Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7657570 www.bgdnes.bg

Циганче преби дядо за 80 стотинки

В селото на ужасите Остров

Млати го с колан и ритници, краде и безчинства от малък

16-годишно ромче преби зверски с колан, ритници и юмруци дядо за 80 стотинки. Грозната сцена се разигра в събота вечерта в оряховското село Остров, а в побоя на Любомир помогнал 18-годишния му мургав авер Марсел.

Това разкри пред "България Днес" кметицата на вдигналото ръце от циганските набези на непълнолетния ром Ирена Станкулова.

Реклама

"Димитър Димитров се върна в селото след лечение в психиатрична клиника в Ловеч. Момчетата са помислили, че е трябвало да е получил пенсия и да има пари в него. Отишли са в къщата му и са го налагали с колан, ръце и крака", разказа пред вестника Станкулова.

Битият като куче пенсионер е на 68 години и от над 20 има проблеми с психиката. Преживял побой на работното място и оттогава се отключила душевната тревога. Освидетелстван е от специалисти с шизофрения.

"Лекува се постоянно, пие си хапчетата и е адекватен. Говори се с него, дори ми се извини наскоро за своя постъпка. Човекът живее сам в селото и явно е лесна плячка за престъпниците", разказва кметицата.

Любомир и Марсел успели да вземат едва 80 стотинки на бедния и болен дядо. След което изчезнали от дома му и се прибрали в циганската махала в селото. Само за няколко часа двамата са арестувани от полицията.

"Цялото село е пропищяло от набезите на 16-годишния Любомир. Дори в момента има часове на общественополезен труд, които трябва да кара към кметството заради предишни свои кражби и безчинства. Но така и не се случва. Хората масово са притеснени, защото вече в много къщи остават да живеят самотни възрастни хора. Те искат сигурност и ако трябва, това момче да се изсели, но ги е страх. Такова е положението най-вече в северозапад, където остават сами хора по къщите и роми", обобщи не особено позитивната ситуация кметът на село Остров.

Остров придоби печална слава като селото на ужасите в северозапада заради безбройните цигански изстъпления. Едно от тях завърши със смъртта на 34-годишния Борислав Митков.

Реклама

Младият мъж се отбива в местното заведение, след като научил, че го наемат на работа в частна строителна фирма. С приповдигнато настроение черпи и компанията от мургави мъже, седнали на съседната маса. Те запивали, след като спечелили солидни пари от предадено желязо в близкия пункт за вторични суровини. Борислав дори ги почерпил с вино и цигари.

Според свидетели на инцидента Борислав ги помолил да замълчат, за да може да отговори на важно телефонно обаждане. След като си допил питието, станал и тръгнал, като дори помахал на циганската компания.

Тогава двама роми скачат и го нападат в гръб. Със саблен удар 22-годишният Билян Руменов поваля Борислав по очи на цимента. Излезлият 49-годишен чичо на младия ром Стефан Борисов скача върху гърба на жертвата няколко пъти. Борислав издъхва на място, а фатален се оказва ударът в слънчевия сплит.

Броени дни преди убийството Билян получил поредна условна присъда за кражби и измами.

Жалбите на местни хора от ромските набези не секват. Хората се страхуват от отмъщение и не желаят да застават с имената си.

"Притеснявам се много, защото има и немалко самотно живеещи жени. Дано не започнат да влизат в къщите им. Не знам дали и кога нещата могат да се оправят", споделя кметицата на селото.

Млатят училищна портиерка

Циганските набези в Остров не свършват дотук. Паметен остава и инцидентът с пребитата училищна портиерка от мургаво семейство от кървавото село, защото детето им си разбило носа, а от училището не им казали и не повикали линейка.

Братовчед на момчето първокласник го качил на футболната врата, която децата често използват като лост, но го залюлял твърде силно и Зоран паднал.

Реклама
Реклама
Реклама