Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7695731 www.bgdnes.bg

Българка прави мода от рециклирани носии

Посвещава колекция, наречена "Кукери" на страната ни 

Българка създава мода от рециклирани носии. Ема Шопова е родена в Ню Джърси, а днес живее в Лондон, където твори. Въпреки че е далеч от България, родителите й не позволяват да забрави родината и Ема често се връща у нас в търсене на вдъхновение за модните си колекции.

Заради корените си и носталгията по родината Ема успява да създаде модни линии, изцяло вдъхновени от родния фолклор, като в дрехите са внедрени рециклирани носии, стари ризи и дори одеяла.

Реклама

"Родителите ми казваха: "Ще бъдем американци". Пораствайки, имах много объркана културна идентичност, но когато бях в гимназията, намерих фолклорни книги за България и наистина ги заобичах", казва Ема. Именно от книгите Ема се вдъхновява за съчетания между родни мотиви със световните тенденции. Нашенката завършва престижната модна академия за изкуства и дизайн "Свети Мартин" в британската столица и започва да се занимава с мода заедно с англичанката Лаура Ловена, с която се срещат в колежа. Двете са привлечени от ръчно изработени дрехи, съчетани с традиционни мотиви от различни народи и обичаи. След като се дипломират, двете приятелки създават своя компания и марка.

В момента дрехите на "Шопова Ловена" се продават в над 20 държави в Америка, Европа и Азия. В колекциите си те използват български народни носии, престилки и дори покривки. За източник на материалите Ема често пътува чак до селото на родителите си в покрайнините на София и близо до планината. Тъканите се прекрояват в модели на марката в България и се изпращат в Лондон, където е седалището на модната къща. Така се намалява въглеродният отпечатък на компанията. Всяка една остаряла и неизползваема дреха намира място в моделите на компанията и се превръща в нов тренд.

Одеялата например се прекрояват във връхни дрехи, престилките, ризите и покривките - във феерични поли. Съвременният прочит на българските традиции, който двете дизайнерки предлагат, е една смесица на старото с новото. Двете дами казват, че стилът им е повлиян от видяното в България. Една от колекциите на марката е посветена на България и се казва "Кукери". В нея Ема и Лаура съчетават елементи от носиите на кукерите с облеклата на състезателите в спортната борба, които са били популярни през 80-те години.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама