Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7669849 www.bgdnes.bg

Анонимен наркодилър заковава ченгетата от 7-о РПУ: Даваха ми марихуаната на 9 лева

Анонимен свидетел проговори и закова ченгетата от столичното 7-о районно Александър Цонев и Еджевит Осман, погнати за дрога и подкупи! Преди броени дни тайнствен мъж е разпитан при специална процедура в Специализирания наказателен съд, научи "България Днес". За да не се разкрива самоличността му, той фигурира в делото като номер 305.

С цел запазване на сигурността му анонимникът е разпитан само от съдия Николай Димитров и двамата съдебни заседатели. Разпитът се извършва в друго помещение, като прокуратурата и защитата задават писмено въпросите си към свидетеля.

Реклама

Номер 305 е наркотърговец, който е притискан от двете ченгета да продава дрога за тях, споделят разследващи. Те издават информацията за анонимника само дотам. Пред Темида свидетелят разказва за бизнеса с наркотици, който развиват Цонев и Осман, докато работят на страната на закона.

Той е разпитван за цената на дрогата и други подробности, които да ориентират защитата дали наистина е имал досег с подсъдимите. "Марихуаната вървеше по 15 лева. Те ми я даваха на 9-10 лева. От 1 грам се правят около 2 цигари", обяснява номер 305. Той отказва да отговаря на въпроса дали познава Кирил Тодоров от Бургас, по прякор Дебелия, защото това може да го разкрие.

Анонимникът споделил пред разследващите, че е бит от ченгетата от 7-о РПУ в опит да бъде вербуван да продава дрога за тях. На въпрос на адвокатите - подавал ли е жалба за тормоза, той отговаря: "Не съм подавал жалба срещу тях. Да не съм луд - да ме спукат от бой пак ли?!".

Въпреки специалните мерки за запознатите с делото името на пропелия едва ли остава в тайна. Още по време на досъдебното производство двамата служители на реда изтъкнаха, че са натопени от анонимни свидетели, които разработвали по линия на наркотиците.

Като пример бе посочен свидетел под номер 285. Той е сред основните козове на прокуратурата. Смята се, че издал престъпната схема и разказал как взимал дрога от полицаите, която трябвало да пласира. Споменават се и суми от по 1000 лева, които Цонев и Осман прибирали като "такса спокойствие" от контингента. Според защитата парите, които се твърди, че е взел Осман, се намирали на различно от посоченото от свидетел място. Освен това контролната проба от маркиращото вещество по банкнотите била отрицателна.

За подробностите и фактите по време на ареста на следващото заседание в средата на октомври ще бъдат разпитвани къртиците от "Вътрешна сигурност" към МВР, разкрили подсъдимите. Нарочно изискана от магистратите справка установила служителите, работили по случая. Това са Ваня Първанова от ДАНС, Боряна Магдина от ГДБОП и служителите от "Вътрешна сигурност" Яни Янков и Момчил Пенев.

Покрай проблемите си с правосъдието на погнатите полицаи им се наложи да сменят попрището. Цонев се изявява като боец в ММА турнири, а Осман бачка в строителството и слага дограми.

Реклама
Реклама
Реклама