Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7647785 www.bgdnes.bg

Магическите финали на US Open

Надал-Медведев се нареди до епични тенис класики

Рафаел Надал и Даниил Медведев накараха феновете да се превърнат във футболни хулигани. Звезди от ранга на Линдзи Вон, Катрин Зита-Джоунс, Майкъл Дъглас, Ума Търман, Ралф Лорън, Боб Синклер, Харли Клос и Ирина Шейк бяха въвлечени от трибуните в невероятното близо 5-часово шоу на най-големия тенис стадион в света "Артър Аш".

Испанският магьосник и руският злодей сътвориха паметна битка във финала на Откритото първенство на САЩ. Те вписаха своите имена сред участниците в забележителни класики от битките за титлата на последния турнир от Големия шлем за годината.

Реклама

Победителят беше Надал, но Медведев се прибра в съблекалнята с високо вдигната глава въпреки враждебно настроената публика.

Далеч преди основния претендент за мач на 2019-а няколко легенди изковаха със златни букви своите имена в богатата памет на турнира.

Сред най-именитите вражди е сблъсъкът между Джон Макенроу (САЩ) и Бьорн Борг (Шв) през 1980 г. Американецът печели със 7:6, 6:1, 6:7, 5:7, 7:6. Срещата е само няколко седмици след друг забележителен мач между тях на "Уимбълдън", останал в историята с незабравимия тайбрек в четвъртия сет 18:16.

В Ню Йорк Макенроу и Борг показват своите коренно различни стилове. Шведът прави обрат, след като губи първите два сета. В решителната част скандинавецът влиза с невероятно самочувствие. Той е спечелил 13 поредни двубоя, които са отишли в пет сета.

Макенроу изглежда сякаш няма въздух, защото на полуфинала трудно се справя с Джими Конърс. Отново в пет сета.

Битката с Борг е решена в седмия гейм на заключителната част. Американецът прави пробив след две двойни грешки на Борг.

Реклама

Още една тенис вражда има своя пик във финала на US Open. Пийт Сампрас и Андре Агаси се сблъскват в битка за титлата през 1995-а. Това е 17-ият от общо 34 мача между легендарните американци. Сампрас печели с 6:4, 6:3, 4:6, 7:5. Резултатът не е толкова красноречив за драмата, но една-единствена точка говори повече от всичко.

Сампрас има сетбол при 5:4 в първия сет. Разиграването е от 22 удара с невероятна скорост. Сладкия Пийт забива забележителен бекхенд, а крясъците на публиката с лекота биха счупили дори и шумомера от предаването на Бате Енчо "Кой е по-по-най".

"Сърцето ми беше прекършено - каза Агаси след войната на корта. - Никога не съм се чувствал по-самотен на корта или по-разочарован."

Обратът на Трейси Остин

Трейси Остин прави един от най-паметните обрати в Откритото първенство на САЩ. Детето чудо обръща Мартина Навратилова с 1:6, 7:6 (4), 7:6 (1) през 1981 г. По това време шампионката е само на 18 години, а нейната съперничка е в разцвета на силите - на 24.

Навратилова доминира брутално през първия сет. Тя печели 10 от първите 11 разигравания. Всичко се променя във втория сет. Остин играе от основната линия и започва да разминава излизащата на мрежата Навратилова. Тийнейджърката печели след тайбрек, а историята се повтаря в решителната част.

Епичният мач продължава рекордните до ден днешен за женски финал 2,40 ч.

От болницата на корта

Най-тежкият финал в кариерата на Щефи Граф е през 1995-а в Ню Йорк срещу Моника Селеш. Германката побеждава след 7:6, 0:6, 6:3.

Настоящата съпруга на Андре Агаси записва първата и най-важна победа в нощта преди сблъсъка. Тя отива в болница, където минава през скенер заради жестоки болки в крака. Успоредно с това Граф е подложена на медийна атака заради влизането в затвора на нейния баща Петер, след като е осъден за укриване на данъци.

Историята на Селеш не отстъпва по нищо. Тя играе едва втория си турнир след отсъствие от две години и половина. През 1993-а американката е намушкана в Хамбург от луд фен на Граф, който иска Щефи да бъде номер едно в света и да измести от тази позиция Селеш.

Сълзите на Азаренка

Сълзи на разочарование. С тях приключва Откритото първенство на САЩ за Виктория Азаренка през 2012 г. Тя губи невероятния финал от 30-годишната Серина Уилямс след 2:6, 6:2, 5:7.

В решителния трети сет беларускинята води с 5:3. Тя е номер едно в света, но е загубила девет от предишните 10 срещи с американката. Авансът не е достатъчен, а Уилямс в типичен стил смазва технически, силово и физически Азаренка, за да измъкне титлата.

Моментът на Мъри

Негативната серия на Анди Мъри от четири поредни загубени финала в турнири от Големия шлем приключва през 2012-а на централния корт в Ню Йорк. Той побеждава стария си съперник Новак Джокович след 7:6, (10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2.

Разиграванията по време на мача са невероятни. Най-дългото достига до 55 удара. При един от сетболите Ноле и Мъри прехвърлят 30 пъти мрежата.

Срещата продължава 4,54 ч, а тайбрекът в първия сет чупи рекорда от 22 точки във финален сблъсък. Той продължава цели 25 минути, а 10 от разиграванията са с по над 10 удара.

Реклама
Реклама
Реклама