Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7659704 www.bgdnes.bg

Дъщерите на щангиста шокират: Откраднаха медалите на Наим

Нов скандал!

Нищо не сме взимали, ползваме отливки, твърдят от компанията

Нов мегаскандал се развихри с филма за Наим Сюлейманоглу, който се снима от смесен българо-турски екип.

Липсват трите златни олимпийски медала на легендарния тежкоатлет. Това твърдят дъщерите на родения в момчилградското село Птичар щангист Сезин и Есин в искова молба до съда в Истанбул. Двете жени настояват също така филмът за баща им да бъде спрян, защото ще разкрие факти от живота му, които те не искат да стават публично достояние. Делото е срещу продуцента Мустафа Услу и компания "Дигитъл продукшън", както и срещу брата на Джобния Херкулес Мухаррем. Скандалът е отразен подобаващо в турската преса, като най-голямо внимание му обръща вестник "Хюриет".

Реклама

"Целта на филма е несправедлива печалба. Някои от проблемите в живота на баща ни, които трябва да се пазят в тайна, ще бъдат разкрити", твърдят двете дъщери на Наим. Разкриването на тези факти щяло да се отрази негативно върху реномето на двете му дъщери в обществото в бъдеще, става ясно от исковата молба.

Делото е заведено в началото на месеца в Истанбулския съд за правата на интелектуална и индустриална собственост, откъдето е препратено на Истанбулския граждански съд.

В съдебния иск се твърди, че дъщерите Сезин и Есин са научили от вестниците, че животът на баща им ще бъде запечатан на филмова лента. В иска още пише: "Ищците научиха, че филмът ще бъде показван по кината на страната и че само Мухаррем Сюлейманоглу ще получи хонорар. Има слухове, че ако филмът е с висок рейтинг, двете дъщери на починалия Наим Сюлейманоглу ще получат апартаменти".

В изнесените нови данни става ясно, че сестрите Сюлейманоглу се обърнали към съда, след като установили липсата на медали на Наим от европейски и световни първенства.

"Братът на щангиста - Мухаррем Сюлейманоглу, е казал, че златните медали от олимпиадата в Сеул през 1988 г., олимпиадата в Барселона през 1992 г. и олимпиадата в Атланта през 1996 г. от девет години са у него. Той е казал пред съда, че тези три медала все още са в продуцентската компания, че медалите са използвани за снимките и че все още заснемането на филма продължава", твърди адвокатът на сестрите Азиз Демир.

Сезин и Есин Сюлейманоглу не са давали разрешение медалите да бъдат използвани или показвани във филма, категоричен е адвокатът.

Реклама

"Подобно на някои известни личности, ищците не дават съгласие животът на покойния Наим Сюлейманоглу да бъде отразен във филм. Ще заведем и наказателна жалба до прокуратурата за изземване на медалите, използването им при заснемане и невъзстановяването им. На първо място, ние искаме да се спре заснемането на филма и излъчването му. Искаме забрана за заснемане и публикуване на медалите от олимпиади, европейски и световни първенства на покойния спортист, филмът да бъда забранен, както и финансовите и моралните щети, понесени от моите клиенти, да бъдат покрити", казва адвокатът на сестрите Сюлейманоглу.

Пред "България Днес" продуцентът на лентата Силвестър Лолов обяви, че златните медали на Наим не са използвани за снимки във филма.

"При нас има отливки от други медали в олимпиадата в Сеул, но не и на златните на Сюлейманоглу. Никога истинските златни отличия не са били при нас в снимачния екип", категоричен бе Лолов.

От компанията на Мустафа Услу също са убедени, че твърденията са безпочвени, а филмът "отразява живота, детството, постиженията, спортния живот на Наим Сюлейманоглу само и единствено като символ и глас на нашите братя и сестри, живеещи в България, и се разказва само в рамките на спомените на брат му Мухарем Сюлейманоглу".

Вчера бе последният снимачен ден на филма за Наим в България. От днес снимките продължават още 15 дни в Турция, а след това лентата отива за финален монтаж.

"Тук пресъздаваме живота на Наим до 18-годишната му възраст. Имахме 45 снимачни дни у нас след 71 дни подготовка. Българският екип е от 76 души, а турският от 45. Холандският актьор Хаят ван Ек, който бе избран между 7000 кандидати да изиграе Наим, се справи блестящо. Филмът ще бъде с продължителност около два часа", допълни още Лолов.

Инцидент белязал снимките на лентата в Момчилград. Там присъствала майката на легендарния щангист. От силно вълнение, виждайки огромната прилика на актьора, влизащ в ролята на сина й, на близо 80-годишната жена й прилошало и се наложило спешно да бъде откарана в болница, разказва още Лолов.

Премиерата на филма ще бъде на 25 октомври в Истанбул, а ден по-късно се очаква това да се случи и в зала 1 на НДК. И на двете събития са поканени видни спортисти, политици и близки до олимпийския шампион. След това и в двете страни лентата ще бъде прожектирана в киносалоните.

"Ще направим и нещо невиждано досега. Филмът ще го излъчим на българо-турската граница. На пункт Капитан Андреево по едно и също време на два огромни екрана ще се пусне, след което ще има коктейл. Обсъждаме датата на събитието", споделя още Силвестър Лолов.

На премиерата в Истанбул най-вероятно ще присъства и кметът на Момчилград Сунай Халил, който заедно с общественици и политици откри паметник на Наим Сюлейманоглу до входа на спортната зала в града, носеща името на Наим Сюлейманоглу.

"Всичко е нормално със заснемането на филма. Имам официална покана и от Мустафа Услу, и от Силвестър Лолов. Около три седмици екипът бе в града", сподели пред вестника Халил.

Скандал с фалшиви кадри

"България Днес" разкри още през юни скандал с фалшиви кадри от затвора в Белене. На официалния трейлър на филма се вижда сграда с надпис Белене и затворници, които ликуват зад решетките с плакати на световния и олимпийски шампион. Наред с това се твърди, че Наим е "Турският Херкулес", а не "Джобният Херкулес", както отдавна е известен щангистът.

"Със сигурност сградата на кадрите не е затворът в Белене. Такива арки и цветове тук няма, а ако някой е снимал вътре в коридорите, а и отвън, както е показано, със сигурност щях да знам", категоричен бе пред вестника началникът на затвора в Белене, старши комисар Павлин Камбуров, докато гледа официалното видео.

След като стана ясно, че на хората от екипа е било отказано от управата на пандиза да бъде снимано, шефът на щангите Неделчо Колев се срещна с брата на Наим на откриването на паметника на щангиста в Момчилград.

"Казах му за кадрите и Белене, а той ми отвърна, че така се внушавало, че затворниците се радват на бягството на Наим в Турция. Какво да му отговоря в този момент?", лаконично коментира пред вестника Колев.

Реклама
Реклама
Реклама