Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7648084 www.bgdnes.bg

Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

Роми нападнаха и пребиха в Елхово възрастен мъж и замеряха с камък жена му, която се опитала да му помогне. Това се ожали във фейсбук дъщерята на пострадалите Яна Иванова. От полицията в Ямбол потвърдиха пред "България Днес" за инцидента и уточниха, че в боя участие са взели и невръстни деца.

Случката се разиграва в понеделник следобед. "Към 15,30 ч. възрастният ми баща е бил повален и пребит от циганите, живеещи на ул. "Чаталджа", срещу гаражите на болницата. Причината - след поредната им нагла кражба (те не се и крият) си е поискал откраднатото. Майка ми, жена на 72 години, в опит да му помогне, докато звъни на 112, е замерена и ударена в главата с камък, при което е припаднала на тротоара", разказва дъщерята на потърпевшите.

Реклама

Тя изтъква, че семейството й многократно е подавало жалби срещу конкретните цигани, но не се предприема нищо. "Кой не си върши работата!? Или те са някакъв защитен вид и са със специален статут "недосегаеми", пита Иванова. От ОД МВР – Ямбол, посочиха, че нямат информация за постоянни проблеми с конкретните участници.

"Не може да се каже, че имаме ежедневни сигнали. Не се налага да бъдат взети специални мерки за охрана. Екипът, който се е отзовал, е реагирал за опазване на реда при конкретната ситуация", обясни говорителката Татяна Павлова. Тя уточни, че колегите й са се отзовали на сигнал за междусъседски скандал в частен двор.

Оказало се, че пострадалите възрастни хора са съседи с нападателите и между двете семейства често възниквали пререкания. Конкретната свада станала, след като дядото видял как мургавелковците си откъсват през оградата чепка от гроздето му, разкриха запознати.

Според публикацията в социалните мрежи след атаката непознати жени са помогнали на бабата да се свести и изправи. По данни на полицията двамата потърпевши са прегледани от лекар и освободени без сериозни травми. Близките на набитите старци призовават свидетели на инцидента да не се страхуват, а да свидетелстват за случилото се. Роднините търсят и опитни юристи, за да подпукат виновниците. "Както знаем, законите се прилагат различно за циганите", коментира Яна Иванова.

Съгражданите й се обединяват около мнението, че ромското население прави погроми и се чувства безнаказано, особено когато идват избори. Причината е, че е обгрижвано заради купуването на гласове. "Няма ли полиция", питат се елховлии. "Има - в храстите с триногата", отговарят други шеговито.

Абсурдите по случая с пребитото възрастно семейство не свършват дотук. Оказало се, че те не могат да си извадят медицинско в града, а за целта трябвало да отидат чак в Сливен, където да бъдат удостоверени травмите им. От Областната дирекция в Ямбол потвърдиха, че до вчера при тях не е постъпвало медицинско. В момента тече проверка и всички събрани материали ще бъдат предадени на Районната прокуратура в Елхово, увериха от МВР.

Реклама
Реклама
Реклама