Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7650795 www.bgdnes.bg

Небрежни родители затриват децата си

Те нямат криле, имат нужда от закрила

Десетки малчугани гинат, оставени без надзор

Децата нямат спирачки, но нямат и криле. Поне не в буквалния смисъл на думата. Децата обаче имат родители, които не само законът задължава да полагат всички грижи за възпитанието, отглеждането и здравето им, но и самата природа.

Преди няколко дни дете на година и половина падна от втория етаж на кооперация в Пловдив. По време на инцидента родителите спели в друга стая. Момиченцето е с тежка черепно-мозъчна травма. Макар и със стабилизирано състоянието, то продължава да е с опасност за живота. Засега не се налага неврохирургична интервенция, заявяват от университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. По данни на полицията майката и бащата били употребили голямо количество алкохол. След като комшии намират обляното в кръв мъниче на плочките пред блока, моментално се обаждат на Спешна помощ и полиция. Дрегерът отчита близо 1,92 промила алкохол в организма на бащата Румен и около 1,2 промила за майката Златка. Родителите признават, че са употребили алкохол, но са категорични, че полагат всички необходими грижи за детето.

Реклама

Казусът е колкото в полето на закона, толкова и в морала. Писаната нормата поставя въпроса виновни ли са родителите, че съобразно поведението си са станали причина за инцидента, застрашили са живота и бъдещето на детето и това практика ли е? Ако компетентните органи отговорят положително - Златка и Румен ги грозят до 3 години затвор, обществено порицание и евентуално изземане на детето. Неписаната норма на съвестта и това кое е правилно и кое не, кое добро и кое лошо вече им задава въпроса - Ние виновни ли сме, че нашето дете сега се бори за живота си? Единият отговор ще го дадат властите, другият - самите Златка и Румен.

За жалост случаите у нас на полетели от високо дечица далече не са един или два.

През февруари т.г. двегодишният Джанед Василев полита от третия етаж на варненската болница "Св. Анна", промушил се през парапета на стълбищата. За нещастие няколко часа по-късно детенцето издъхва. Проверка показва, че парапетът не е бил обезопасен според строителните изисквания за сгради с обществено предназначение. Властите отново залагат на изпитаната теория - родителите оставят децата си без надзор и затова се стига до трагедиите. Веднага е започнато досъдебно производство "срещу родител или настойник, който не е положил достатъчно грижи за детето". Такова обаче срещу болницата не е известно да има. През август 2018 г. дете на годинка полита от прозорец на третия етаж на семеен хотел в Черноморец. Пеленачето успява да се изкачи и да падне, докато майка му опитвала да намери пелена за смяна.

Аналогичен случай се разиграва и в Бургас. Майката на 3-годишно детенце влиза в банята. Хлапето излиза на терасата на 4-ия етаж и в следния миг пада пред жилищния блок.

Лекари от Хасково едва успяват да спасят 3-годишното момиченце от Харманли, което пада от балкона на къщата. Измъкнало се от погледа на родителите, то се покатерва на парапета и пада от 2 метра височина.

През 2017 г. момче на година и два месеца почина в болница, след като падна от втория етаж на жилищна сграда в Трявна. Родителите му били излезли за кратко, а детето било оставено на грижите на близък роднина. Десетина дни преди това дете на година и седем месеца загина след падане от 5-ия етаж на жилищен блок в Стара Загора. Момиченцето е търсило майка си, която е простирала. Отворило е комарника на прозорец и е паднало.

През май 2016 г. е една от най-тежките трагедии у нас. Близнаци на възраст година и пет месеца паднаха от балкон на осмия етаж на блок във варненския квартал "Левски". Едното момченце почина на място, а другото малко по-късно в болницата. Двете братчета Емил и Теодор са останали сами в едната стая, в която прозорецът е бил отворен. Предполага се, че са се качили на табуретки и така са стигнали до прозореца.

Реклама

През май 2015 г. 4-годишно дете пострада след падане от балкон в Правец. То по чудо оцеля след полета си от 4-ия етаж (11 метра височина). На 21 октомври 2013 г. майка и 10-годишното й дете паднаха от тераса на четвъртия етаж в блок в Шумен. Момченцето, което страдало от аутизъм, е починало в болница от травмите си, а жената оцеля. Тя видяла, че детето й се е надвесило над парапета на терасата и в следващия миг полетяло. В опита си да го хване, жената не успяла да се задържи на балкона и паднала след него.

 Обезопасителни мерки

Пълна сигурност никога не може да има, когато става въпрос за деца. Но можете да вземете няколко прости мерки, за да не се стига до ужасяващ инцидент:

- Остъклете балкона.

- Поставете висока декоративна решетка.

- Махнете дръжките на прозорците или ги поставете високо.

- Направете така, че прозорците да се отварят само с вертикален механизъм.

- Сложете резе на балконската врата.

- Наплашете децата си, че е много страшно на терасата и не бива да излизат сами.

Реклама
Реклама
Реклама