Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7706784 www.bgdnes.bg

Милчо Левиев не преживя смъртта на дъщеря си

Световноизвестният композитор издъхна на 81 години

Загубата на Яна ме съсипа, казва приживе големият музикант

Големият наш музикант Милчо Левиев не успя да преживее смъртта на дъщеря си Яна. Композиторът бе съсипан от кончината на детето си и това го погуби.

От скръбта си Левиев издъхна в събота на 81 години в болница в Солун.

В гръцкия град Милчо живееше до последно със съпругата си, певицата Вики Алмазиду. В Солун той преподаваше на студенти.

Реклама

Откакто Яна Левиева, която е единствената дъщеря на Милчо, почина, той не се чувства добре. Световноизвестният музикант е тотално съсипан и до последния си дъх страда за голямата загуба.

"Не мога да я преживея - каза в едно от последните си интервюта за "България Днес" Левиев. - Само аз знам какво ми е, но изобщо не искам да ме съжаляват", признава дни след кончината на Яна Милчо.

Левиев завършва Държавната консерватория в София. Ученик е на Панчо Владигеров.

Левиев донася световна слава на България в джаз музиката. Удостоен е с орден "Стара планина" и "Св. св. Кирил и Методий" за големите си заслуги в областта на музиката.

Левиев надълго и нашироко описва богатата си кариера в биографична книга, която излезе наскоро.

В началото на кариерата си Милчо Левиев е избран за музикален директор на Пловдивския театър, където поради липса на щатни бройки го назначават на позиция пожарникар. След това го избират за диригент на естрадния оркестър на БНР със заплата 220 лв.

Работата там му дава възможност да експериментира с родните неравноделни ритми, умело преплетени с джаз мелодии. Като всяко ново начало със западно влияние и това негово начинание стряска комунистическите управници. Левиев ги укротява, като им обяснява, че и американците го правят. Като диригент му се налага да присъства и на партийни събрания. Веднъж дори му забраняват да свири боса нова, защото подкопавала чачато на братска Куба. Именно това прелива чашата на търпението на Левиев. И той решава да напусне.

Реклама

През 1970 г. заминава за Съединените щати. Повече от 20 години живее и твори там. Номиниран е два пъти за "Грами". Милчо е най-продаваният българския композитор в света.

"И с хубави, и с лоши неща се сблъсквам, като се прибирам в България. Някои са отчайващи. Но България има и плюсове", споделя Левиев, който така и не успява да види пълното си досие от ДС.

Преди година Левиев спира да твори. Артрит мъчи големия наш музикант и той е принуден да спре с любимото си занимание.

"Болест съсипа ръцете ми. Не мога да свиря. Страдам, разбира се. Затова вече повече композирам и работя в клубове от време на време", разкри преди години Левиев в интервю за вестника.

Милчо си отиде и обиден на родния си град - Пловдив. Световноизвестният наш музикант се отказа от титлата си "Почетен гражданин". Причината - всички негови проекти са били отхвърлени, когато Пловдив бе избран за Европейска столица на културата.

"Не ме поканиха на откриването - сопна се преди време Левиев. - Но това не е най-голямата ми болка. От общината не се сетиха и за юбилея ми, когато навърших 80 години."

Реклама
Реклама
Реклама