Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7706506 www.bgdnes.bg

Звезди за над 1 милиард евро блестят в София

16 "Златни топки" ритат тук от началото на века

Едни от най-добрите и скъпоплатени футболисти в света излизат днес на Националния стадион "Васил Левски" срещу България. Играчите от националния отбор на Англия в момента са оценени на около 1,18 милиарда евро.

Достатъчно е да споменем само мултимилионни звезди като нападателите Рахийм Стърлинг, Хари Кейн или Джорджан Санчо. Само вратарят на Трите лъва Джорджан Пикфорд (40 милиона евро) струва повече от целия български национален тим (34 милиона евро).

Реклама

От началото на века София често е посрещала някои от най-великите футболисти в Европа и света. Последните 11 носители на "Златната топка" и общо 16 са идвали у нас за официален мач. Това са Лео Меси, Кристиано Роналдо и актуалният все още призьор Лука Модрич. Освен тях българските фенове са виждали на родна земя още "Златни топки" от този век като Майкъл Оуен, Павел Недвед, Андрий Шевченко, Роналдиньо и Фабио Канаваро. Единствените двама носители на ценния индивидуален приз този век, които никога не са ритали в България, са бразилският Роналдо - Феномена (2002 г.) и сънародникът му Кака (2007 г.).

През 2006 година набиращият популярност Лео Меси е част от групата на "Барса" за гостуването на "Левски" в Шампионската лига. Тогава едва 19-годишният младеж стъпва на терена на стадион "Васил Левски", но остава неизползвана резерва.

Кристиано Роналдо вкарва гол на същия този терен 8 години по-късно. Прави го при визитата на "Реал" срещу "Лудогорец" от Шампионската лига, а "белия балет" печели трудно с 2:1. Пристигането на Кристиано в София предизвика истинска еуфория тогава. Един от малцината, успели да се снимат със суперзвездата, бе бившият президент на Сдружението на малките хора в България Георги Софкин.

Модрич два пъти у нас за 10 дни

Последният носител на "Златната топка" Лука Модрич пътува до България два пъти в рамките само на десет дни през октомври 2014 година. Той първо излиза титуляр на стадион "Васил Левски" с екипа на "Реал" (М) за успеха с 2:1 над "Лудогорец" от Шампионската лига. Скоро след това играе 90 минути на същия терен, когато Хърватия побеждава България с 1:0 в европейска квалификация.

Павел Недвед играе с националния тим на Чехия на стадион "Българска армия" срещу България. Тимът му печели с 1:0 в световна квалификация през 2000 година. Чехът вдига "Златната топка" 3 години по-късно.

Майкъл Оуен печели "Златната топка" през 2001 година. Три години по-късно вкарва гол на стадион "Васил Левски" с екипа на "Ливърпул". Тогава "мърсисайдци" побеждават с 4:2 "Левски" за Купата на УЕФА пред 42 хиляди зрители.

Реклама

Носителят на "Златната топка" за 2004 година Андрий Шевченко също е ритал 90 минути на терена на стадион "Васил Левски". Това става с екипа на "Челси" срещу "Левски" от Шампионската лига (2006 г.). Двубоят завърши 3:1 за "сините" от Лондон и ще се запомни с историческия първи български гол в турнира, дело на Мариян Огнянов.

През 2008 година носителят на "Златната топка" за 2006 г. Фабио Канаваро играе световна квалификация с Италия в България, а двубоят завършва без голове. Канаваро успешно опазва нашия таран Димитър Бербатов.

Роналдиньо още стряска Живко

През 2005 година най-голямата звезда по футболните терени на Европа е Роналдиньо. Тогава атрактивният бразилец от "Барселона" печели и "Златната топка". Само година по-късно той идва в София за кеф на родните запалянковци. Рони е титуляр на стадион "Васил Левски" за успеха с 2:0 над "Левски" от Шампионската лига. В Испания двубоят завършва 5:0.

"Класата на Роналдиньо всеки я знае, досега го бях гледал само по телевизията и ми беше доста трудно. Той е един феноменален футболист, който е почти невъзможно да бъде опазен. Възхищавам се на начина, по който играе с топката, никога не можеш да предвидиш действията му. По всяко едно време може да направи каквото си поиска с противниковата отбрана", казва защитникът на "Левски" Живко Миланов, който тогава е натоварен със задачата да пази Роналдиньо. Днес Жиката е капитан на "сините".

Световни шампиони кацат в столицата

Доста световни шампиони по футбол също са кацали в столицата ни последните години. България игра квалификация с Франция, а "петлите" впоследствие вдигнаха най-ценната купа на планетата. В състава им блестеше Антоан Гризман, който сега е част от "Барселона". Световният шампион с Германия Месут Йозил дойде в България като играч на "Реал" (М).

През 2001 година три големи италиански звезди играят на стадион "Българска армия" срещу ЦСКА. Андреа Пирло, Дженаро Гатузо и Пипо Индзаги носят екипа на "Милан" за победата с 1:0 в турнира за Купата на УЕФА. Първият мач в Италия "росонерите" са спечелили с 2:0. За жалост на българските фенове суперзвездите Андрий Шевченко и Паоло Малдини тогава са контузени, а Деметрио Албертини получава почивка и също не играе в София. Малдини все пак дойде и игра в София за юбилейния мач по повод 50-годишнината на Христо Стоичков.

Към големите имена, идвали за мач в България този век, трябва да добавим още Стивън Джерард (с "Ливърпул"), Франк Лампард (с "Челси"), Анхел ди Мария (с "Реал"), Ариен Робен (с Холандия).

Реклама
Реклама
Реклама