Певецът емигрант Тодор Трайчев: Батето ми спаси живота

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Певецът емигрант Тодор Трайчев:
Батето ми спаси живота

Тодор Трайчев

Тодор Живков заспиваше на песните ни, съпругата ми Мариана ме наричаше чудовище

Кой е той

Тодор Трайчев e български естраден певец. В края на 70-те години с бившата си съпруга Мариана Трайчева създават семеен дует. През 1980 г. са избрани за дует на годината, а Тодор Трайчев е обявен за музикант на годината през 1983 г.

През същата година двамата емигрират в САЩ, а всичките им записи са забранени за излъчване. След развода Тодор Трайчев се прибира в България и създава семейство с втората си съпруга - неговата голяма любов и днес - Даниела. Ражда им се дъщеря - Теодора, която е изнесла над 700 концерта с баща си досега. От няколко години Трайчев отново е в България след кончината на съпругата си Даниела. През януари Тодор Трайчев навършва 70 години, а на 7 ноември в студио 5 на НДК ще изнесе концерт за приятели, заедно с дъщеря си.

- Г-н Трайчев, завърнахте се в родината и почнахте с концертите. Колко са?

- Три. Първият е на 25 октомври пред театър "Азарян" под надслов "Родени в България". Вторият е на 7 ноември, в който ще участва и моята дъщеря, той е в студио 5 на НДК. Третият е на рождения ми ден - 28 януари, когато ставам на 70 години. Много колеги музиканти ще поканя тогава.

- Вие сте от дълголетниците в жанра...

- Да, успях да стана един от дълголетниците в жанра и съм щастлив, че остарях сред хората, които обичам, и на мястото, където тежа. След 40-годишно самоизгнание в САЩ и 2500 концерта по целия свят още се опитвам да троша клишета с творчески проявления, както се казва. Иначе професионално след хитовете "Искам да те нарисувам" и "Прощавай, палавнице", намерили място в класацията на "Вечните песни на България", все още се омайвам от възможността да продължавам да измислям нови песни и да творя.

- Мислили ли сте да филмирате живота си?

- Да, вчера снимахме в Клуба на журналистите, той се получи повече от час и мисля, че ще стане добре. За тези 70-годишни събрах много истории, впечатления, познанства, приятелства. Иначе той ще се базира на автобиографията ми. Аз имах желание да направим този филм още преди години заедно с Елен Уайлз, която е продуцент в Холивуд, като тогава само за две седмици бяхме събрали пет милиона за него. След това обаче не можахме да се разберем с Марианка (първата ми жена и дуетна половинка), но с днешна дата вече всички имаме тотално съгласие за филма.

- Как успяхте този път да стигнете до съгласие, защото не е тайна, че с вашата бивша дуетна партньорка и съпруга Мариана почти не поддържате отношения?

- По договор всички пари, които евентуално би спечелил този филм от моя страна, отиват при сина ни Пантелей, защото се нуждае от някакъв финансов кик и може би това повлия за съгласието й. Моето желание е да направим продукцията в България с български режисьор - ще бъде един художествен филм по риалити събития. Истината е, че с Мариана вече загубихме всички връзки. Аз не искам да поддържам връзка с нея. Наричаше ме "чудовище" в последното си писмо до мен. Може да съм лош, но чак чудовище...

- Защо озаглавихте книгата си "Рой недовършени неща"?

- Това не е моя фраза, а на поета Владимир Башев, който е виновен за целия успех на музиката ни - той и Иван Славков, който, като чу песните ни, и изкрещя на сбирката ни на една поляна - да станат известни! И на следващия ден вече тръгнахме с Мариана. Във всяка глава на книгата ми има по нещо, но най-интересна може би беше срещата ни с Мариана. Тогава аз бях изгонен от момчешката ми група заради запиване - млад бях и си пийвах, голяма работа. Тогава се събрах с двамата близнаци - Коко и Сашо Петров, който написа "Развод им дай", взехме и един флейтист - Валери, за да се явим на конкурс, на който спечелихме първото място и заминахме за Куба. На този конкурс за първи път видях Мариана и ми направи впечатление, че когато тя тичаше към сцената, краката й почти не докосваха земята. След завръщането ни от Куба се срещнахме отново и тя ми предложи да отида с нея на концерт във Враца, защото си търсеше китарист, а аз я попитах два въпроса. Единият - дали ще има хонорар за мен, защото тогава работех в радиото и хонорарите бяха малки, а вторият беше моят редовен въпрос - вие девствена ли сте? Хората там ни харесаха, а после в ресторанта похарчихме скромния ни хонорар, за да благодарим на всички, които ни подкрепиха, и не ни останаха пари за хотел. Добре, че двама наши приятели ни приютиха в стаята си и спахме буквално един върху друг на пода, защото нямаше легло. След това във влака си стиснахме ръцете и така стояхме в продължение на 6-7 години.

- Славков ви орисва да бъдете известни. Той знаеше ли, че ще избягате в Щатите? Направи ли нещо, за да ви задържи?

- Направи. Той беше на гости у нас предишна вечер, преди да избягаме. Дойде с един генерал. Батето седеше, слушаше и се смееше. Когато си тръгваха обаче, той каза: "Абе, вие двамата да не офейкате някъде?". Той за първи път ме питаше нещо подобно, като ние много пътувахме из чужбина. Аз за първи път не му отговорих. Не исках да го излъжа, защото много му дължа като приятел. Той на вратата се обърна, извади тефтерче и написа една парола и един телефон. Не искам да я казвам. Тези две неща ни спасиха кожата в ФРГ, защото там положението беше отчайващо за двама души, които са дошли с 1500 долара - проституция, нищета, просещи по улиците, мизерия, кучета, разбити хотели. Стаята струваше 35 долара, казахме си, че е евтино, но влизайки, се уплашихме. Звъннах на номера, който ми даде той, казах думите и ни прие една духовита госпожа, сложи ни на втория етаж и така изкарахме, докато получим разрешение да отпътуваме за САЩ. Никой не знаеше, че ще заминем - баща ми, майка ми, никой, само аз и Мариана. Явно Батето е знаел.

- Сякаш ви е спасил живота?

- Да, спаси ми живота, така се получи. Той пръв ни даде хляб в ръцете, когато бяхме на "Ален мак", като го спечелихме и се видяхме с него, и втори път ни спаси кожата, бягайки от България.

- Истина ли е, че с Мариана сте били любими изпълнители на Тодор Живков?

- Много често ходехме да пеем пред него, защото нашата музика беше много мелодична и в нея нямаше много рокендрол - нямаше къси рокли и тесни панталони, ние си бяхме като комсомолци и те ни обичаха за това. Аз го осъзнавах и затова се държахме като такива. Забавното е, че Тодор Живков много често заспиваше по време на нашите участия, но неговата дъщеря Людмила, която беше като врабче с това много високо вратле, и тя после сигурно му разказваше всичко. След като ни канеха толкова често, сигурно е имало защо, но никога не сме пили кафе с Живков например, а за някакви облаги не може да се говори. Мога спокойно да погледна Господ и да кажа - никога на никого не сме искали нищо, въпреки че бяхме там почти всеки месец, когато идваха чуждите делегации.

- Когато за първи път все пак сте дошли у нас след промените на 10 ноември, какво се случи?

- Бях на едно интервю с Конакчиев по БНТ и той ме покани. Тогава Батето беше в немилост в този период, пита ме имам ли приятели тук - казах да, Иван Славков. Не му хареса отговорът и се намръщи. После му го върнах - извадих от чантата едно такова хвърчило, дето се духа, и му викам по време на ефир: "Можеш ли да го духнеш", защото се ядосах страшно...(Смее се.) И после спряха предаването. Славков обаче на другия ден беше гледал предаването, обади ми се и много се смяхме.

- Заминавате за Америка в пика на славата си у нас, успяхте ли да се докоснете до американската мечта?

- Бяхме едни от първите, които избягаха в Америка, и американската мечта започна веднага да се изпълнява, но не във финансово отношение. Още на първия ден след кацането ни и пет национални телевизии излъчиха това, че сме пристигнали в Америка - двама души, които са били много популярни в източния свят. Тогава започнаха концертите ни там, имаше дори концерт за Хирошима, бяхме често и подгряващи на велики американски изпълнители, като понякога даже пеехме по-дълго от тях. Сега искам да внедря американската музика и култура и у нас. В репертоара имам много кънтри песни и ако някой иска да разбере какъв е животът в Америка, може да научи повече от книгите ми и от тези песни, защото те са отражение на истинския живот.

- След раздялата ви с Мариана имахте ли връзки с американки?

- Да, имах връзки. Тогава бях млад човек. Връзките, особено музикантските, са много тайни, а и много явни в същото време, но са много. Като един човек на тази възраст мога да се обърна назад и да кажа, че всички цветове са ми познати, различни женски характери са ми познати и не бяха малко жените до мен, но всички жени, с които съм бил, съм ги обичал. Ожених се за всички жени, които обичах, защото моите жени бяха най-красивите. Покойната ми съпруга Даниела например беше изключително красива, дъщеря на ген. Винаров. Тя беше много плавна и внимателна и ще остане голямата ми любов.

- Бихте ли се оженили отново?

- Не, не бих.

- С децата си разбирате ли се?

- Да, много. Теодора е на 23 години, устроила се е в САЩ и е много влюбена, сигурно скоро ще се ожени. Синът ми Пантелей от връзката с Мариана се ожени преди три години и покани само мен на сватбата си. Тогава произнесох реч пред всички, а момчето ми каза: "Обичам те, татко. Не съм изоставен, имам си родител".

Рускиня е новата Лейди Юнивърс

Рускиня е новата Лейди Юнивърс

Рускинята Юлия Павликова се окичи с титлата "Лейди Юнивърс" на световния конкурс, който се проведе у нас само преди дни. Блондинката пребори конкуренцията от 21 момичета от цял свят, които бяха дошли, за да представят страните си. Юлия е дългогодишен модел и има школа, в която обучава девойки в занаята.

Тоца стана розова

Тоца стана розова

Розова в главата стана Антония Петрова. Тоца реши да се махне от отбора на блондинката. Миската вече е с цвят фламинго. Петрова има нужда от някаква промяна и затова сменя цвета и фризурата си, която вече е доста по-къса. Антония по цял ден се занимава с бебето си Благовест и ежедневието й е доста еднообразно.

Щука звяр улови млад рибар

Щука звяр улови млад рибар

13-килограмовата риба е пусната на свобода  Рекордна 13-килограмова щука беше уловена от млад рибар. Хищникът с впечатляващо размери се закача на въдицата на Синан Тахсинов от търговищкото село Голямо църквище. По негови думи това става напълно случайно, но резултатът е наистина впечатляващ и той записва свой личен рекорд.

Диляна Попова влезе в клетка

Диляна Попова влезе в клетка

Истински защитник на животинското царство е моделката Диляна Попова. Красавицата влезе в клетка, като така за пореден път се обяви срещу използването на животински кожи в модата. Между 6 и 13 ноември десетки доброволци като актрисата прекарват по няколко часа в клетка до парламента, искайки забрана на фермите за кожи.

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Щерката на Галев управлява семейни богатства

Щерката на Галев управлява семейни богатства

Собствен бизнес, свързан с управление на сериозни суми пари, е започнала голямата дъщеря на Пламен Галев, показа проверка на "България Днес". Както подобава на наследничката на човек, за чието богатства се носят легенди, и Светослава Галева предпочита да работи за себе си, а на като наемен работник. За целта 26-годишната дама регистрира финансова

Григор Димитров остава без треньор (Снимки)

Григор Димитров остава без треньор (Снимки)

Елегантен както винаги се появи Григор Димитров на пресконференция в София, видяха папараците на "България Днес". На събитието тенисистът обяви, че остава без треньор за момента. С досегашния му ментор Радек Щепанек, с когото тренираше от лятото, когато Гришо се раздели с дългогодишния си треньор Даниел Валверду, не намират правилната формула.

Актьорът Антон Радичев:
Ламбо ме ожени!

Актьорът Антон Радичев: Ламбо ме ожени!

Открих голямата любов и вече 15 години сме заедно "Вълнувам се от състоянието на Стефан Данаилов. Винаги сме били приятели и винаги сме се разбирали." Това сподели актьорът Антон Радичев, който пожела на колегата си бързо оздравяване и вдигане на духа. "Ламбо беше в основата на втория ми брак, който просъществува само един месец.

Жени Джаферович на косъм от Хубавата Елена

Жени Джаферович на косъм от Хубавата Елена

Собствен светлоотразител за невнимателни шофьори си сложи съпругата на ексфутболиста Ваня Джаферович. Евгения фучи из столичните улици на тротинетка, а тъй като няма каска и жилетка, бе облякла крещящо златно яке, за да се забелязва отдалеч, видяха топпапараците на "България Днес". Красавицата така се бе отнесла в управлението на возилото,

Ятакът Бенчо застана пред Темида

Ятакът Бенчо застана пред Темида

"Не може цял живот да живееш почтено и накрая да те обвинят", обяви минути преди старта на делото си в Бургаския районен съд общинският съветник и бизнесмен Бенчо Бенчев, обвинен за укривателство на Димитър Желязков-Очите във времето, в което несебърският Ал Капоне бе обявен за издирване. Самия Бенчо от своя страна твърди, че в момента

Джоли след развода: Трябва да се съобразявам с Брад

Джоли след развода: Трябва да се съобразявам с Брад

Разбита мечта, но щастливи деца - ето това е животът на Анджелина Джоли. 44-годишната актриса призна в откровено интервю пред "Харпърс Базар", че мечтае да живее далеч от САЩ. Причината да не го прави е, че не иска да отдалечава децата от баща им Брад Пит. Макар разводът им да е изключително тежък и труден,

Кичка пак продава къщата

Кичка пак продава къщата

Не знам дали ще намеря къде да поставя параклиса си, той ми е най-важен, казва певицата Голямата Кичка Бодурова отново е решила да сменя къщата си в Лас Вегас, научи "България Днес". Изпълнителката на "Откровение" смята, че е излишно да поддържа толкова голям имот, след като живее само с мъжа си, а дъщеря й Кристи Жаклин е в отделно жилище.

Сърчаджиева стана секси спортистка

Сърчаджиева стана секси спортистка

Алекс Сърчаджиева е по-силна от всякога. След загубата на любимия си Иван Ласкин, тя продължава напред с усмихка и хъс. Преди ден, актрисата започна ново начинание, а именно да спортува активно. Заедно с приятелки Алекс облече спортен костюм и тренира канго джъмпс. През последните години, този вид тренировки са изключително популярни,

Тодор Славков стяга сватба

Тодор Славков стяга сватба

Синът на Батето и Людмила тотално променен Малък Тошко много влюбен, вече не се крие Синът на Людмила Живкова и Иван Славков Тодор Славков обмисля брак с красивата блондинка Зорница Атанасова, научи "България Днес". Тъй като на следващите избори внукът на Тато ще се кандидатира отново за кмет и смята, че ще победи,

Гери-Никол пее гола

Гери-Никол пее гола

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",

Най-коментирани

Щерката на Галев управлява семейни богатства

Щерката на Галев управлява семейни богатства

Собствен бизнес, свързан с управление на сериозни суми пари, е започнала голямата дъщеря на Пламен Галев, показа проверка на "България Днес". Както подобава на наследничката на човек, за чието богатства се носят легенди, и Светослава Галева предпочита да работи за себе си, а на като наемен работник. За целта 26-годишната дама регистрира финансова

Кичка пак продава къщата

Кичка пак продава къщата

Не знам дали ще намеря къде да поставя параклиса си, той ми е най-важен, казва певицата Голямата Кичка Бодурова отново е решила да сменя къщата си в Лас Вегас, научи "България Днес". Изпълнителката на "Откровение" смята, че е излишно да поддържа толкова голям имот, след като живее само с мъжа си, а дъщеря й Кристи Жаклин е в отделно жилище.

Жени Джаферович на косъм от Хубавата Елена

Жени Джаферович на косъм от Хубавата Елена

Собствен светлоотразител за невнимателни шофьори си сложи съпругата на ексфутболиста Ваня Джаферович. Евгения фучи из столичните улици на тротинетка, а тъй като няма каска и жилетка, бе облякла крещящо златно яке, за да се забелязва отдалеч, видяха топпапараците на "България Днес". Красавицата така се бе отнесла в управлението на возилото,

Ятакът Бенчо застана пред Темида

Ятакът Бенчо застана пред Темида

"Не може цял живот да живееш почтено и накрая да те обвинят", обяви минути преди старта на делото си в Бургаския районен съд общинският съветник и бизнесмен Бенчо Бенчев, обвинен за укривателство на Димитър Желязков-Очите във времето, в което несебърският Ал Капоне бе обявен за издирване. Самия Бенчо от своя страна твърди, че в момента

Ставри Калинов бори грипа с грозде

Ставри Калинов бори грипа с грозде

Скулпторът Ставри Калинов бори вирусите с грозде, видяха папараците на "България Днес". Преди разгара на грипния сезон той реши да не залага на лекарства, а на природни методи. Творецът излезе от магазина, зареден със солидно количество от сочния плод, който е богат на много

Гришо: Сам съм!

Гришо: Сам съм!

Григор Димитров няма жена до себе си! Най-добрият ни тенисист е сам след раздялата с Никол Шерцингер в началото на годината. Това призна самият той при прибирането си в България. "Тази година не съм мислил за любов, имах много перипетии и фокусът ми беше другаде - сподели Гришо в предаването "Тази сутрин". - За момента нямам половинка

АГЕНТ ТЕНЕВ ХВАНА ТРОЛЕЯ

АГЕНТ ТЕНЕВ ХВАНА ТРОЛЕЯ

Вместо да се разтъпче в хубавото ноемврийско време, агент Тенев хвана тролея за една спирка, видя "България Днес". Повече движение, особено в хубаво есенно време, препоръчват народните лечители. И, разбира се, без пушене и алкохол. Към това трябва да се стремят хората най-вече над средна възраст, категорични са специалистите.

Тодор Славков стяга сватба

Тодор Славков стяга сватба

Синът на Батето и Людмила тотално променен Малък Тошко много влюбен, вече не се крие Синът на Людмила Живкова и Иван Славков Тодор Славков обмисля брак с красивата блондинка Зорница Атанасова, научи "България Днес". Тъй като на следващите избори внукът на Тато ще се кандидатира отново за кмет и смята, че ще победи,

С мухи и на тъмно стартира Слави

С мухи и на тъмно стартира Слави

Полюсни чувства за началото на телевизията му  Сценарист регистрира партията "Няма такава държава", Трифонов не дойде в съда  С две убити мухи и тъмни студия стартира телевизията на Слави Трифонов, отбелязаха пред "България Днес" наблюдателни зрители. Поредица от фалстартове беляза проектът „7/8 TV“ в понеделник вечерта, когато стартира програмата.

Щука звяр улови млад рибар

Щука звяр улови млад рибар

13-килограмовата риба е пусната на свобода  Рекордна 13-килограмова щука беше уловена от млад рибар. Хищникът с впечатляващо размери се закача на въдицата на Синан Тахсинов от търговищкото село Голямо църквище. По негови думи това става напълно случайно, но резултатът е наистина впечатляващ и той записва свой личен рекорд.

Осъден матира полицай с метла

Осъден матира полицай с метла

Заплашил жена с убийство и със сексуални подвизи успя да финтира охраняващ го полицай. Повалил го с дръжка от метла и се покрил в Морската градина в Бургас. Историята започва следобеда на 29 октомври в Подвис, община Сунгурларе. Там от по-рано се заселил Атанас Бундев от котленското село Градец. В онзи вторник, както обикновено,

Децата от Кардам вече на училище

Децата от Кардам вече на училище

Петте пострадали деца от добричкото село Кардам вече са добре. Изписани са от болницата и вече ходят на училище и детска градина. Все още не е ясна причината за смъртта на техния 9-годишен брат. От прокуратурата все още изчакват резултатите от всички експертизи, за да обявят окончателната причина за инцидента.

Гери-Никол пее гола

Гери-Никол пее гола

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",

Пропаднала в асансьор има нужда от помощ

Пропаднала в асансьор има нужда от помощ

Оцеляла при инцидент с асансьор има нужда от скъпоструваща операция. Мария Ваклинова оцелява по чудо преди пет години, когато пада със съоръжението от деветия етаж в София. Приета е в болница в много тежко състояние със счупени ребра, разкъсвания на бял и черен дроб, черва, лицево-черепна травма, счупени прешлени и пета. Няколко дни е в кома.

Пиян кантонер потроши трима

Пиян кантонер потроши трима

Пиян кантонер не пусна бариерите и предизвика катастрофа между влак и лек автомобил. За щастие, няма загинали, но тримата пътници от колата са в болница, като един от тях е с опасност за живота. Случката с много огънати ламарини и пострадали хора се разиграва вчера сутринта на жп прелез край Асеновград

Гани тренира за майка

Гани тренира за майка

Джулиана Гани тръгна на уроци по родителство. Заедно с половинката си Илиан Найденов отидоха на гости на Алекс и Дани Петканови, на които Джулката е кума, и потренираха със сина им Габриел. Красавицата се очаква да роди в началото на декември. Изумителна е бременността на силиконката, която успя да скрие корема си в шоуто "Маскираният певец",

Софкин и Коцето в дует мечта

Софкин и Коцето в дует мечта

Незабравима среща, нечуван дует! Това направи Коцето заедно с бившия президент на Сдружението на малките хора Георги Софкин. Двамата направиха изключително приятен дует в столично заведение, където Коцето има участие. Въпреки че Софкин изглежда не на място в нощен клуб в Студентски град, Коцето успя да го предразположи и да се раздадат докрай.

Владо Пенев в Аржентина за ЧНГ

Владо Пенев в Аржентина за ЧНГ

В Аржентина ще посрещне новата година Владо Пенев. Комисар Попов от кримката "Под прикритие" ще е в столицата на латино страната - Буенос Айрес. Актьорът ще пътува с дъщеря си Яна. С майка й Мария са разделени, развеждат се 10 години след като сключват брак. Владо Пенев и неговата вечна дружка Марта Вачкова често са заедно,

Ставри Калинов бори грипа с грозде

Ставри Калинов бори грипа с грозде

Скулпторът Ставри Калинов бори вирусите с грозде, видяха папараците на "България Днес". Преди разгара на грипния сезон той реши да не залага на лекарства, а на природни методи. Творецът излезе от магазина, зареден със солидно количество от сочния плод, който е богат на много

Сърчаджиева стана секси спортистка

Сърчаджиева стана секси спортистка

Алекс Сърчаджиева е по-силна от всякога. След загубата на любимия си Иван Ласкин, тя продължава напред с усмихка и хъс. Преди ден, актрисата започна ново начинание, а именно да спортува активно. Заедно с приятелки Алекс облече спортен костюм и тренира канго джъмпс. През последните години, този вид тренировки са изключително популярни,