Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7700437 www.bgdnes.bg

Българин е с най-опасната професия в света

Гледа света отвисоко -

Катери 37-метрова топола, твърди, че не е опасно

Кураж, смелост и воля!

Това е нужно на Мартин Митков, за да работи една от най-опасните професии в света - арборизъм.

Мартин, който е от Велико Търново, вече близо две години практикува опасното начинание у нас, което е класирано на 2-ро място в света сред най-рисковите професии.

Реклама

"Съвсем случайно преди година и половина разбрах, че съществува подобна професия арборист. Вдъхнових се от един англичанин - Антъни Крофт, който от 32 г. е арборист. Той живее в едно великотърновско село, а днес сме и колеги. Не се замислих дали да започна, защото от 10 г. съм алпинист и работя по високи сгради, заводи", сподели пред "България Днес" Митов.

Работата на Мартин се състои да се катери по дървета и съоръжения, където не може да достигнат машини, и да ги обезопасява. За да достигне върховете им, той е прихванат само с няколко въжета.

Смелчагата признава, че не се страхува и че са нужни само кураж и смелост. За да започне да практикува занаята, минава курс и получава сертификат. Още 11 българи са сертифицирани да упражняват опасната професия.

"Не смятам, че е опасно. Няма опасна професия, а има само опасно поведение на работника", отсича нашенецът.

В работния му ден, протичащ високо в небето, Мартин се сблъсква с немалко трудности. "Веднъж бях на върха на дърво и трябваше да го обезопася, но задуха силен вятър, което не ми позволи да отсека клона по правилния начин. Клонът започна да пада в моята посока, затова спрях да режа и изчаках 15-20 мин., докато вятърът утихне, за да продължа да работя", споделя смелчагата.

Едно от най-високите дървета, които се налага да обезопаси, е 37-метрова хибридна топола, която била в близост до сгради и създавала опасност за хората.

"Трябваше да се отсече до долу, като се започва от върха. За да стигна до горе, съм със специални обувки с шипове, които се слагат само ако се умъртвява дървото. Прихванат съм и с въже за дървото. Всеки клон трябва да се спуска внимателно, като има и специален начин на рязане, за да падне в съответната посока", разкрива 30-годишният Мартин. Докато кастри и реже, Мартин немалко пъти спасява гнезда с птици.

В работата си търновецът често има помощник в лицето на приятелката си, която не се страхува за него и често е дясната му ръка, докато е на върха.

Реклама
Реклама
Реклама