Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7695941 www.bgdnes.bg

Лъвът Любо по стъпките на Терез и Масуд

Тежко е положението в Кнежа, Кюстендил и Хасково 

Спасението му е в извеждането от разградския зоопарк заедно с половинката му 

Болезнено куцайки, лъвът Любо крачи по стъпките на побратимите си Терез и Масуд.

Голямата котка има проблем с лапата и живее в лоши условия, алармираха природозащитници.

"Преди две години спасихме пет лъва от незаконния зоокът в Разград. Оттогава използваме всички предвидени от закона средства да затворим този концлагер за животни. За съжаление, на сигналите ни до Министерски съвет на Република България и Министерството на околната среда и водите не беше обърнато внимание. И ето че получихме видео на мъжкия лъв в Разград - Любо. Той има дълбока рана на предната дясна лапа, за която няма кой да се погрижи, тъй като в зоопарка няма ветеринарен лекар, а договорът им с местна клиника отдавна е изтекъл и не е подновяван. Ако спешно не започне лечение, има опасност раната да се инфектира и животното да загуби лапата си!", обявиха от фондация "Четири лапи".

Реклама

От същия зоокът бяха изведени Терез, Масуд и Асен, които вече живеят в спасителен център в Холандия, където растат и са в отлично здраве.

Оказва се, че проблеми с лъвове има и в други зоопаркове в страната.

"Имаме сигнали за неподходящи условия на живот в зоопарковете в Хасково, Кюстендил и Кнежа. Най-честите проблеми са твърде малката площ за големите котки, като не се стимулира разхождането на животните, липсата на ветеринарна помощ и квалифициран персонал. В Разград нямат изобщо ветиринарен лекар и няма сключен нов договор с такъв. Там няма дори управител, а временно назначен общински служител", коментира пред "България Днес" Явор Гечев от "Четири лапи".

Експертът изтъкна, че голям проблем е издаването на временните лицензи на зоопарковете, за да имат време да изпълнят изисквания. С лиценз не разполага от 2014 г. кътът в Разград, по закон не трябва да посреща посетители и този в Кюстендил, където освен лъв има и една тигрица.

"Ние сме готови да окажем помощ за Любо и да търсим варианти за настаняването на двата лъва от този незаконен зоопарк в спасителен център, така, както направихме с Терез, Масуд и Асен. Но преместването на лъв е сложен процес, който не може да се случи веднага. Още повече че Любо живее с женска и не бива двата хищника, които от години са заедно, да бъдат разделяни. Доколкото съм запознат, в България няма зоопарк, който да може да ги приеме, така че трябва да се търси вариант в чужбина. Но това може да се случи единствено с участието на държавата", добави Гечев.

По негови думи зоопаркът в Разград не е реновиран от десетилетия, а и в момента няма проект за ремонт. "Съмнявам се, че на този етап може да се случи. Ако не бъде ремонтиран, трябва да се закрие и животните да бъдат спасени", каза още представителят на "Четири лапи".

Сърцераздирателна снимка на агонизиращ лъв в ловешкия зоопарк трогна хиляди българи преди две години. От направения фотос става ясно, че животното е останало кожа и кости и се бори за оцеляването си. "20-годишният Дидо беше много болен. Разви катарален стоматит (форма на остро възпаление на част или на цялата лигавица в устната кухина, б. а.). След това се отключиха и проблеми със стомаха, той отказа да яде, отслабна драстично за отрицателно време", коментира тогава пред "България Днес" управителят на зоологическата градина в Града на люляците д-р Ивайло Станков. Впоследствие Дидо почина от старост.

Реклама

Тежка е съдбата на царя на животните в зоопарка в Благоевград. Преди време роми замеряха лъва с камъни, като му причиниха сериозна болка. Беззащитното животно едва се отърва от агресията. Вандалите също така хващали котки и ги хвърляли в клетката на лъва, за да се наслаждават на кървави сцени. Ромите тормозят и други животни, а има случаи, в които крадат кози и зайци от клетките им.

Цели 5 лъва има в зоологическата градина във Варна, като три от тях се родиха в комплекса преди четири години. Родителите са Косара и Симба, а малките им наследници са Бойко, Флорентина и Малкия принц. За всеки техен рожден ден се организират специални празненства, на които има сериозно похапване и подаръци, а условията им за живот са доста добри.

Реклама
Реклама
Реклама