Певецът емигрант Тодор Трайчев: Батето ми спаси живота

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Певецът емигрант Тодор Трайчев:
Батето ми спаси живота

Тодор Трайчев

Тодор Живков заспиваше на песните ни, съпругата ми Мариана ме наричаше чудовище

Кой е той

Тодор Трайчев e български естраден певец. В края на 70-те години с бившата си съпруга Мариана Трайчева създават семеен дует. През 1980 г. са избрани за дует на годината, а Тодор Трайчев е обявен за музикант на годината през 1983 г.

През същата година двамата емигрират в САЩ, а всичките им записи са забранени за излъчване. След развода Тодор Трайчев се прибира в България и създава семейство с втората си съпруга - неговата голяма любов и днес - Даниела. Ражда им се дъщеря - Теодора, която е изнесла над 700 концерта с баща си досега. От няколко години Трайчев отново е в България след кончината на съпругата си Даниела. През януари Тодор Трайчев навършва 70 години, а на 7 ноември в студио 5 на НДК ще изнесе концерт за приятели, заедно с дъщеря си.

- Г-н Трайчев, завърнахте се в родината и почнахте с концертите. Колко са?

- Три. Първият е на 25 октомври пред театър "Азарян" под надслов "Родени в България". Вторият е на 7 ноември, в който ще участва и моята дъщеря, той е в студио 5 на НДК. Третият е на рождения ми ден - 28 януари, когато ставам на 70 години. Много колеги музиканти ще поканя тогава.

- Вие сте от дълголетниците в жанра...

- Да, успях да стана един от дълголетниците в жанра и съм щастлив, че остарях сред хората, които обичам, и на мястото, където тежа. След 40-годишно самоизгнание в САЩ и 2500 концерта по целия свят още се опитвам да троша клишета с творчески проявления, както се казва. Иначе професионално след хитовете "Искам да те нарисувам" и "Прощавай, палавнице", намерили място в класацията на "Вечните песни на България", все още се омайвам от възможността да продължавам да измислям нови песни и да творя.

- Мислили ли сте да филмирате живота си?

- Да, вчера снимахме в Клуба на журналистите, той се получи повече от час и мисля, че ще стане добре. За тези 70-годишни събрах много истории, впечатления, познанства, приятелства. Иначе той ще се базира на автобиографията ми. Аз имах желание да направим този филм още преди години заедно с Елен Уайлз, която е продуцент в Холивуд, като тогава само за две седмици бяхме събрали пет милиона за него. След това обаче не можахме да се разберем с Марианка (първата ми жена и дуетна половинка), но с днешна дата вече всички имаме тотално съгласие за филма.

- Как успяхте този път да стигнете до съгласие, защото не е тайна, че с вашата бивша дуетна партньорка и съпруга Мариана почти не поддържате отношения?

- По договор всички пари, които евентуално би спечелил този филм от моя страна, отиват при сина ни Пантелей, защото се нуждае от някакъв финансов кик и може би това повлия за съгласието й. Моето желание е да направим продукцията в България с български режисьор - ще бъде един художествен филм по риалити събития. Истината е, че с Мариана вече загубихме всички връзки. Аз не искам да поддържам връзка с нея. Наричаше ме "чудовище" в последното си писмо до мен. Може да съм лош, но чак чудовище...

- Защо озаглавихте книгата си "Рой недовършени неща"?

- Това не е моя фраза, а на поета Владимир Башев, който е виновен за целия успех на музиката ни - той и Иван Славков, който, като чу песните ни, и изкрещя на сбирката ни на една поляна - да станат известни! И на следващия ден вече тръгнахме с Мариана. Във всяка глава на книгата ми има по нещо, но най-интересна може би беше срещата ни с Мариана. Тогава аз бях изгонен от момчешката ми група заради запиване - млад бях и си пийвах, голяма работа. Тогава се събрах с двамата близнаци - Коко и Сашо Петров, който написа "Развод им дай", взехме и един флейтист - Валери, за да се явим на конкурс, на който спечелихме първото място и заминахме за Куба. На този конкурс за първи път видях Мариана и ми направи впечатление, че когато тя тичаше към сцената, краката й почти не докосваха земята. След завръщането ни от Куба се срещнахме отново и тя ми предложи да отида с нея на концерт във Враца, защото си търсеше китарист, а аз я попитах два въпроса. Единият - дали ще има хонорар за мен, защото тогава работех в радиото и хонорарите бяха малки, а вторият беше моят редовен въпрос - вие девствена ли сте? Хората там ни харесаха, а после в ресторанта похарчихме скромния ни хонорар, за да благодарим на всички, които ни подкрепиха, и не ни останаха пари за хотел. Добре, че двама наши приятели ни приютиха в стаята си и спахме буквално един върху друг на пода, защото нямаше легло. След това във влака си стиснахме ръцете и така стояхме в продължение на 6-7 години.

- Славков ви орисва да бъдете известни. Той знаеше ли, че ще избягате в Щатите? Направи ли нещо, за да ви задържи?

- Направи. Той беше на гости у нас предишна вечер, преди да избягаме. Дойде с един генерал. Батето седеше, слушаше и се смееше. Когато си тръгваха обаче, той каза: "Абе, вие двамата да не офейкате някъде?". Той за първи път ме питаше нещо подобно, като ние много пътувахме из чужбина. Аз за първи път не му отговорих. Не исках да го излъжа, защото много му дължа като приятел. Той на вратата се обърна, извади тефтерче и написа една парола и един телефон. Не искам да я казвам. Тези две неща ни спасиха кожата в ФРГ, защото там положението беше отчайващо за двама души, които са дошли с 1500 долара - проституция, нищета, просещи по улиците, мизерия, кучета, разбити хотели. Стаята струваше 35 долара, казахме си, че е евтино, но влизайки, се уплашихме. Звъннах на номера, който ми даде той, казах думите и ни прие една духовита госпожа, сложи ни на втория етаж и така изкарахме, докато получим разрешение да отпътуваме за САЩ. Никой не знаеше, че ще заминем - баща ми, майка ми, никой, само аз и Мариана. Явно Батето е знаел.

- Сякаш ви е спасил живота?

- Да, спаси ми живота, така се получи. Той пръв ни даде хляб в ръцете, когато бяхме на "Ален мак", като го спечелихме и се видяхме с него, и втори път ни спаси кожата, бягайки от България.

- Истина ли е, че с Мариана сте били любими изпълнители на Тодор Живков?

- Много често ходехме да пеем пред него, защото нашата музика беше много мелодична и в нея нямаше много рокендрол - нямаше къси рокли и тесни панталони, ние си бяхме като комсомолци и те ни обичаха за това. Аз го осъзнавах и затова се държахме като такива. Забавното е, че Тодор Живков много често заспиваше по време на нашите участия, но неговата дъщеря Людмила, която беше като врабче с това много високо вратле, и тя после сигурно му разказваше всичко. След като ни канеха толкова често, сигурно е имало защо, но никога не сме пили кафе с Живков например, а за някакви облаги не може да се говори. Мога спокойно да погледна Господ и да кажа - никога на никого не сме искали нищо, въпреки че бяхме там почти всеки месец, когато идваха чуждите делегации.

- Когато за първи път все пак сте дошли у нас след промените на 10 ноември, какво се случи?

- Бях на едно интервю с Конакчиев по БНТ и той ме покани. Тогава Батето беше в немилост в този период, пита ме имам ли приятели тук - казах да, Иван Славков. Не му хареса отговорът и се намръщи. После му го върнах - извадих от чантата едно такова хвърчило, дето се духа, и му викам по време на ефир: "Можеш ли да го духнеш", защото се ядосах страшно...(Смее се.) И после спряха предаването. Славков обаче на другия ден беше гледал предаването, обади ми се и много се смяхме.

- Заминавате за Америка в пика на славата си у нас, успяхте ли да се докоснете до американската мечта?

- Бяхме едни от първите, които избягаха в Америка, и американската мечта започна веднага да се изпълнява, но не във финансово отношение. Още на първия ден след кацането ни и пет национални телевизии излъчиха това, че сме пристигнали в Америка - двама души, които са били много популярни в източния свят. Тогава започнаха концертите ни там, имаше дори концерт за Хирошима, бяхме често и подгряващи на велики американски изпълнители, като понякога даже пеехме по-дълго от тях. Сега искам да внедря американската музика и култура и у нас. В репертоара имам много кънтри песни и ако някой иска да разбере какъв е животът в Америка, може да научи повече от книгите ми и от тези песни, защото те са отражение на истинския живот.

- След раздялата ви с Мариана имахте ли връзки с американки?

- Да, имах връзки. Тогава бях млад човек. Връзките, особено музикантските, са много тайни, а и много явни в същото време, но са много. Като един човек на тази възраст мога да се обърна назад и да кажа, че всички цветове са ми познати, различни женски характери са ми познати и не бяха малко жените до мен, но всички жени, с които съм бил, съм ги обичал. Ожених се за всички жени, които обичах, защото моите жени бяха най-красивите. Покойната ми съпруга Даниела например беше изключително красива, дъщеря на ген. Винаров. Тя беше много плавна и внимателна и ще остане голямата ми любов.

- Бихте ли се оженили отново?

- Не, не бих.

- С децата си разбирате ли се?

- Да, много. Теодора е на 23 години, устроила се е в САЩ и е много влюбена, сигурно скоро ще се ожени. Синът ми Пантелей от връзката с Мариана се ожени преди три години и покани само мен на сватбата си. Тогава произнесох реч пред всички, а момчето ми каза: "Обичам те, татко. Не съм изоставен, имам си родител".

Николета пречи на "антирасисти"

Николета пречи на "антирасисти"

"Здравейте. Моля, премахнете черното квадратче от профила си, тъй като по този начин пречите на реалната информация. Черните квадратчета заляха интернет и не остана място за друго!", с гневен тон 10-ина души съветват Николета Лозанова да махне черното квадратче от интернет. Това е последният писък на модата сред "интернет инфлуенсърите" - да

Елена Петрова се страхувала да целува Ламбо

Елена Петрова се страхувала да целува Ламбо

Страх от целувки с покойния Стефан Данаилов има актрисата Елена Петрова. Ламбо и къдрокосата красавица играеха съпрузи в хитовия сериал "Стъклен дом". В част от сцените те трябва да се мляскат пред камерата. "За първи път го видях на кастингите - спомня си Петрова. - Преди това не се познавахме. Преди първата ни целувка умирах от срам

ЛиЛана остава под домашен арест

ЛиЛана остава под домашен арест

Специализираният наказателен съд промени мярката на Лиляна Деянова - ЛиЛана от задържане под стража в домашен арест. Определението подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция. Според съда няма данни, че Деянова може да се укрие или да извърши престъпления, предава БТА. Деянова и Мартин Димитров са обвинени за участие в престъпна група за

Русев намали дълговете с 3 млн. лева

Русев намали дълговете с 3 млн. лева

Бившият собственик на „Левски“ Спас Русев направи жест към клуба. Бизнесменът с лични средства ще покрие задължението от около 3 млн. лева към "Виваком". Бизнесменът е внесъл сумата, която е била дължима от страна на „сините“, в компанията. В настоящата ситуация това е глътка свеж въздух за „Левски“, който има финансови затруднения

Най-четени

Маша се натиска за Гришо

Маша се натиска за Гришо

Григор Димитров и Мария Шарапова може и да са разделени от пет години, но рускинята не крие симпатиите си към българина. Двамата запазиха приятелските си отношения и вече на няколко пъти го демонстрираха. Маша е готова отново да покаже, че не таи лоши чувства към бившето си гадже. Няма как иначе да тълкуваме факта, че е готова да се вдигне от САЩ

Ирина носи прозрачно бельо

Ирина носи прозрачно бельо

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка

Мария прецака Алисия

Мария прецака Алисия

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Крисия със заря за ЧРД

Крисия със заря за ЧРД

Зрелищен 16-и рожден ден спретна Крисия! Певицата, която изгря на телевизионния екран като малко момиченце, вече е сериозно стъпила в тийнеджърството и доближава пълнолетието. Личния си празник Крисия посреща още в неделя вечерта, когато получава изненадващ подарък - лична заря. Фойерверките озаряват небето над Разград

Ривалдо го прави в басейн

Ривалдо го прави в басейн

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Най-секси полицайката се дипломира

Най-секси полицайката се дипломира

Йоана Петрова успя да завърши втора магистратура и да роди по време на пандемията Най-красивата родна полицайка успя да се дипломира, научи „България днес“. Йоана Петрова, която през април прегърна първородната си дъщеричка Алена, e взела и дипломата си за втора магистратура от Софийския университет преди дни

Венелин Петков вдига имунитета

Венелин Петков вдига имунитета

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Синът на Софи Маринова - Лоренцо: Ох, дано да нямам любовния живот на мама

Синът на Софи Маринова - Лоренцо: Ох, дано да нямам любовния живот на мама

Певецът харчи парите си за кола, мечтае да не го свързват само с майка му "Не съм готов за сериозни връзки!" С това признание Лоренцо разкрива пред "България Днес", че отново е ерген и е готов за нови, но не сериозни връзки. Синът на най-известната българска чалга изпълнителка Софи Маринова споделя, че се чувства малък и не толкова узрял

Плеймейтка налази чалгар

Плеймейтка налази чалгар

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Черен вълк пази тракийско светилище

Черен вълк пази тракийско светилище

Четирикрак дявол броди в Медената скала  Митичен черен вълк пази тракийско светилище в Родопите. Хищникът броди в местността Баллъ кая (Медената скала), а наскоро случаен турист го забелязва и заснема видео с рядко срещания бозайник. Местна легенда разказва, че призракът на черен вълк от векове пази светилището

Най-коментирани

Фенове скочиха на Вики Варга заради стрии

Фенове скочиха на Вики Варга заради стрии

Една от най-големите красавици на планетата Вики Варга стана обект на нападки, след като показа своите стрии. Невероятната блондинка беше захапана, след като написа как според нея дори и тези белези по кожата може да бъдат секси. Варга разкри как е получила резките от нейните пубертетски години. "Трябва да знаем

Полегнала е Гери-Никол

Полегнала е Гери-Никол

Полегнала е Гери, мома Гери-Николо, Гери-Николо, до басейнче, до басейнче синьо, мома Гери-Николо! Ето че човек не се променя кой знае колко през годините. Тук виждаме Гери-Никол на два пъти - нейната версия отпреди 15 години, както и сегашната. Освен възрастта (и едни пораснали неща отпред и отзад) е трудно човек да открие други разлики

Богданска по сутиен разсейва шофьори

Богданска по сутиен разсейва шофьори

"Помните ли старите фотоапарати с лента? Така ми липсват! С тях имах навика да проявявам редовно снимките и да ги изкарвам на хартия, а сега - НЕ... или поне много по-рядко от преди!", споделя с носталгия Алекс Богданска, която вече се нарича Петканова. Всичко е супер, но защо трябваше Богданска да разказва тази история по сутиен

Николета пречи на "антирасисти"

Николета пречи на "антирасисти"

"Здравейте. Моля, премахнете черното квадратче от профила си, тъй като по този начин пречите на реалната информация. Черните квадратчета заляха интернет и не остана място за друго!", с гневен тон 10-ина души съветват Николета Лозанова да махне черното квадратче от интернет. Това е последният писък на модата сред "интернет инфлуенсърите" - да

Неви смени басейна

Неви смени басейна

Гимнастичката Невяна Владинова не може без басейн. Грацията продължава с тежките тренировки в комплекса Спорт палас във Варна, но успява да намери време и за удоволствия. Наскоро Неви се показа във външен басейн край брега на морето, но в последните дни плува на закрито. Гимнастичката демонстрира зашеметяваща фигура в изрязан бански

Ето дупето, което омагьоса Кристиано Роналдо

Ето дупето, което омагьоса Кристиано Роналдо

Никой не можеше да повярва, че Кристиано Роналдо е омагьосан от една жена. Джорджина Родригес направи невъзможното с непоправиия плейбой, през чието легло мина дори Ирина Шейк. Един от чаровете на брюнетката е класическото бразилско дупе. Хубавицата обожава да го показва. Задните части на Родригес са обект на специална поддръжка по време на фитнес

Тайсън озверява без жена

Тайсън озверява без жена

Железния Майк Тайсън озверява без жена. Легендарният боксьор има бурно минало с дамите - лежа в затвора за изнасилване и сключи три брака. Сега Майк е щастлив с последната си съпруга Лакиа Спайсър и твърди, че уважението му към жените е далеч по-голямо. “Когато бях млад за мен те бяха просто удоволствие - казва Тайсън

Дидо показа бебето

Дидо показа бебето

На един месец стана бебето на Дидо от Д2. Музикантът и неговата половинка решиха да го покажат пред всички навръх малкия му празник. "О, колко прилича на татко си", гласят повечето коментари под снимката. Отрочето на вокалиста и жена му Юлия Кулиш носи името Дейвид. Половинката на Дидо има и друго дете, от преден брак

Футболно гадже проплака: Мама се кара за голите снимки

Футболно гадже проплака: Мама се кара за голите снимки

Певицата Лий-Ан вдига сватба с Андре Грей от “Уотфорд” Британската певица Лий-Ан Пинок възмути майка си с голи снимки. Наскоро звездата от групата “Литъл Микс” и приятелка на хфутболсита Андре Грей от “Уотфорд” публикува серия от фотоси без горнище на банския. С тях тя спечели хиляди нови фенове, но не и одобрението на семейството си

DJ Дамян спасява Краси Радков

DJ Дамян спасява Краси Радков

В ролята на спасител влиза диджей Дамян за Краси Радков. Колоритният музикант весели всяка вечер актьора на Слави с онлайн партитата си. "През тези два месеца единственото ми забавление бяха онлайн дискотеките с DJ Дамян - призна комикът пред Иво Сиромахов. - По време на извънредното положение си стоях вкъщи и спазвах всички заповеди на щаба"

ЛиЛана остава под домашен арест

ЛиЛана остава под домашен арест

Специализираният наказателен съд промени мярката на Лиляна Деянова - ЛиЛана от задържане под стража в домашен арест. Определението подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция. Според съда няма данни, че Деянова може да се укрие или да извърши престъпления, предава БТА. Деянова и Мартин Димитров са обвинени за участие в престъпна група за

Васил Божков се укрива в комплекса "Адрес Булевард"

Васил Божков се укрива в комплекса "Адрес Булевард"

Васил Божков се укрива в апартамент в комплекса "Адрес Булевард" в Дубай, твърди в. "Галерия" като се позовава на анализ на снимките, които публикува самият обвиняем. Това бил пентхауз собственост на румънеца Джовани Бекали, като вероятно с него е и бившият формален собственик на "Левски" Георги Попов. Цената на подобен имот била между 6 и 9 млн

Вергов безстрашен на колело

Вергов безстрашен на колело

Юлиан Вергов е безстрашен на две гуми, видя "България Днес". През паркове и булеварди в столицата, актьорът фучи с колелото си. С шапка и очила дегизировката му е недостатъчна и Вергов е лесно разпознаваем за пешеходците, които в последния момент се отдръпват, за да му направят път. Безаварийно каране, Вергов

Вики от "Мастило" в топ форма

Вики от "Мастило" в топ форма

В перфектна форма е певицата Вики Терзийска, позната като вокалистка от групата "Мастило". Красавицата и майка на две деца е засечена със своя позната да пие кафе и да се радва на приятното пролетно време. Вики залага на черно палто и ботуши над коляното, които демонстрират стройната й фигура и дълги крака

Маша се натиска за Гришо

Маша се натиска за Гришо

Григор Димитров и Мария Шарапова може и да са разделени от пет години, но рускинята не крие симпатиите си към българина. Двамата запазиха приятелските си отношения и вече на няколко пъти го демонстрираха. Маша е готова отново да покаже, че не таи лоши чувства към бившето си гадже. Няма как иначе да тълкуваме факта, че е готова да се вдигне от САЩ

Боримиров финтира маската

Боримиров финтира маската

Синята легенда и бивш национал Даниел Боримиров може да не рита отдавна, но финтира умело с маската си. Топпапараците на "България Днес" уловиха футболиста да носи по четири различни начина предпазното си средство в рамките на няколко минути. Боримиров ту е покрил цялото си лице, ту сложил маската под носа си, ту го дърпа напред-назад

Ето ги бомбите на Джени Суши!

Ето ги бомбите на Джени Суши!

Най-накрая чисто голите гърди на Джени Суши се появиха и на родна земя. "България Днес" първи ви показва нецензурирана версия на кадрите, които боксовата репортерка направи за шведското издание на "Плейбой" по-рано през годината. Станалата популярна покрай боксьора Кубрат Пулев журналистка се съблече за мъжката библия на 41-годишна възраст

Три варианта за Пулев - Джошуа

Три варианта за Пулев - Джошуа

Боксовата сага между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа има три възможни варианта за разрешаване, научи "България Днес" от източници, замесени в преговорите. Първоначално битката беше насрочена за юни, но се отложи за неопределено време заради пандемията коронавирус. Заразата все още не е затихнала и това затруднява избора на място на срещата

Мутафчийски с благодарности към всички, спомогнали за съхраняването на животи

Мутафчийски с благодарности към всички, спомогнали за съхраняването на животи

Днес бе последният редовен брифинг на щаба. Той ще продължи да работи до 31 декември. Председателят на националния оперативен щаб ген. Мутафчийски благодари на "всички, които спомогнаха да се съхранят много животи", Неговите благодарности бях публикувани на страницата на ВМА във фейсбук. "В днешния ден искам да благодаря на всички гражднаи на Р

Последен брифинг: 25 са новите случаи на COVID-19 у нас

Последен брифинг: 25 са новите случаи на COVID-19 у нас

Новозаразените с коронавирус в България са 25, като 7 са приети в болница, каза пред журналисти ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Сред децата има един нов случай -17-годишен младеж, който е на домашно лечение. Сред медицинския персонал са установени два нови случая, като общо са 270