Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7668076 www.bgdnes.bg

Георги Василев-Гочето: 7:1 над ЦСКА не се забравя

На почивката на мача казах на играчите да продължат да вкарват

7:1! Този кошмар продължава да преследва феновете на ЦСКА и до днес. А за "сините" запалянковци "седмицата" се е превърнала в свещено число.

На днешния ден, 23 септември, преди точно 25 години "Левски" размазва ЦСКА за най-голямата победа в историята на вечното дерби. Подобрен е рекордът от онова 7:2 през 1968 година, когато за тима от "Герена" блестят покойните вече Гунди, Сашо Костов, Иван Вуцов.

Реклама

В онзи хубав есенен ден на 1994-та над 30 хиляди души се изсипват на стадион "Васил Левски" в очакване на дербито. Само няколко дни по-рано "червените" са записали историческа победа с 3:2 над "Ювентус" в първи мач от турнира за Купата на УЕФА. Тогава треньор на "Левски" е легендата Георги Василев. Ето какво споделя Гочето специално за "България Днес" четвърт век по-късно:

"Такъв мач не се забравя. По това време "Левски" и ЦСКА винаги воюваха за шампионската титла за разлика от последните години. Това дерби винаги е било във фокус. Мачът се превърна в един от най-запомнящите се в историята на "Левски". Бил съм и от двете страни на фронта. Изпълнявал съм си задълженията като професионалист. Целта тогава беше просто да спечелим мача, а едва ли някой е предполагал подобен резултат", връща се в спомените си Василев.

"Ние разполагахме с изключително силен отбор. Имахме класа по всички линии на терена. Духът беше изключително висок. Никога не съм се ангажирал преди мач да кажа дали влизаме от втора позиция или като фаворит. Нагласата и настроението към този двубой винаги са били на максимум. Стадионът беше пълен, мачът се разви по най-добрия начин за нас. Поредицата от наши голове бяха колкото стряскащи, толкова и логични", смята Гочето.

"Ние не спряхме да вкарваме и през второто полувреме. Какво бих могъл да им кажа на играчите в съблекалнята на почивката, освен това да продължат в същия дух. Исках да се възползваме от този ентусиазъм в нашите редици. Впоследствие ме изкараха дефанзивен треньор, но някои забравиха, че под мое ръководство вкарахме 7 на ЦСКА, 8 на "Локомотив" (Сф), 6 на "Ботев" (Пд)", припомня Георги Василев.

"Дали 7:1 може да се повтори? Във футбола всичко е възможно. Никой не би се ангажирал да даде окончателен отговор на този въпрос", казва специалистът. Гочето е ставал два пъти шампион на страната с "Левски" (1994 и 1995 г.), един път с ЦСКА (1997 г.) и веднъж с "Етър" (1991 г.).

Реклама

Съдията Димо Момиров:

Мислех, че "червените" са фаворит

Един от най-паметните двубои в съдийската кариера на Димо Момиров е именно дербито между "сини" и "червени", завършило 7:1.

"Мачът беше изключително лесен за ръководене. През цялото време аз бях много спокоен. Нямаше проблеми с футболистите. Трибуните бяха пълни. В никакъв случай не съм очаквал, че може да се получи такъв резултат. Тогава Наско Сираков беше в страхотна форма. Направо беше неудържим на терена", спомни си Момиров пред "България Днес" 25 години по-късно.

"Няколко дни преди мача ЦСКА победиха "Ювентус" в евротурнирите. Тогава мислех, че влизат в дербито като фаворит. В тези мачове често не този, който е в по-добра форма, печели. Това е футболът. Видяхте и ЦСКА (Москва) поведе в Разград. Кой е очаквал и в най-смелите си мечти, че "Лудогорец" след почивката ще стигне до 5:1", каза бившият международен рефер.

Стоичков: Станахме махленски отбор

Легендата на ЦСКА Христо Стоичков играе най-силните си години в "Барселона", когато научава за унизителната загуба на "червените" от "Левски".

"Естествено, че ми е болно за тежката загуба. В ЦСКА няма професионалисти. Единствената цел на играчите е да получат повече пари, без да мислят за кой клуб играят. Първо трябва да разберат, че това е ЦСКА, а не махленски отбор", избухва Ицо в интервю за вестник "7 дни спорт" ден след гръмкото 1:7.

"За съжаление, не мога да бъда навсякъде. В момента играя в "Барселона" и мислите ми са свързани единствено с този клуб и националния тим. Решението на проблема с ЦСКА е ясно: ръководството на отбора трябва да вземе необходимите мерки, за да излезе отборът от кризата. Не си струва такъв велик клуб да пада толкова ниско", отсича Стоичков.

От "Армията": Можеше да ни бият с повече

След разгромната победа в дербито "Левски" окупира върха в класирането с 18 точки, а на края на сезона става шампион. В часовете след загубата ЦСКА е едва 11-и със само 5 точки актив.

"Бях подготвен за такава загуба. ЦСКА отстъпва в кондицията, да не кажа, че въобще не е подготвен отбор. Ако "Левски" беше натиснал още малко, щеше да победи и с повече голове. Положението в клуба е лошо. Организацията е под всякаква критика. Селекцията не е правена от мен. Аз идеално знаех, че Димитър Пенев няма да дойде за треньор на ЦСКА след световното в САЩ. Трябваше още тогава да си подам оставката", жалва се тогавашният наставник на "червените" Цветан Йончев. Героят на мача Наско Сираков, вкарал 4 гола, споделя: "Тайничко се надявах да постигнем такъв резултат. Все пак за това нещо се е чакало 25 години".

ЦСКА - "Левски" 1:7

Голмайстори: 0:1 Илиев (22), 1:1 Михтарски (20), 1:2 Сираков (24-дузпа), 1:3 Боримиров (41), 1:4 Сираков (44), 1:5 Боримиров (58), 1:6 Сираков (79-дузпа), 1:7 Сираков (90)

Стадион: "Васил Левски"

ЦСКА: Румен Ненов, Зарко Мачев, Христо Войнов, Радослав Видов, Росен Кирилов, (46-Филипов), Костадин Янчев (46-Зафиров), Атанас Киров, Стойчо Стоилов, Петър Михтарски, Виторио Павлов, Христо Коилов

Старши треньор: Цветан Йончев

"ЛЕВСКИ": Пламен Николов, Емил Кременлиев, Гошо Гинчев, Цанко Цветанов, Александър Марков (73-Славчев), Златко Янков, Даниел Боримиров, Наско Сираков, Станимир Стоилов (76-Йорданов), Николай Тодоров, Илиан Илиев

Старши треньор: Георги Василев

Главен съдия: Димо Момиров 

Реклама
Реклама
Реклама