Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7666330 www.bgdnes.bg

Агент Вихрен разкрива канал за наркотици

Героят на ГДБОП получавал салам за награда

Мъчно ми е, че не го изпратих с почести, казва водачът му Венцислав Иванов

Двоен канал за трафик на дрога е сред разкритията на четириногия агент на ГДБОП Вихрен, който почина преди дни. Това разказа пред "България Днес" водачът на смелото куче Венцислав Иванов. След смъртта на героя с уникален нюх са в траур и колегите му от МВР.

Служебното куче от отдел "Наркотици" е надушило 28 кила кокаин в наглед празно ремарке с хладилна камера на ТИР. Камионът е претарашен през 2016 г. на паркинг в Етрополе. Антимафиотите се затрудняват и включват Вихрен в проверката. Той реагира два пъти при претърсването отвън и веднъж отвътре. Проверката със скенер потвърждава, че кокаинът е на посоченото място. Благодарение на косматия герой колегите му откриват, че престъпна група използва тайници в камиони, за да превозва хероин от Турция през България и Германия към Холандия, а в обратна посока връща кокаин. Агент Вихрен е участвал при откриването на 14 тона хашиш, натъпкани в палета. Находката от акцията в Мировяне е показана на медиите, а обвинения получиха покойният "Крал на хашиша" Людмил Герасков и др.

Реклама

Откакто е на 40 дни, Вихрен живее в дома на стопанина си. Освен колега е и член на семейството.

"Станимир Флоров (бившият шеф на ГДБОП) ме помоли, ако имам възможност, да го взема вкъщи. Аз излъгах жена ми, че са ме задължили", казва Венцислав.

Той се грижи за възпитанието на косматия си партньор, а специализираното му обучение се провежда в школата за митнически кучета в Балчик. "Искам да благодаря на началника на школата Николай Давидков. Той забеляза, че Вихрен има дълъг нос, който му помага да надушва от по-голямо разстояние", разказва Венцислав.

За около 3 месеца Вихрен преминава две нива на обучение, за да научи новите миризми. Първо са леките наркотици - хашиш и марихуана, а второто ниво - хероин, кокаин, амфетамин и други. Учи се да сигнализира активно, като започва да драска. Да показват пасивно, със сядане, се обучават кучетата на сапьорите.

Вихрен започва работа на година, а в продължение на 11 г. участва в десетки операции на различни поделения на МВР, СДВР и митниците. Създава си име и го викат из цяла България. Само като си види униформата, знае, че го чака работа. Когато се справи добре, му казват "Браво!" и му хвърлят играчка.

Реклама

За открита дрога във "Фолксваген Пасат" на военнослужещ от Благоевград Вихрен получава и материална награда. Той е повикан от военна следователка с панически страх от кучета. Щом вижда четириногия агент, тя се скрива в будката на охраната. Кучето се насочва към пепелник, пълен с фасове. Зад него полицаите откриват торба с наркотици. След акцията от Военна полиция изпращат на героя благодарствено писмо и голяма опаковка унгарски салам.

"Когато сме били по походи и банкети, колегите му събираха филета и пържоли. На един тиймбилдинг Станимир Флоров му предложи пържола. Вихрен отказа и си обърна муцуната на другата страна, докато аз не му разреших", разказва водачът.

Вихрен няма пропуск по време на операция. Надушва дори празни тайници по остатъчна миризма.

"Няма случай след нас да са открили нещо. Многократно се случва ние да намираме след други", признава Венцислав Иванов.

Вихрен починал на 8 септември, докато водачът му е на почивка. По телефона той научава, че четириногият му другар е приключил земния си път. Аутопсия показва, че агентът с уникален нюх е починал от масивен инфаркт.

"Разревах се и се разтреперих. Най-много ме боли, че не бях до него в този момент. Исках да го изпратя с почести", разказва през сълзи Венцислав Иванов. Той се грижи и за служебното куче Пирин, което също се е проявявало в акции.

Потомък на първенеца

Българският "Комисар Рекс" е порода малиноа, разновидност на белгийските овчарки. Баща му е първото куче за търсене на наркотици у нас Кимо, който е дарение от Чехия. "Отидох да си взема куче, пуснаха кучилото и Вихрен сам дойде в краката ми и ме избра", спомня си водачът му. Вихрен придружава семейството му по планини и морета. "Ние сме един екип, едно цяло, по цял ден бяхме заедно. Обичах го като дете", признава Венцислав.

Реклама
Реклама
Реклама