ в Амстердам.

"Той живееше в къща в разбойническия заден двор на града. Място с калашници и много пари. На самия адрес бяха регистрирани страшно много хора", разказва Ладаж. Те се оплаква, че никоя институция не пожелала да й помогне, а за нея това били много пари, за които работила продължително време. Единственият, който й подал ръка, бил омбудсманът.

Едва сега по случая тръгна дело. Пред магистратите адвокатът на нашенеца защити тезата, че клиентът му изобщо не е знаел, че е получил грешен превод. Той видял сумата, но решил, че парите са детските надбавки, които му превежда държавата. Сметнал, че може да са увеличени и да са за по-голям период от време. Изтеглил ги, за да си ги харчи както намери за добре. Дори почти всичко използвал именно за дрехи, играчки и други нужди за хлапетата му, както изисква законът.

Въпреки обясненията на 33-годишния българин съдът в Ротердам постанови той да върне цялата сума на Ладаж заедно с лихвите, натрупали се за 4 години. Той също така трябва да получи и 100 часа общественополезен труд. Съдията признава, че приема обяснението за сравнително достоверно, но все пак е наложил присъда за присвояване на сумата. Защото делото се е протакало с 4 години, което според местните норми е изключително дълъг срок, нашенецът отнася само 100, а не 180 часа общественополезен труд, колкото е първоначално предвиденото. Причината е, че заседанията за процеса неколкократно са отлагани.

"Мога да си купя бутилка вино", казва с усмивка пред медиите, отразяващи делото, Марьо Ладаж, след като чува, че според съдебното решение тя трябва да получи парите си обратно.

Реклама

"Но сега сериозно. Бих предпочела тези години на скандали да бяха избегнати. Българинът през цялото време живее с моите пари", добавя Ладаж.

Жената обаче ще трябва да почака с отварянето на виното, което обеща, че ще изпие след развръзката, защото нашенецът е обжалвал решението. Очаква се делото да се гледа на втора инстанция в края на тази година или по-вероятно през следващата. Едва след това ще стане ясно дали Ладаж ще получи обратно сумата, или магистратите ще приемат тезата, че получателят на парите наистина не е имал умисъл в действията си и е решил, че парите са му преведени от държавата.

Арестуван за джебчийство

Четиригодишната сага между Марьо Ладаж и българина, чието име така и не се споменава през цялото време, има и друг аспект. В края на 2016 година местната полиция съобщава, че той е бил арестуван. Бил разследван за джебчийство и така е установен. Преди това той е в неизвестност, въпреки че вече властите са започнали да го търсят във връзка с получените от Марьо Ладаж пари.

Реклама
Реклама
Реклама