Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7649879 www.bgdnes.bg

Щерка и внучка протестират за свободата на Митьо Очите

Със свой протест дъщерята и внучката на Димитър Желязков - Митьо Очите поискаха свобода за именития несебърски бос! Родата на крими героя се включи в митингите за и против назначението на следващия главен прокурор, видя "България Днес". Пред репортер на вестника щерката на Желязков Станислава сподели, че е решила да намине през протеста, за да подкрепи баща си в битката му с правосъдието.

По думите й е крайно време татко й да бъде пуснат, защото вече повече от година е с белезници, а делото му се върна за доразследване. Станислава изтъкна и тежките поражения, с които родителят й се сдоби, след като бе надупчен от куршуми през юни 2016 г. при стрелбата с групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата на Слънчака.

Реклама

"Татко наистина е зле със здравето, знаете за проблемите му след прострелването", изтъкна наследницата. Тя призна, че баща й е настанен в болницата към Софийския затвор и когато е необходимо, го конвоират до лекари специалисти.

Самата Станислава в последния месец също го закъсала тежко. Повалил я грип, а след това я тръшнала и гнойна ангина. Младата майка потърсила помощ в болница, но не могла да остане под наблюдение и взела медикаменти, с които да се лекува вкъщи, докато гледа момиченцето си на годинка. Щерката на Очите сама си правила вливания на антибиотици и дори показа синини по ръцете си от манипулациите. За контролен преглед тя се озовала в София и решила да се присъедини към шествията.

Докато дундуркаше на ръце малката Тияна, половинката й Велислав Попов държеше плакат "Свобода за Димитър Желязков". Семейството бе придружено от няколко здравеняци. На протеста също се появиха групи от едрички момчета с татуировки и вид на мутри, които силно смутиха присъстващите. Станислава се притесни, като разбра, че има странни типове и може да се стигне до екшън сцени.

Само малката Тияна не я интересуваха викове и възгласи, защото беше в прегръдката на майка си. "Какво искаме, мамо? Дядо да се прибере вкъщи, нали", обърна се майката към детенцето. Наскоро то стана на годинка, но още не е видяло дядо си. "Има време, ще я видя внучката“, разнежи се преди месеци Очите на въпрос за внучката. Той все пак е пропуснал да види порастването на момиченцето. Тияна вече има 6 зъбчета, но я мъчат поникването на още и често недоволства.

Близките на Митьо Очите се надяват скоро той да се отърве от проблемите си с Темида и да е заедно със семейството си. Желязкови твърдят, че нямат вина и очакват истината да излезе наяве. Несебърският бос е зад решетките от август м.г. по обвинения за престъпна група за палежи, която според спецпрокуратурата е изнудвала собственици на погребални агенции. Шест месеца Желязков стоя в килия в Истанбул, след което бе екстрадиран у нас.

През лятото делото влезе в съда, а на скамейката бяха изправени Митьо Очите, голямата му щерка Станислава и още десетина души. Оказа се, че спецпрокуратурата е допуснала груби нарушения, като е внесла обвинителен акт срещу Желязков за престъпления, за които не може да бъде съден. Турция го е предала само за организирана група и палежи, но не и за рекет и наркоразпространение. Освен това функциите на участниците в престъпната организация били объркани и не ставало ясно кой е подбудител, кой - помагач при извършването на престъпления. Разминавали се и сумите, с които се твърди, че са ощетени пострадалите.

Реклама

Решението на спецсъда да върне делото бе потвърдено и от апелативните спецмагистрати. Така десетките папки с доказателства се озоваха отново в спецпрокуратурата, която трябва да преправи обвинителния акт. Ако това не стане до месец, по всяка вероятност Очите ще трябва да бъде освободен, коментираха запознати. Причината е, че през октомври ще изтекат 8-те месеца, в които може да е задържан без дело. Родните магистрати отказаха да признаят 6-месечния престой на подземния бос в южната ни съседка. "Системата наглася хора като мен и баща ми. Виждате какви циркове стават и как съдът на две инстанции връща скалъпения обвинителен акт на прокуратурата. Надявам се все пак справедливостта да възтържествува", коментира Станислава.

"Няма да чакаме октомври, още тези дни ще сме готови с новото дело", заяви пред вестника вчера един от наблюдаващите прокурори по случая Георги Банков. Той обеща с колегите му да побързат и се закани, че няма да се стигне до ситуация, при която главният герой да бъде пуснат.

Бенчо на съд за укриване

Приключи разследването срещу сочения като ятак на Митьо Очите - общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев. До дни Районната прокуратура в морския град ще внесе в съда обвинителния акт срещу общинаря, добил известност със своя ролс-ройс. Пред Темида той ще отговаря за укривателството на Очите. Според обвинението Бенчев е помогнал на Желязков да избегне наказателно преследване, като го е превозил с лек автомобил от Солун през границата на Гърция и Турция до Истанбул. Там го е настанил в хотелска стая на свое име. Бенчо е погнат и за открити в дома му ловна карабина и боеприпаси.

Реклама
Реклама
Реклама