Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7659645 www.bgdnes.bg

Деца уринират пластмаса

Тревожно проучване 

Опасни химикали влизат в тялото от дрехи и храна 

Деца уринират пластмаса и опасни химикали!

Това сочи проучване на германската служба по околната среда и института "Роберт Кох". Изследването е направено на територията на Европейския съюз и родни лекари не изключват проблемите да засягат и български деца.

В изследване, проведено в периода от 2013 до 2017 година, в урината на 97% до 100% от участниците на възраст между 3 и 17 години са открити остатъци от пластмаса. Отпадъците могат да бъдат приети по няколко начина - чрез храна, чрез игра и случайно поглъщане и дори чрез дрехите на малчуганите.

Реклама

Учени са изследвали детските организми за остатъци от 15 химически вещества. В урината на подрастващите под наблюдение са открити следи от 11 от тях. По-голямата част от тях представляват омекотители на пластмаса.

"Изследването ни показва еднозначно, че с увеличаване на продукцията на пластмаса се повишава и съдържанието на химикали за обработката й в човешкия организъм", отправя стряскащо предупреждение докладът на института. Според учените от проблема най-сериозно страдат най-малките деца.

"Всекидневно се храним в пластмасови съдове, с храни, опаковани в найлон, пием кафе в пластмасова чашка и т.н., а според изследвания от последните години с всяко ядене ние приемаме не само хранителни вещества, но и молекули, отделени от пластмасата, и то в опасно големи концентрации", коментира д-р Мария Цветкова.

Един от най-опасните химикали е бисфенолът. При мъжете това води до нарастване на простатната жлеза, намалена продукция на сперматозоиди и дори импотентност, а при жените - до преждевременно настъпване на полова зрялост.

Високите стойности на перфлороктанова киселина също е проблем за човешкия организъм. От догодина Европейският съюз я забранява - тя се използва при производството на непромокаеми дрехи. Обработеният с нея материал не се разгражда. Киселината е отровна за човек и уврежда репродуктивните функциии. Ако попадне във водата, което се случва нерядко, тази киселина може да провокира ракови заболявания.

Реклама
Реклама
Реклама