Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7666710 www.bgdnes.bg

Гърмят Шкафа заради слух, че ще пропее

Загива в адски мъки от остра кръвозагуба

Кирил Кирилов бе обвиняем като част от бандата за отвличания "Наглите"

Слух, че се готви да издаде шефовете на зловещата банда за отвличания "Наглите", праща в отвъдното крими героя Кирил Кирилов-Шкафа. Това е основната версия на криминалистите, заели се с непосилната задача да разберат кой стои зад покушението на легендарния бандит от 2012 г. До ден днешен убийството му остава неразкрито.

Според неофициални сведения от разследването Кирилов вероятно е бил готов да разкрие името на "мозъка", който командва зловещата група на "Наглите". Подозренията са, че така Шкафа възнамерява да намали присъдата, която му се готви като член на бруталната банда.

Реклама

Кирил Кирилов, познат в ъндърграунда като Шкафа и Монтанския, е един от деветчленната група за отвличания, извършила 11 похищения през периода октомври 2007 - декември 2009 г. На сметката му се водят три отвличания - на бизнесмена Киро Киров, на Румен Гунински и Борислав Атанасов. Твърди се, че Кирил постъпва в бандата, за да замести един от "Наглите", който заминава в чужбина. Монтанския е сочен като един от хората, които пряко са отвличали жертвите и ги е конвоирал до къщата на ужасите в махала Бърдо край Вакарел.

Шкафа е прострелян и издъхва в адски мъки от остра кръвозагуба на метри от дома си в столичния кв. "Младост". Убит е само ден след като от прокуратурата искат той да лежи 18 години в затвора заради участието си в "Наглите". По 38-годишния мъж са изстреляни над 10 куршума.

Вендетата срещу Шкафа се разиграва около 21,45 часа вечерта пред блок 384. Той тъкмо се прибира към дома си, когато три куршума го уцелват в краката, единият засяга артерия и предизвиква огромна загуба на кръв.

Убиецът го е причаквал пред неосветения вход, където има и паркинг за коли. Кървящ, Шкафа се е опитва да избяга веднага щом проехтява първият изстрел, уцелил го в крака. Той се затичва, но килърът продължава да стреля и още два куршума го улучват. Със сетни сили Кирилов изминава около 150 м, като накрая се влачи и се свлича на тревата зад съседния бл. 353. Докато пристигне линейката, Кирилов изпада в безсъзнание и около 22,05 ч. издъхва.

Сигналът в полицията е подаден от приятелката на Кирил Кирилов - Соня, с която живеели в тузарската новопостроена сграда, в 21,58 ч. на тел. 112.

Реклама

Последната публична изява на Кирилов е ден по-рано по време на делото срещу групата за отвличания. "Винаги има време", каза той по повод реплика на съдия Виолета Магдалинчева, че процесът свършва и ако иска да дава обяснения, трябва да го направи сега. Кирилов лаконично обяснява, че няма нищо общо с престъпленията, за които го обвиняват. Той представя и договор с фирма, в която работи. По време на делото Кирилов е най-дейният участник в процеса от всички подсъдими от бандата на "Наглите". Той винаги слуша внимателно и често задава въпроси на разпитваните свидетели.

Киро Шкафа трябва да отговаря пред Темида и за отвличането на студента Румен Гунински, син на общинския съветник в Правец със същото име. Това похищение е 13-о поред и последно на бандата, твърдят от прокуратурата.

"Наглите" тикат младежа в микробус, докато разхожда кучето си с приятел срещу арката на Националната спортна академия в Студентски град. За да го върнат жив, бандитите искат за живота му 3 милиона евро. В крайна сметка Гунински е освободен на 42-ия ден срещу 693 хиляди лева откуп.

Твърди се, че Шкафа участва и при отвличането на Киро Киров. Бизнесменът е похитен на 27 март 2009 година пред дома си в Банкя. Нападат го трима мъже, облечени като полицаи. Слагат му белезници и го пребиват. После го натъпкват в багажника на джипа, с който пристигат. След 17 дни преговори и платен откуп от 517 000 евро Киров е освободен пребит, дехидратиран, отслабнал 15 кг, с опасност за живота, тромб в крака и трайни физически и психически щети.

Облечени в жълти дъждобрани, "Наглите" похищават и Борислав Атанасов, известен като Боби Мекото. Той е натъпкан в багажника на сив джип "Мерцедес" пред дома си в столичния кв. Симеоново пред очите на сина си. В акцията участва и Кирилов, твърдят от прокуратурата. Боби Мекото е държан в плен 15 дни, а за живота му са платени 500 000 евро, пише в папките по делото. По думите на съпругата му той се прибира 15 кг по-слаб. Борислав Атанасов е предпоследната жертва на „Наглите“.

Бандата е разбита през декември 2009 г. Тогава в ареста попада и Кирил Кирилов-Шкафа.

Богато крими досие

През 2005 Кирил за първи път участва в наказателна акция в дискотека в Монтана, където резултатът е убийство. Заради това, че е имало много хора, не е ясно кой е фактическият извършител на убийството.

Пак през 2005 в Монтана Шкафа извършва брутален обир на златарско ателие.

През 2007-а основна дейност на Кирилов са грабежи на тирове. В един от случаите, когато обира ТИР, 27 пъти стреля по камиона, като един куршум засяга спътницата на шофьора.

Паралелно с обирането на тирове Шкафа се включва в акциите на "Наглите", разкриват от полицията.

Преди екзекуцията Шкафа опитал да се занимава с легален бизнес. Той взел под аренда 2-3 таксита.

На свобода преди убийството

Въпреки сериозните обвинения срещу Кирил Кирилов - за участие в бандата "Наглите", той изненадващо се намира на свобода. Шкафа излиза от ареста няколко месеца преди убийството. Кирилов трябвало да излежи стара присъда във Врачанския затвор, а по закон не може да му се налагат едновременно две мерки за неотклонение. Когато в края на 2011 година присъдата на Кирилов изтича, прокуратурата не настоява да му бъде наложен арест заради делото "Наглите" и той излиза на свобода.

Реклама
Реклама
Реклама