Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7664068 www.bgdnes.bg

Хакнаха Синода

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с търсачката Google.

На официалната страница на Патриаршията бяха поставени линкове към интернет страниците на отделните митрополии. Проследяването им води до различни разкрития. Сайтът на Видинската епархия явно е атакуван от хакери и в момента vidinskamitropoliya.com е запълнена с йероглифи. Тъй като преводачът на Google услужливо предлага символите да бъдат преведени и за невладеещите китайски, се оказва, че текстовете са за методи за лазерна епилация. Преводачът не е перфектен и по-скоро преводът е интуитивен, тъй като на български четем дословно "Най-добрият начин за лечение на нежелана коса", а по-натам се обяснява, че "в случай на самолечение с бръснач, мъртвите косми скоро ще излязат и вие също ще почувствате неприятности, че трябва да се грижите всеки ден. Използването на самобръсначка всеки ден не само отнема много време, но и води до порочен цикъл на груба кожа, особено когато тя е слаба, което прави бръсначите неподходящи". Освен с китайските йероглифи, Видинската митрополия посреща миряните в интернет и с веселяшки колажи на човешки пръсти, стилизирани като личица.

Реклама

За разлика от тази на Видинската митрополия, страницата на Врачанската е изпълнена с интересни материали, но трудни за разбиране от миряни, невладеещи чужди езици. Текстовете във vratsa-diocese.eu са на английски, някои с по-странна тематика. Най-новият е "5 причини да посетите съседната на България Румъния" и рекламира ваканция в северната ни съседка.

Доростолската епархия в момента се дигитализира и все още е празна, а посетителят се посреща от съобщение, че silistra-diocese.eu е регистриран успешно домейн, но все още няма съдържание.

Най-напред в технологично отношение е ръководената от дядо Николай Пловдивска митрополия. Още преди години тя отвори своя денонощна онлайн телевизия. Екипът е съставен от 16 човека, а "духовен наставник и ръководител" е Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений. Телевизията се излъчва и от 18 местни кабелни оператори в различни села и градове, в цялата епархия. В канала за видеосподеляне Youtube телевизията предава на живо и вече има 1800 абонати.

Сайтът на Софийската епархия пък посреща с предупреждение към храмовете в столицата и околността за измами с реклама в търсачката Google.

"Ръководството на Софийска света митрополия (неин ръководител е Патриарх Неофит Български, който е и митрополит Софийски - бел. авт.) предупреждава, че "напоследък са зачестили обажданията по телефона до църкви и манастири от Софийска епархия с цел да бъдат рекламирани в търсачката на Google срещу заплащане. Софийска света митрополия от съображение за сигурност препоръчва да не се приема и заплаща тази услуга, в противен случай вероятността да бъдат измамени е голяма", се казва в съобщението.

Негово Високоблагоговейнство иконом Николай, който отговаря за връзките с обществеността на Светия Синод обясни пред "България Днес", че всяка епархия се грижи за сигурността си в интернет. В случая с хакнатия сайт на Видинската митрополия предположи, че тъй като там ръководителят Даниил Видински е сравнително от скоро той все още не е успял да реши всички проблеми в епархията си. Сред тях и защитата срещу кибер атаки.

Реклама

Митрополит благославя сайт

Сайтът mitropolia.sliven.net е изработен с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий и е част от виртуалното пространство, в което има място и Сливенска Митрополия.

Това е съобщението, което посреща посетителите на страницата на Сливенската епархия. Официалната страница на Ловчанската епархия пък е озаглавена "Пътят към Бога".

Освен митрополиите, Пазарджишкото архиерейско наместничество стана пионер в интернет. На страницата му ни посреща съобщение с Божия благословия:

"Боже благослови всеки, който влиза в този сайт! Защити и запази този, който излиза от него! И дай мир на онзи, който остава в него!".

Амин!

Реклама
Реклама
Реклама