Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7655671 www.bgdnes.bg

За $3 млн. от дрога съдят българи в САЩ

Разследван за измами изпява заговора пред ФБР

Обирът е планиран от голям татуиран мъж, бивш спортист и морски пехотинец, твърдят ченгета

На 24 септември пред съда в Сан Франциско ще се изправят двама българи и техен авер американц, които са обвинени за подготвян обир на 3 млн. долара от дрога. Делото е насрочено за 10,30 ч. сутринта местно време, показа проверка в сайта на институцията. Там е отбелязано, че процесът ще се води от авторитетния съдия Винс Чабриа.

Реклама

Емануел Борисов, Евгени Копанков и Пол Брукс са подведени под наказателна отговорност за предполагаем заговор за серия обири на огромни суми в района на Хумболт Каунти в Калифорния. Това обявиха федералните власти след ареста на тримата. Те ще се изправят в съдебна зала на 17-ия етаж, която по думите на запознати е с прекрасен изглед към града. На обвинените едва ли в този момент ще им хрумне да се наслаждават на гледката, защото над главите им тегнат сериозни обвинения. Ако те бъдат доказани в съда и тримата бъдат признати за виновни, може да отнесат тежки присъди - до 20 години затвор и 250 хил. долара глоба.

Двамата българи и аверът им попадат в полезрението на агентите от ФБР, след като получават информация от "къртица", внедрена в групата, която подготвяла обири на милиони долари в района на Хумболт Каунти. Регионът от десетилетия е известен с производството на марихуана. Голяма част от бизнеса се държи от българи и други източноевропейци.

Емануел Борисов, Евгени Копанков от Чикаго, както и Пол Брукс се оказали в центъра на голям криминален случай в Калифорния, чийто сюжет прилича на холивудска продукция, пишат американските сайтове след ареста на тримата. В плана за големия удар били включени серия от вътрешни обири, подготвени в стриптийз клубове в Чикаго, с цел подялба на няколко милиона долара, изкарани от българи, отглеждащи марихуана в Калифорния.

Тримата заподозрени - Емануел Борисов, на 28 г., който американските медии наричат "голям български мъж с многобройни татуировки", бившият морски пехотинец Пол Брукс, на 34 г., и възпитаникът на русенското спортно училище Евгени Копанков, на 31 г., са обвинени в заговор. Срещу тях има и обвинения в опит за намеса в търговия чрез заплаха от насилие.

Обвинителният акт сочи, че във ФБР бил получен сигнал от информатор, че Емануел Борисов му предложил да извършат обир. Той казал на "къртицата", че се очаква сумата от 2,3 млн. долара да бъде доставена в имот в Калифорния. Той бил собственост на мъж с името Иван, който имал плантация за марихуана и 400 хил. долара в дома си. Според ФБР Борисов казал на информатора, че искал да открадне тези пари с помощта на бившия морски пехотинец Пол Брукс, който преди време служил в Ирак. Двамата се запознали в стриптийз клуб в Чикаго, където работели като охрана.

Разследването твърди, че Емануел Борисов научил за тези пари от Евгени Копанков. Него агентите на ФБР засекли при друга тяхна операция през декември 2018 г. заедно с мексиканеца Едгар Гарсия, от когото конфискували 2 млн. долара в брой. Според Копанков мексиканецът имал кавга с Иван заради някакъв имот. Копанков пуснал слуха, че мексиканците били вдигнали мерника на Иван и това давало удобна версия вината за планирания обир да се хвърли върху групата на Гарсия. Агентите на ФБР записали този разговор между Борисов и "къртицата". В обвинителния акт не се споменава да има записи на разговори между Копанков и другите заподозрени или информатора на ФБР.

Реклама

Обвинението твърди, че Копанков казал, че ще осигури оръжия. Борисов заявил, че иска да извърши "трудната част". Според ФБР тримата се отказали да правят обир в имота на Иван, защото там имало много охрана. Вместо това решили да отвлекат друг мъж на име Сергей, които имал 3 млн. долара. Информаторът твърдял, че чул Копанков по телефона да казва на Борисов, че бил готов да нарани Сергей, ако откаже да каже къде е скрил парите. Евгени не искал да разкрие къде са имотите на Иван и Сергей, а щял да заведе лично там аверите си.

Информаторът плаща самолетни билети

Информаторът на ФБР купил самолетни билети на Емануел Борисов и Пол Брукс от Чикаго за Калифорния. Преди това тримата напазарували нужните им за обира дрехи и вещи от супермаркет в предградието Нортлейк. "Къртицата" платил сметката, тъй като Борисов и Брукс нямали пари. След като вече били подготвени за удара в Калифорния, двама излетели за Сан Франциско на 3 април. Иван Копанков трябвало да ги посрещне на летището в Сан Франциско. Вместо това там ги чакали агенти на ФБР.

Адвокат на Копанков - Дейвид Майкъл, твърди, че клиентът му е невинен, а информаторът на ФБР е разследван и обвинен в измама, което може да обясни сътрудничеството му с федералните.

Реклама
Реклама
Реклама