Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7645860 www.bgdnes.bg

Хищна стръвница вечеря с кончета

Опасност в Дупнишко 

Мечката се навърта около туристическа пътека 

Озверяла стръвница напада и обилно хапва с млади кончета!

Мечката дебне жребчетата часове наред, но ги напада предимно нощем. Зловещите сцени на кръв и животински трупове се разиграват в местностите край дупнишките села Бистрица и Самораново. Стопаните са вдигнали ръце, но спасение от набезите няма.

"Oткрих oнзи дeн cутринтa трупa нa кoнчeтo, пoчти изядeнo oт мeчкa. Прeди 10-инa дни стръвницата бeшe удaвилa мaлкo кoнчe и в cъceднoтo ceлo Caмoрaнoвo. Нямa кaквo дa ce нaпрaви. Мeчкитe ca пoд зaкрилaтa нa зaкoнa. Пoчти вcякa гoдинa стръвницата cи взимa курбaн oт coбcтвeницитe нa кoнe. Нaпaдa и убивa мaлкитe, кoитo нe умeят дa ce пaзят", коментира пред регионални медии Генчо Василев, собственик на последното убито конче.

Реклама

Собствениците на животни са разгневени, че не могат нищо да направят. Селските кметове ги съветват да си прибират животните и да не ги оставят нощем по ливадите. Но стопаните контрират, че през деня е горещо и конете не могат да се напасат. Затова и ги оставят по късна доба да обикалят поляните.

"Намираме се в близост до гора и е нормално диви животни да слизат в полето. Стопаните имат отговорността да пазят животните си", обясниха от кметството в Бистрица.

В близост до населеното място има изградена екопътека, която е предпочитана от туристи за разходки през почивните дни. Местните хора алармират, че озверялата мечка е започнала да се навърта в района, и се страхуват да не се стигне до среща между човек и хищник. "Колкото и да е страшна мечката, тя избягва да се навърта около хора. Не е глупаво животно, но ако й изскочи някой планинар, не се знае какво може да стане", коментират жители на дупнишките села. Те признават, че няма настъпила паника, но всички, които отиват към гората, имат едно наум и очите им са отворени на четири.

У нас издаването на разрешително за отстрел на мечка е сложна процедура, която отнема много време. Затова и стопаните на домашни животни не таят надежди, че стръвницата ще бъде елиминирана и ще настанат по-спокойни дни за тях и стадата им.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама