Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7647880 www.bgdnes.bg

Багаж проваля Човека амфибия за "Гинес"

След два месеца пак ще опита 

Яне Петков се контузил, докато мести тежко 

"Контузих се, докато местя тежък багаж. Трябваше да го направя много бързо, не прецених ситуацията и стана белята. Имам оток на ръката и ще чакам да спадне, преди отново да опитам."

Това заяви пред "България Днес" Яне Петков, известен като Човека амфибия, за проваления си опит за рекорд за "Гинес". На 7 септември т.г. той трябваше да бъде спуснат в басейн с олимпийски размери, като изпитанието изисква да бъде закопчан с белезници и с тежести и напъхан в чувал, който е завързан. Целта на Петков е да изплува жив от трудната ситуация.

Реклама

В деня на опита лекар му казва, че няма как да допусне влизането в басейна, тъй като китката на Яне е силно възпалена и отокът се придвижва към лакътя.

"Много нелепа битова травма, но не съм ядосан. След около два месеца отново ще опитам и този път ще поставя рекорд за "Гинес". Номерът ми е по-труден от този на великия Худини, така че ще впечатля света", каза още Петков.

Той признава, че отново се е завърнал към тренировките, за да бъде във форма. Бъдещият му опит е в закрит басейн, тъй като тогава времето ще е студено и няма как да го направи навън. Човека амфибия разкри, че в момента работи над дишането си и положителните мисли. "Дишането е най-великото нещо. Ако успееш да го владееш, можеш да направиш всичко", категоричен е ентусиастът.

"Ще са ми необходими около две минути и половина, за да се измъкна. Но нека да сложим и резерва, така че ще трябва да задържа дъха си около 3 минути. Дори и да искам, няма да мога да си поема въздух", разясни още опитният плувец.

През юли миналата година Петков постави рекорд за "Гинес". Българинът преплува 3380 метра в чувал, като беше със завързани ръце и крака. Феноменалното си постижение Човека амфибия направи във водите на Охридското езеро в Северна Македония. Яне се готви за рекорда от около година, като през последните дни тренировките му бяха особено интензивни. Изминаването на разстоянието по вода му отне около 3 часа.

Реклама
Реклама
Реклама