Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7661884 www.bgdnes.bg

Пада присъдата на Чолата

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес".

През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество. Двамата отнесоха и по 15 бона глоба към наказанието. Според прокуратурата присъдите са справедливи, а престъпленията се доказвали от показанията на пострадалите от т.нар. трафик на момичета и от използваните СРС-та.

Реклама

Защитата изтъква, че няма категорични доказателства двамата подсъдими да са се сговорили да въртят търговия с плът. Освен това в мотивите били преписани части от обвинителния акт, без да се анализират доказателствата. Адвокатите посочват проблем с показанията на труженичката Кристин Попова, тъй като не са съпоставени думите й пред разследващите и следващият й разпит пред Темида.

Момичето разказало, че е била заедно със свои колежки и е предоставяла сексуслуги, което е известно на другите. Според обвинението Кристин обслужвала заможни господа през февруари 2014 г., след което й станало неудобно от работата и прекъснала, а месец по-късно отново се навила, защото нямала пари. През март-април й били уредени около 30 сеанса. Клиент цакал общо 1000 лева, а 400 от тях отивали за "пеперудката". Според съда от тази история не става ясно как точно Полина е склонила Кристин да продава тялото си. Не са сравнени думите на Кристин с тези на колежките й Бриджит Андреева, Боряна Лекова и Радостина Христова.

Пред магистратите повечето от проститутките отрекли да познават Чолата и Полина или да са правили секс. Други си признали, като изтъкнали, че било доброволно. Заради интимните подробности съдия Андон Миталов реши цялото дело да протече при закрити врата. Така показанията на момичетата останаха в тайна. Дали това ще се случи отново, ще преценява в петък съдия Николай Димитров. Делото се върна при него след решение на апелативните спецсъдии от 12 август.

Те откриват, че присъдата на Чолата и Полина е постановена при липса на мотиви. Съдия Миталов не е изследвал всички факти и обстоятелства и по този начин изводите му - дали са извършени престъпления, почиват на необсъдени и несъпоставени доказателства. Той преписал частта от обвинението как Чолов решил да поднови сутеньорската си дейност, след като излязъл от ареста по първото си идентично обвинение. Магистратът се позовал на СРС-тата, за да докаже, че двамата подсъдими са се познавали помежду си и са контактували често по повод престъпната си дейност.

"Специализираният съд не е събрал, проверил и изследвал наличните доказателства освен СРС, а именно показанията на свидетелите и жертвите на трафик - знаели ли са за контактите на двамата подсъдими, тези контакти на базата на какво са основани, набирани ли са жени за сексуална експлоатация и осигурявали ли са двамата подсъдими клиенти на проституиращите, осигурявали ли са помещения за разврат, по какъв начин са извършвани плащанията", коментират от втората инстанция. Според тях в решението не става ясно при противоречиви показания кои се взимат предвид и кои - не.

Реклама

Проговорилата пред ченгетата Натали Трифонова обърнала палачинката пред съда и заявила, че доброволно е правила секс по своя инициатива, че Полина не я е убеждавала да прави секс за пари. От мотивите не се разбирало на коя от версиите на момичето е дадена вяра.

При цитиране на показанията на Александра Димитрова са омешани факти от разпита й по време на разследването и този пред съда, откриват апелативните магистрати. Те установяват пълна каша и с показанията на Мирела Ангелова и Яна Колева. През октомври 2017 г. по време на разпита си в храма на Темида Колева се е отрекла от прочетените й показания пред ченгетата. Тя е обяснила изрично и категорично кои факти не са верни, но се оказва, че именно те са взети за мотивите към присъдата.

Горната инстанция отчита и проблем с липса на произнасяне за обвиненията към сочената за маман относно склоняването на Боряна Лекова да проституира. Полина отговаряла за две деяния - за това, че се чули по телефона, за да я зариби, и че са се срещнали, за да уточнят детайлите за работата и да потвърди съгласието си. Подобни проблеми се забелязват и при обвинението за Венета Трендафилова. В заключението си апелативните съдии дръпват реч по правна теория с научни методи как не трябва да се правят предположения, а да се анализират фактите.

По първото дело, той въртял бардак заедно с шофьора си Пламен Кирилов и моделките Ралица Любенова и Дияна Петрова. Жените се прецакаха със споразумения, а наскоро двамата мъже бяха оправдани на първа инстанция.

Нова тръпка за Росен

С нова любов може да се похвали бившият букер и ръгбист Росен Чолов. Заради проблемите си с Темида и арестите той бе зарязан от жена си, моделката и актриса Ирена Милянкова. След разлъката Чолата отново е открил любовта, защото пред съда пояснява, че е във фактическо съжителство и живее заедно със своята приятелка.

Реклама
Реклама
Реклама