Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7702498 www.bgdnes.bg

Пламен Георгиев събаря сауната и барбекюто

Бившият шеф на "Антимафия" изпълнява ултиматума на Борисов

Купи си незаконна тераса и я събори, за да станеш консул.

В това кратко условно изречение се заключва казусът с бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Вчера той сам започна да бута обявените за незаконни навеси на терасата си. Това става броени дни след като премиерът Бойко Борисов му е поставил ултиматум, че ще го отзове като консул във Валенсия, ако не махне барбекюто и сауната на терасата си.

Събарянето на луксозните постройки става два месеца след окончателното произнасяне на община „Слатина“, че те са незаконни. От тяхната проверка стана ясно, че навесите са без необходимите строителни книжа. На Георгиев беше връчена заповед за събарянето им още в средата на август, която той реши да оспорва. Това провокира намесата на премиера Борисов. "Пламен Георгиев работи добре, умен човек е, но миналия четвъртък или петък казах на външния министър да го предупреди, че ако не си оттегли жалбата и не изпълни решението незаконната част от терасата му да бъде съборена, ще го отзова, така както съм го пратил", призна Борисов и потвърди, че Георгиев е оттеглил под натиск от самия него жалбите си срещу заповедта на кмета на "Слатина" за принудително премахване на постройките. В понеделник заповедта на премиера бе изпълнена.

Реклама

"Очакваме, когато Пламен Георгиев приключи с премахването на незаконния строеж, да ни информира, за да приключим случая", каза вчера началникът на отдел "Контрол по строителството" в район "Средец" Михаил Джурджин.

Събарянето на незаконните постройки е фаза от течащия вече половин година скандал около имота на Пламен Георгиев в столичния квартал "Гео Милев". Той започна, след като се разбра, че е пропуснал да декларира 186 кв. м тераса на покрива на своя апартамент на три етажа. Заради случилото се той беше принуден от премиера да излезе в няколкомесечен отпуск, който завърши с оставката му от антикорупционната комисия, последвана от спешно завръщане в прокуратурата и светкавично назначение от правителството за консул във Валенсия в началото на август.

Миналата седмица прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го освободи като прокурор от специализираната прокуратура, след като прекара два месеца на поста в отпуск. Междувременно стана ясно, че министърът на външните работи Екатерина Захариева ще открие ново Генерално консулство на България в Барселона. Там е преместен Цветелин Цолов, досегашен консул във Валенсия, за да може Пламен Георгиев да заеме мястото му.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама