Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7690774 www.bgdnes.bg

Румънци опитали да подкупят Пеневата чета

 Румънският футболен шеф Корнел Дину сензационно разкри  опит на местната федерация да подкупи част от българските национали от Пеневата чета. Това се случва при гостуването на съседите в София в квалификация за европейското първенство през 1992. Тогава България няма шанс за класиране, а на румънците им трябва победа с два гола разлика.

"Президентът на Румънската футболна федерация Мирча Санду поиска помощта на един човек - Дан Албан, за операция "София" - разказва Дину. - Той отиде в България в началото на ноември заедно с Джовани Бекали, който познаваше много добре тъмните среди на юг от река Дунав. Те осъществиха контакт с българите. Беше ми казано, че са събрани около 250 000 долара от различни президенти от румънски клубове, за да се финансира "сделката". Аз си спомням, че може би сумата беше към 500 000 долара, но няма значение. Парите бяха събрани в едно дипломатическо куфарче и с него Дан и Джовани се отправиха към София да предложат подкупа. Но явно е, че нищо не е станало с оглед на резултата."

Българите не се продават и завършват 1:1 с румънците. Според Дину подкупите са отказали Христо Стоичков, Наско Сираков и Борислав Михайлов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама